Acasă Externe Atac armat într-o școală din Belgrad, 9 morți deja confirmați, trei zile de doliu naţional, atacatorul, un elev de 13 ani, clasa a VII-a

Atac armat într-o școală din Belgrad, 9 morți deja confirmați, trei zile de doliu naţional, atacatorul, un elev de 13 ani, clasa a VII-a

0
0
218

Un atac armat cu consecințe tragice, a avut loc miercuri dimineață la o școală din Belgrad, Serbia. Un elev de clasa a VII-a a venit la școală cu pistolul tatălui său și a tras în colegi și în profesori. Bilanțul atacului crește de la o oră la alta, deocamdată fiind confirmate 10 victime. Ultimele informații din acest caz cutremură întreaga lume.

Școala primară ”Vladislav Ribnikar” a fost luată cu asalt de un elev de clasa a VII-a, numit Kosta K.. Băiatul, în vârstă de 13 ani, nu a ridicat niciodată probleme, până în acest moment, ba chiar era considerat un copil cu o educație aleasă, părinții lui fiind cadre medicale.

Un paznic și opt elevi au fost uciși după ce un băiat de 14 ani a deschis focul într-o școală gimnazială din Belgrad, au anunțat autoritățile din Serbia, informează Reuters. Inițial, agenția de presă Tanjung anunțase că doar paznicul a fost ucis și cinci copii răniți. Șase elevi și o profesoară au fost răniți grav, a anunțat Ministerul de Interne, relatează televiziune de stat RTS.

Elevul care a împușcat mai multe persoane la o școală prestigioasă din capitala sârbă, Belgrad, avea două arme în posesia sa, a declarat ministrul sârb de interne la o conferință de presă.

Părintele său avea mai multe arme și le ținea încuiate. Seiful avea un cod. Evident, puștiul avea codul din moment ce a reușit să pună mâna pe acele două arme. Și trei încărcătoare pline cu 15 gloanțe fiecare”, a spus Bratislav Gasic

Separat, șeful poliției din Belgrad, Veselin Milić, a detaliat că băiatul avea într-o pungă un pistol de 9 mm, precum și un pistol de calibru mic, precum și patru cocktail-uri Molotov.

Presa sârbă scrie că tatăl lui e medic radiolog, iar mama, asistentă medicală, amândoi la un spital din Belgrad.

Atacul violent s-a petrecut la ora 8.40 dimineața. Kosta K. a venit la ore cu o armă în ghiozdan, dar și cu 5 încărcătoare pline!

Fără niciun avertisment, spun colegii lui de clasă, băiatul a deschis focul și și-a împușcat atât colegii, cât și profesoara de Istorie, care le preda la acel moment.

Femeia a murit la spital, în urmă cu puțin timp. În afară de profesoară, elevul a ucis 8 copii și pe paznicul școlii. Un număr semnificativ de elevi se află acum la spital pentru îngrijiri medicale.

Intervenția autorităților s-ar fi derulat rapid, iar copilul criminal a fost arestat. Oamenii legii au găsit asupra sa nu doar arma și muniția, ci și mai multe sticle pline cu lichid explozibil – semn că atacul ar fi putut căpăta proporții și mai dramatice.

Ministerul de Afaceri Interne al Serbiei anchetează cazul și o primă informație a ieșit la iveală despre comportamentul elevului atacator: acesta era puternic drogat. Oamenii legii vor să stabilească acum dacă băiatul a avut acces la substanțe stupefiante prin prisma faptului că părinții lui lucrează în domeniul medical.

Cu o zi înainte a participat la o petrecere alături de colegii pe care i-a împușcat.

Cu mai puțin de 24 de ore înainte de tragicul eveniment, copilul care și-a împușcat colegii de clasă a participat împreună cu ei la o zi de naștere. Potrivit declarațiilor supraviețuitorilor, acesta nu a dat niciun semn de tulburare la acea petrecere, titrează publicația Glas Javnosti.

Colegii spun că Kosta K. s-a comportat normal și că nu au observat nimic schimbat la el. Mai mult, atacatorul era considerat unul dintre cei mai buni elevi ai școlii, participând la olimpiade de matematică și biologie, concursuri pe care le-a și câștigat.

Mărturiile elevilor sunt tulburătoare: ”M-am aruncat lângă colegii morți”.

A început să tragă la întâmplare. Avea două încărcătoare în mână. A tras prima oară în profesoara de Istorie, apoi a continuat să tragă în jur. Mi-a omorât doi prieteni. Am fost învățată să mă prefac moartă în cazul unui astfel de atac, așa că m-am aruncat lângă trupurile colegilor mei morți și m-am prefăcut că am murit. A ieșit din clasă, iar împușcăturile au continuat să se audă”, a povestit o elevă care a fost martoră la tragedie.

Atacurile armate în școli sunt rar întâlnite în Europa, dar au mai existat cazuri în Germania, Finlanda sau Scoția. În România, raportăm deseori cazuri de violență în școli, dar asta înseamnă bătăi sau folosirea unor arme albe.

