Acasă Externe După convorbirea cu Biden și întrunirea Cabinetului de război al Israelului, Netanyahu amână represaliile imediate asupra Iranului

După convorbirea cu Biden și întrunirea Cabinetului de război al Israelului, Netanyahu amână represaliile imediate asupra Iranului

0
0
115

Riposta aşteptată din partea Israelului după atacul fără precedent al Iranului care a vizat teritoriul său pare să fie cântărită mai bine, mai ales după ce comunitatea internaţională, în frunte cu SUA, a îndemnat la reţinere, riscul de escaladare în regiune fiind foarte mare. Însă în rândul guvernului israelian vocile mai radicale îşi exprimă deja nemulţumirea, potrivit The Times of Israel.

Israelul „va cere un preţ de la Iran într-un mod şi într-un moment care ne convine”, a declarat duminică ministrul cabinetului de război Benny Gantz, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului. Iranul „a făcut cunoştinţă cu forţa sistemului de securitate israelian”, a adăugat Gantz, o referire la pagubele minime provocate de atacul iranian, deşi acesta a implicat sute de proiectile.

Atacul a arătat că „lumea a fost în mod clar alături de Israel în faţa pericolului”, a mai spus Gantz. Dar, a adăugat el, „acest eveniment nu s-a încheiat”.

El a subliniat că ar fi o bună ocazie pentru a construi mai întâi o coaliţie regională împotriva Iranului. Israelul trebuie să consolideze „alianţa strategică şi cooperarea regională” care i-au permis să facă faţă atacului iranian de ieri, a spus ministrul cabinetului de război Benny Gantz. „Iranul este o problemă globală, este o provocare regională şi este, de asemenea, un pericol pentru Israel, iar ieri, lumea a fost în mod clar alături de Israel în faţa acestui pericol. Israelul împotriva Iranului, lumea împotriva Iranului – acesta este rezultatul. Aceasta este o realizare strategică, pe care trebuie să o valorificăm pentru securitatea Israelului”, a punctat el.

„Acest eveniment nu s-a încheiat – alianţa strategică şi sistemul de cooperare regională pe care le-am construit şi care au rezistat la testul său semnificativ trebuie să fie consolidate tocmai acum. Israelul a dovedit ieri că este o ancoră de putere militară şi tehnologică şi o ancoră de securitate în Orientul Mijlociu”, a continuat el.

„În faţa ameninţării Iranului – vom construi o coaliţie regională şi vom cere preţul de la Iran, în modul şi la momentul care ne convine. Şi cel mai important – în faţa dorinţei duşmanilor noştri de a ne face rău, ne vom uni şi vom deveni mai puternici”, a adăugat Gantz, indicând, aparent, că nu susţine represalii imediate împotriva Iranului.

Gantz a mai spus că Israelul mai trebuie să îşi aducă acasă ostaticii şi să îşi securizeze frontierele de sud şi de nord, astfel încât oamenii care şi-au evacuat casele din apropierea acestor frontiere să se poată întoarce. „Chiar şi astăzi, trebuie să ne amintim că nu ne-am îndeplinit încă sarcinile – în primul rând întoarcerea ostaticilor şi eliminarea ameninţării împotriva locuitorilor din nord şi sud. Vom continua campania, cu determinare şi responsabilitate. Şi împreună – vom învinge”, a spus Gantz.

Preşedintele american Joe Biden l-a descurajat pe premierul Benjamin Netanyahu să dea undă verde unui atac de represalii imediate împotriva Iranului, a relatat The New York Times (NYT).

Potrivit cotidianului american, mai mulţi membri ai cabinetului de război al Israelului au fost în favoarea lansării unui atac de ripostă, dar lipsa unor pagube serioase provocate de Iran, pe lângă discuţia lui Netanyahu cu Biden, a dus la anularea acestuia.

Benjamin Netanyahu, pregătit de război: ”Vom învinge!”. Cabinetul de război al Israelului s-a reunit pentru a decide riposta. Iranul a lansat zeci de drone către Israel, a anunţat sâmbătă seara armata israeliană, un atac fără precedent dublat şi de lansări de rachete balistice.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în primul său răspuns public de la atacurile din cursul nopţii, că ţara ”va învinge”. ”Am interceptat. Am blocat. Împreună vom învinge”, a scris premierul într-o scurtă postare pe X.

Contul X al premierului israelian a postat o imagine cu Benjamin Netanyahu vorbind la telefon cu Joe Biden. Presa americană relatează că convorbirea a durat 25 de minute.

Conversaţia a avut loc la finalul unei reuniuni a cabinetului de război al Israelului.

Anterior, Pentagonul a anunţat că secretarul apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian „pentru a discuta despre ameninţările regionale urgente… şi a precizat că Israelul poate conta pe sprijinul deplin al SUA pentru a apăra Israelul împotriva oricăror atacuri din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi regionali”.

