Acasă Externe Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, se opune aderării României la Schengen: ”Este un moment nepotrivit”

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, se opune aderării României la Schengen: ”Este un moment nepotrivit”

0
0
358

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, se opune aderării României la Schengen, considerând că este un moment nepotrivit: ”Situaţia din Europa arată foarte clar că protecţia frontierelor externe a eşuat”.

Ministerul de Interne austriac a anunţat opoziţia acestei ţări faţă de eliminarea controalelor la frontierele României, Bulgariei și Croației.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat pentru cotidianul ”Kurier” că este un moment nepotrivit pentru extinderea spaţiului Schegnen, îi ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană în această săptămână de a primi România, Bulgaria şi Croaţia în spaţiul european de liberă circulaţie.

Potrivit cotidianului austriac, opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen este în creşterea, iar Austria se numără printre ţările UE care se împotrivesc.

Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a declarat pentru ”Kurier” ministrul Gerhard Karner, care face parte din partidul conservator ÖVP. ”Extinderea unui sistem deja disfuncţional nu poate funcţiona. Situaţia din Europa arată foarte clar că protecţia frontierelor externe a eşuat”, a spus ministrul Gerhard Karner.

”În calitate de ministru de interne, responsabil cu securitatea, spun un NU clar”, a declarat Karner şi în cadrul unei emisiuni de la postul public ORF, scrie cotidianul german ”Der Standard”. Karner a repetat că protecţia frontierelor externe ale UE a eşuat şi a adus ca argument faptul că tot mai multe ţări europene au reintrodus controale la frontierele naţionale.

Opoziţia Vienei este declanşată de afluxul de refugiaţi care vin pe ruta balcanică spre Europa Centrală, potrivit cotidianului austriac ”Kurier”.Peste 90.000 de migranţi au fost deja reţinuţi în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu fuseseră înregistraţi în nicio altă ţară din UE, potrivit Ministerului de Interne.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a pronunţat în favoarea extinderii spaţiului Schengen fără controale la Bulgaria, Croaţia şi România. ”Este timpul să le urăm bun venit”, a declarat miercuri, la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Autoritatea de la Bruxelles a cerut statelor UE să permită acestor trei state membre să ”participe pe deplin” la spaţiul Schengen.

Votul va avea loc la 8 decembrie la Bruxelles şi este necesară unanimitatea în Consiliul European.

Potrivit ”Kurier”, extinderea Schengen va fi un subiect fierbinte la reuniunea extraordinară a miniştrilor de interne convocată pentru săptămâna viitoare, cu atât mai mult cu cât Croaţia era deja pe punctul de a adera la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croaţia, deoarece preşedinţia cehă a Consiliului UE doreşte ca aderarea să fie votată doar în bloc, susţine cotidianul austriac.

Reuniunea extraordinară a miniştrilor de interne din UE a fost convocată săptămâna viitoare pentru a discuta despre problemele pe care le pune migraţia.

În luna ianuarie, ministrul afacerilor interne Lucian Bode a exprimat aprecierile sale pentru sprijinul Austriei în privinţa aderării României la Schengen, după o întâlnire cu omologul său austriac. ”Vreau să subliniez că ne menţinem obiectivul nostru legat de aderarea la spaţiul Schengen. România şi-a asumat toate obligaţiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze de aceste drepturi. Este necesar să ne fie recunoscut rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene”, a declarat ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Bode.

În context au fost adresate mulţumiri părţii austriece pentru susţinerea arătată constant României în procesul de aderare la Schengen, susţinere ce a fost reconfirmată şi cu ocazia acestei întâlniri, preciza MAI după întâlnire.

În afară de Austria, şi Olanda are reticenţe faţă de aderarea României la Schengen, iar recent opoziţia social-democrată din Parlamentul Suediei ceruse guvernului de la Stockholm să nu dea undă verde primirii României în spaţiul de liberă circulaţie.

Un vot asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiție şi Afaceri Interne (JAI).

O decizie de aprobare necesită unanimitate.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei țări ar trebui să adere „fără întârziere” la zona liberă de circulație Schengen.

Formată din 26 de state, zona Schengen a suspendat în mare parte controalele la frontieră între țările membre și le permite oamenilor să călătorească, să muncească și să trăiască într-o altă țară fără viză sau permis de ședere.

Bulgaria, România, Croația, Republica Irlanda și Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă țările non-UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Vladimir Putin, escortat de patru avioane de vânătoare Suhoi Su-35, echipate ”cu diferite tipuri de armament”, în zborul spre Abu Dhabi

Criminalul de război de la Kremlin, invadatorul Vladimir Putin, s-a dus în Emiratele Arabe…