Cum ai pregătit copilul pentru apariția unor cazuri de violență? Ați întâlnit astfel de situații în școala voastră? Dacă ești profesor, ce instrumente ai la îndemână să oprești violența? Cum este păzită școala voastră?

Autorul crimelor este un băiat de clasa a VII-a. El îi aștepta pe polițiști stând pe un câmp, cu arma în mână. A fost arestat imediat de agenți.

Vracar, cartierul unde au fost comise crimele oribile, este o zonă de lux a Belgradului. Acolo se află sediile mai multor ambasade și muzee.

Astfel de atacuri armate sunt extrem de rare în Serbia. Experții au avertizat, însă, în repetate rânduri, că există riscuri din cauza numărului mare de arme rămase în țară după războaiele din anii ’90.

În opinia psihologului criminalist Tudorel Butoi, sistemul educațional tip „laissez faire” joacă un rol deosebit de important în producerea unor astfel de atrocități. Expertul crede că admonestarea și micile sancțiuni nu trebuie eliminate în familie și școli. În caz contrar, mulți dintre copii riscă să nu cunoască rușinea unor anumite fapte și să conștientizeze efectele negative ale unor fapte extreme.

Dan Atonescu, specialist criminolog, avertizează că afecțiunile psihiatrice apărute instantaneu și consumul de droguri joacă un rol determianant când se pune problema de crime în lanț. ”Avem de-a face cu un consum de substanțe psihoactive, mai mult ca sigur. Astfel de persoane nu mai au pic de rațiune, pic de sentiment. Când se trezesc nu-și aduc aminte de ce ajung la pușcărie. Când efectele sunt active, ei nu mai au rațiune”, a declarat specialistul.

Ministrul Educaţiei din Serbia, Branko Ruzic, a anunţat că guvernul de la Belgrad decretează trei zile de doliu naţional după tragedia de miercuri, începând de vineri, 5 mai, şi până duminică, relatează Tanjug.

Înaltul responsabil sârb şi-a exprimat regretul profund cu privire la cea mai mare tragedie care a avut loc în Serbia şi în sistemul de învăţământ.

Nimeni nu poate le poate da copiii înapoi părinţilor lor. Sistemul de securitate a existat, funcţiona şi supravegherea video, a fost prezent şi agentul de pază al şcolii„, a spus Ruzic.

În cadrul unei conferinţe de presă de după atacul armat de la şcoala primară „Vladislav Ribnikar”, ministrul a spus că au fost suspendate cursurile de după-amiază şi că joi orele vor începe cu un minut de reculegere.

În numele Ministerului Educaţiei al Republicii Serbia, îmi exprim cel mai profund regret pentru cea mai mare tragedie care a lovit Serbia şi sistemul nostru educaţional în istoria recentă„, a afirmat Branko Ruzic.

Şeful poliţiei susţine că atacatorul plănuia să ucidă copii şi că avea chiar un plan pentru intrarea şi ieşirea din şcoală.

Potrivit naslovi, tatăl lui Kosta K., adolescentul suspectat de uciderea a nouă persoane la şcoala elementară „Vladislav Ribnikar”, a fost arestat, miercuri, a declarat ministrul de Interne, Bratislav Gasic, într-o conferinţă de presă.

Tatăl băiatului suspectat că a ucis nouă persoane, inclusiv un agent de securitate, în această dimineață la Școala Elementară ”Vladislav Ribnikar” din Belgrad, a fost arestat, a declarat ministrul de Interne, Bratislav Gašić, într-o conferință de presă. Acesta a declarat că ambele pistoale care au fost găsite în posesia băiatului erau deținute legal de tatăl său.

Părintele susține că avea mai multe arme și le ținea închise. Avea mai multe arme din 2016 și 2017 și că seiful avea un cod. Evident, copilul avea codul din moment ce a reușit să pună mâna pe acele două arme”, a spus Gašić.

Acesta a adăugat că, potrivit unor informații neoficiale, băiatul a fost dus la vânătoare de tatăl său și așa a învățat să tragă cu arma.

Kosta Kecmanović, elevul de clasa a VII-a care a ucis, miercuri dimineață, opt copii şi un paznic la şcoala din Belgrad îşi planificase atent atacul cu o lună înainte. Chiar își făcuse o listă cu persoanele pe care voia să le omoare, pe care polițiștii au găsit-o asupra lui.

Băiatul își făcuse pe o foaie de hârtie și schița școlii, probabil pentru a-și organiza cât mai bine atacul, și aceasta fiind găsită asupra lui, a declarat în conferința de presă de miercuri după amiază Veselin Milić, şeful Poliţiei din Belgrad.


Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Premierul Dorin Recean: ”George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, i-am comunicat şi premierului Ciolacu”

George Simion, a fost acuzat acuzat că face parte din efortul de destabilizare în Republic…