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a vorbit, de asemenea, cu omologul său pentru a întări „angajamentul de nezdruncinat al Washingtonului faţă de securitatea Israelului”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul şi-a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului.

Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12.

Astfel, cabinetul de război nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii.

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că „linia roşie” între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. „Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul”, a spus el.

„S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face”, a comentat expertul.

Deocamdată, nu a existat nicio declaraţie oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă.

IDF: ”99% dintre drone şi rachete au fost interceptate în afara spaţiului israelian
Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că 99% dintre dronele şi rachetele lansate de Iran au fost interceptate în afara spaţiului israelian, în timp ce Reprezentanţa Iranului la ONU a anunţat, printr-o postare pe X, că atacul asupra Israelului a fost încheiat.”

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, afirmă că 99% din cele aproximativ 300 de proiectile lansate de Iran asupra Israelului în cursul nopții au fost interceptate de apărarea aeriană.

El spune că Iranul a lansat 170 de drone asupra Israelului și că niciuna nu a intrat în spațiul aerian israelian. Toate au fost doborâte în afara granițelor țării de către Israel și aliații săi.

Nu au fost raportate victime, dar o fetiță de 10 ani a fost rănită de șrapnel, a precizat Hagari.

El a adăugat că unele dintre lansări au fost efectuate din Irak și Yemen, pe lângă Iran.

El a continuat să spună că situația este încă în desfășurare și că avioanele patrulează cerul.

„Vom face tot ceea ce este necesar”, a mai spus Hagari.

Atacul Iranului asupra Israelului „poate fi considerat încheiat”, a anunţat misiunea permanentă a Iranului la Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe platforma de socializare X.

Misiunea permanentă a precizat în postare că acest atac a fost inițiat în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă.

Dacă Israelul face o altă „greșeală”, răspunsul Iranului va fi și mai dur, a precizat partea iraniană în postare. De asemenea, ei au avertizat SUA să nu se implice în conflict.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, SUA, Marea Britanie și Franța, împreună cu Iordania, au acordat sprijin militar Israelului pentru a intercepta rachetele și dronele lansate de Iran.

Joe Biden i-a transmis, însă, lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor lua parte la acțiuni de ofensivă, ci vor ajuta doar la apărarea Israelului.

Șeful Statului Major General al Iranului, Mohammad Bagheri, a avertizat, însă, că răspunsul armatei iraniene la o eventuală contraofensivă israeliană va fi „mult mai mare”.

Autoritățile iraniene au mai spus că Israelul nu ar trebui „să facă o altă greșeală” și că vor exista consecințe grave dacă SUA va interveni în conflict.

Iranul va răspunde direct dacă Israelul va ataca interesele sau bunurile iraniene.

Liderul IRGC al Iranului a declarat că o „nouă ecuație” a fost creată după atacul asupra Israelului și că de acum înainte va răspunde direct ori de câte ori Israelul îi va ataca interesele, activele sau oamenii.

„Am decis să creăm o nouă ecuație, și anume că, dacă de acum înainte regimul sionist ne va ataca interesele, bunurile, personalitățile și cetățenii, oriunde și în orice moment vom riposta împotriva lor”, a declarat comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), Hossein Salami, la televiziunea de stat iraniană

Șeful Statului Major iranian: ”Atacul nostru s-a încheiat.”.

Șeful Statului Major iranian spune că atacul s-a încheiat și de acum forțele iraniene vor răspunde „dacă Israelul ne țintește interesele”. El avertizează SUA că dacă participă la un atac împotriva Iranului îi va ținti bazele din regiune.

Șeful Statului Major iranian, generalul Mohammad Bagheri, a declarat: „Atacul nostru s-a încheiat și nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forță dacă Israelul ne țintește interesele”.

Pe de altă parte, avertizează SUA să nu participe la un atac împotriva Iranului.

„Dacă Washingtonul participă la vreun atac împotriva noastră, îi vom ținti bazele din regiune și nu va fi în siguranță”, spune șeful Statului Major iranian.

Comandantul Gărzilor Revoluționare Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Armata israeliană a transmis că au participat la apărarea Israelului în respingerea atacului iranian și capabilitățile militare aliate.

„Israelul a acționat împreună cu SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări atunci când a respins atacul iranian”, a transmis armata israeliană.

Până duminică dimineață, oficialii israelieni au indicat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la un răspuns israelian la atacul iranian, în timp ce un oficial a declarat că orice răspuns potențial va fi discutat la ședința cabinetului de război.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Curg banii pentru Kamala Harris, a înregistrat donații record într-o singură zi, cine ar putea fi vicepreședintele său dacă va fi nominalizată de democrați

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Curg banii pentru Kamala Harris, a înr…