Acasă Externe După anunțul de mobilizare făcut de Putin, rușii care protestează împotriva mobilizării parțiale, sunt amenințați cu închisoarea

După anunțul de mobilizare făcut de Putin, rușii care protestează împotriva mobilizării parțiale, sunt amenințați cu închisoarea

0
0
167

Au început protestele în Rusia față de mobilizarea parțială anunțată de Putin. Deja au apărut nuclee protestatare în Rusia față de mobilizarea parțială a rezerviștilor anunțată de președintele Vladimir Putin.

Astăzi au loc proteste împotriva mobilizării în mai multe orașe rusești, majoritatea acțiuni la scară redusă care au dus la câteva arestări”, a relatat pe Twitter reporterul Matthew Luxmoore de la The Wall Street Journal.

Mai multe proteste au loc, miercuri, în orașe din Siberia împotriva ordinului de mobilizare a rezerviștilor semnat de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, iar zeci de persoane au fost deja arestate, relatează Nexta și The Moscow Times.

Până la această oră, au avut loc proteste în Tomsk și Novosibirsk.

Miercuri, după anunțul liderului de la Kremlin, mișcarea anti-război ”Vesna” i-a chemat pe ruși la acțiuni de protest.

Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri ”ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, informează agenția rusă de presă TASS, în contextul în care mișcarea rusă ”Vesna” a făcut apel la proteste în Federația Rusă față de mobilizarea parțială anunțată, miercuri, de președintele Vladimir Putin, potrivit publicației ruse independente Meduza.

Procuratura din Moscova a anunțat miercuri că distribuirea pe internet a unor apeluri pe internet pentru ”activități ilegale” se pedepsește potrivit codului penal în condițiile în care activiștii anti-război au chemat oamenii la proteste în toată țara.

Avertismentul emis de Parchetul din Moscova vine la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Federația Rusă.

Procuratura anunță că protestele de miercuri nu sunt autorizate și că cei care participă la aceste ”acțiuni ilegale” vor fi pedepsiți.

Evenimentele de masă anunțate nu au fost coordonate cu autoritățile executive în conformitate cu procedura stabilită prin lege. Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale prin intermediul rețelelor de socializare, forumurilor și altor platforme de internet, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare„, se arată într-un comunicat al procuraturii.

Procuratura din Moscova a precizat că partipanții la mitinguri pot fi pedepsiți potrivit codului penal pentru:

– încălcarea ordinii stabilite de organizare sau de desfășurare a unei reuniuni, mitinguri, demonstrații, procesiuni sau pichetări

– ațiuni publice menite să discrediteze utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse

– implicarea unui minor în activități antisociale

– revolte în masă

– difuzarea publică de informații false cu bună știință despre utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse, care se pedepsește cu închisoare de până la 15 ani.

Rușii, chemați la protest

În unele orașe din Rusia au început să apară proteste, deocamdată de mică amploare, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, scrie The Guardian.

Zeci de persoane au fost reținute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare „parțiale” declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, scrie The Moscow Times.

Cel puțin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piață centrală din orașul siberian Irkutsk au fost reținuți, potrivit activiștilor locali.

Grupuri mici de protestatari s-au adunat, de asemenea, în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, Yakutsk, capitala republicii Sakha, și în orașul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat, a relatat postul de știri 7×7.

Protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuți purtând pancarte scrise de mână cu mesaje precum ”Nu războiului! Fără mobilizare!” și ”Soții, tații și frații noștri nu vor să ucidă alți soți și tați”.

În orașul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria ”Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriat” s-a aflat printre cele 15 persoane reținute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de știri Telegram Ulitsa Barkhatnaya.

În Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând ”Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!”.

Mișcarea de opoziție Vesna, precum și susținători ai lui Alexei Navalny au făcut apel la rușii din întreaga țară să iasă în stradă miercuri seara pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-și întări forțele din Ucraina printr-o mobilizare „parțială”.

Un total de 300.000 de rezerviști ruși sunt așteptați să fie chemați la serviciul militar în timpul campaniei, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

”Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”, se arată în apelul lansat miercuri.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Preşedintele Austriei, îl contrazice din nou pe Nehammer, cu privire la aderarea României la Schengen: ”Nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu”

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, consideră că decizia guvernului tării sal…