Acasă Externe Dizidentul Viktor Orban, se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi lansează un nou atac la liderii europeni

Dizidentul Viktor Orban, se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi lansează un nou atac la liderii europeni

0
44

Viktor Orban se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi lansează un nou atac la liderii europeni. Viktor Orban, premierul Ungariei, a anunţat că se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a lansat un nou discurs anti-european.

Aflat în vizită la Kötcsé, un sat situat în vestul Ungariei, în apropierea lacului Balaton, premierul Ungariei a marcat începutul unui nou sezon politic la Budapesta cu un discurs anti-UE şi pro-Rusia, potrivit Europa Liberă.

Viktor Orban a declarat că se va opune sancţiunilor UE pentru Rusia, în contextul războiului din Ucraina şi a precizat că „trebuie depuse eforturi pentru a preveni această situaţie„.

Premierul a spus că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2030, iar Ucraina ar pierde oricum o treime sau chiar jumătate din teritoriu. Mai mult, Orban a precizat că războiul ar fi putut fi unul local dacă nu intervenea Occidentul.

Referitor la sancţiunile UE împotriva Rusiei, Viktor Orban a explicat că „Europa se loveşte singură în picior„, iar criza energetică provocată de sancţiuni ar putea bloca până la 40% din industria europeană în această iarnă.

Viktor Orban a lansat, în acelaşi discurs, un nou atac împotriva liderilor europeni. Şeful Guvernului de la Budapesta a spus că adoptarea pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei arată că Europa nu are un lider care să recunoască interesele continentului şi să acţioneze în consecinţă.

Viktor Orban, despre tăierea fondurilor UE pentru Ungaria: „O glumă plictisitoare”.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că solicitarea Parlamentului European de a tăia fondurile pentru Ungaria din cauza regresului democratic a fost o „glumă plictisitoare„.

Europarlamentarii au votat joi pentru a condamna deteriorarea democrației în Ungaria sub conducerea lui Orban, aflat la putere din 2010, intensificând presiunea asupra conducerii UE pentru a tăia fondurile Ungariei.

În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție„, a declarat Orban, după întâlnirea cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

Invocând „riscuri de corupție”, se așteaptă ca, în curând, Comisia Europeană să recomande suspendarea sumelor alocate Budapestei din bugetul comun al blocului de 1.100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-27.

Aceasta ar fi prima măsură a UE în cadrul noului pachet de sancțiuni financiare, denumit „bani pentru democrație„. Măsurile au fost convenite în urmă cu doi ani, după ce liderii UE i-au acuzat pe Orban și aliații săi din Polonia că „au dat înapoi cu privire la principiile democratice liberale”.

În ultimele săptămâni, Budapesta a fost supusă la presiuni pentru a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul și a debloca finanțarea pentru economia Ungariei.

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea finanțării cu 7,5 miliarde de euro a Ungariei, a declarat comisarul pentru buget Johannes Hahn.

Hahn a spus că propunerea este un răspuns la acuzațiile de corupție și încălcări ale statului de drept împotriva guvernului condus de Viktor Orban.

Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a spus Hahn.

Dacă majoritatea statelor membre UE susțin propunerea, mișcarea va afecta așa-numitele fonduri de coeziune ale Ungariei, care sunt menite să ajute la aducerea economiilor și infrastructurii țărilor UE la standardele blocului.

Ungaria are termen până pe 19 noiembrie pentru a răspunde preocupărilor UE.

UE acuză de multă vreme guvernul conservator că subminează democrația. Joi, membrii Parlamentului European (PE) au votat pentru a condamna alunecarea Ungariei către autoritarism (citește AICI).

Un raport al Comisiei publicat din iulie a remarcat ”un mediu în care riscurile de clientelism, favoritism și nepotism în administrația publică la nivel înalt rămân neabordate”.

Propunerea de duminică este prima astfel de mișcare în cadrul unui mecanism introdus de UE în urmă cu doi ani pentru a-și lega bugetului la standardele democratice de bază.

Hahn a spus că UE recomanda suspendarea în ciuda măsurilor propuse de Budapesta pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului.

Sâmbătă, Ungaria a declarat că va încerca să pună capăt conflictului cu Bruxelles-ul adoptând o serie de noi legi anticorupție în câteva zile.

Era de așteptat ca măsurile să includă înființarea unui organ independent de supraveghere anticorupție care să monitorizeze utilizarea fondurilor UE, precum și măsuri pentru a face procesul de achiziții publice mai transparent.

Guvernul fie a acceptat cererile Comisiei Europene, fie, în zonele în care nu le-am putut accepta, am reușit să ajungem la un compromis care să fie satisfăcător pentru ambele părți”, a declarat șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

După anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, SUA impune noi sancțiuni Rusiei

Administraţia Biden, a condamnat vehement, vineri după-amiază, acţiunea Moscovei de anexar…