Acasă Externe După Finlanda și Suedia s-a pronunţat duminică, 15 mai, în favoarea candidaturii ţării la NATO

După Finlanda și Suedia s-a pronunţat duminică, 15 mai, în favoarea candidaturii ţării la NATO

0
168

Partidul social-democrat din Suedia, aflat acum la guvernare, s-a pronunțat în favoarea aderării țării la NATO, deschizând astfel calea, pentru o cerere în perioada imediat următoare. Finlanda a anunțat oficial că va cere integrarea în alianță, abandonând astfel politica de nealiniere militară, reatează Reuters.

Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia s-a pronunţat duminică în favoarea candidaturii acestei ţări la NATO, ceea ce deschide calea depunerii unei cereri de aderare din partea guvernului de la Stockholm.

Conducerea social-democraţilor a decis la o reuniune extraordinară că această formaţiune va ”contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, conform unui comunicat care marchează o schimbare majoră de poziţie.

Este aşteptat ca premierul suedez Magdalena Andersson să depună o cerere oficială de aderare la Alianţa nord-atlantică în zilele următoare.

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță.

Războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numește ”operațiune militară specială”, dar care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane de ucraineni, a schimbat politicile de securitate pe termen lung și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în ambele țări.

În Finlanda, președintele Sauli Niinisto a confirmat duminică intenția țării de a cere aderarea, spunând că regiunea va avea de câștigat din acest lucru.

România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO și consideră că aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată, a spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Berlin în perioada 14-15 mai 2022, la discuția miniștrilor aliați cu omologii din Finlanda și Suedia, cu privire la perspectivele aderării la Alianță celor două state.

Cei doi miniștri de externe din Finlanda și Suedia au informat aliații cu privire la stadiul și perspectivele proceselor interne în derulare vizând depunerea candidaturilor pentru aderarea la NATO.

Toti aliații, cu o singură excepție, au exprimat fără rezerve sau condiții sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel așteptate în perioada imediat următoare. Mesajul general transmis de aliați a fost acela de evidențiere a sprijinului pentru politica „Ușilor Deschise” a NATO și a importanței acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949. De asemenea, a fost evidențiat nivelul ridicat al relațiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda și Suedia, în perspectiva unei decizii de aderare”, au transmis, duminică, reprezentanții MAE.

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat caracterul istoric al acestor discuții și a exprimat apreciere pentru interesul celor două state de a se alătura NATO, interes care demonstrează ”importanța acordată de acești parteneri Alianței și rolului său determinant în asigurarea păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei”.

Aurescu a evidențiat că România este un promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, precum și al politicii aliate a ”Ușilor Deschise”, evidențiind valoarea adăugată și contribuția importantă pe linie securitară a Suediei și Finlandei.

Astfel, ministrul Aurescu a subliniat că aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, ”manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată”.

Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei. Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung. Ministrul român de externe a menționat, de asemenea, faptul că România consideră că este foarte necesară, mai ales în actualul context de securitate, menținerea solidarității și unității aliate, exprimând speranța că orice divergențe actuale privind candidaturile celor două state sunt temporare și pot să fie rezolvate prin dialog direct între statul aliat interesat și cei doi candidați, în cel mai scurt timp posibil, inclusiv cu sprijinul celorlalte state membre”, a mai transmis MAE.

Reuniunea informală ministerială de externe a NATO de la Berlin continuă duminică. Vor fi două sesiuni distincte, prima pe temele de actualitate și interes sporit pentru NATO, cu accent pe politica NATO a ”Ușilor Deschise”, războiul din Ucraina și implicațiile sale pentru securitatea euroatlantică. A doua sesiune va fi dedicată pregătirii Summitului NATO de la Madrid, din 28–30 iunie 2022, în special privind negocierea viitorului Concept Strategic al NATO, care va fi adoptat de liderii aliați cu acel prilej.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei, Katalin Novák a postat pe Facebook un clip cu imnul secuiesc și mesaje provocatoare

Prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei, Katalin Novák a postat pe…