Acasă Externe Giorgia Meloni, învestită premier în Italia, felicitări ”ipocrite” primite de la Uniunea Europeană și de la Ursula von der Leyen

Giorgia Meloni, învestită premier în Italia, felicitări ”ipocrite” primite de la Uniunea Europeană și de la Ursula von der Leyen

0
401

Uniunea Europeană, iniţial foarte precaută cu privire la ascensiunea la putere a extremei drepte în Italia, s-a declarat pregătită să „coopereze” cu guvernul eurosceptic al Giorgiei Meloni, care a depus jurământul sâmbătă şi urmează să preia mandatul duminică.

Felicitări Giorgia Meloni pentru numirea ei în funcţia de prim-ministru, prima femeie care a ocupat această funcţie”, a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Contez pe o cooperare constructivă cu noul guvern, în faţa provocărilor pe care le avem împreună”.

Să lucrăm împreună pentru binele Italiei şi al UE”, a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Europa are nevoie de Italia. Împreună vom depăşi toate dificultăţile„, a adăugat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un tweet scris în italiană.

De asemenea, premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis, pe Twitter, un mesaj de felicitare.

Felicitări, Giorgia Meloni, cu ocazia numirii în funcția de prim-ministru al Italiei! Sunt încrezător că putem continua să lucrăm împreună în cadrul Parteneriatului nostru strategic consolidat pentru a ne spori schimburile economice, cooperarea sectorială & contacte interumane!”, a fost mesajul transmis Nicolae Ciucă.

Ceremonia de învestire din palatul care domină Roma, reşedinţă a papilor şi regilor Italiei înainte de a deveni sediul preşedinţiei Republicii, s-a derulat în prezenţa şefului statului, preşedintele Sergio Mattarella.

Giorgia Meloni, îmbrăcată un taior negru sobru, a fost prima care a depus jurământul, fiind urmată de cei doi vicepremieri proveniţi din cele două partide membre ale coaliţiei sale, Matteo Salvini, şeful formaţiunii Liga, şi Antonio Tajani, înalt responsabil al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.

Toţi s-au succedat prin faţa lui Sergio Mattarella pentru a rosti jurământul tradiţional: „Jur să fiu credincios Republicii, să respect cu loialitate Constituţia şi legile şi să-mi exercit mandatul în interesul exclusiv al naţiunii„.

Lista de miniştri aleşi de Giorgia Meloni, care a obţinut cu partidul său post-fascist Fratelli d’Italia o victorie istorică în alegerile legislative de la 25 septembrie cu 26% din voturi, reflectă dorinţa se de a-i linişti pe partenerii Romei, îngrijoraţi de sosirea la putere în Italia a unei şefe de guvern de extremă dreapta.

Nominalizarea de la Afaceri Externe, cu titlu de vicepremier, a fostului preşedinte al Parlamentului European Antonio Tajani a fost imediat salutată vineri de preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, drept „o garanţie pentru o Italie pro-europeană şi atlantistă„.

Altă garanţie pentru Bruxelles este Giancarlo Giorgetti, un reprezentant din aripa moderată a Ligii, deja ministru în guvernul la final de mandat al lui Mario Draghi, care a primit portofoliul crucial al economiei.

Populistul Matteo Salvini trebuie să se mulţumească cu portofoliul Infrastructurii şi Transporturilor, deşi îl râvnea pe cel mai prestigios de interne, care a ajuns la un tehnocrat.

Între cei 24 de miniştri se află numai şase femei, care au primit portofolii minore.

Tranziţia de putere între Mario Draghi şi Giorgia Meloni va avea loc duminică la ora 08.30 GMT la Palatul Chigi, sediul guvernului aflat la doi paşi de parlament, şi va fi urmată de primul consiliu de miniştri.

Această etapă de protocol va fi marcată de predarea simbolică de către Mario Draghi către Giorgia Meloni a clopoţelului utilizat de şeful guvernului pentru a pune ordine în dezbaterile din executiv.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Italia cu privire la consecințele pe care le va avea dacă se va îndepărta de principiile democratice, lansând o amenințare puțin voalată înaintea alegerilor de duminică, pe care probabil le va câștiga un bloc de dreapta condus de Giorgia Meloni, transmite Reuters.

Abordarea mea este că, indiferent de guvernul democratic care este dispus să lucreze cu noi, lucrăm împreună”, a declarat von der Leyen la Universitatea Princeton din Statele Unite joi, răspunzând la o întrebare privind existența unor îngrijorări în legătură cu viitoarele alegeri din Italia.

”Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, am discutat despre Ungaria și Polonia, avem instrumente„, a adăugat ea.

Matteo Salvini, șeful Ligii și o parte a alianței conservatoare a lui Meloni, a criticat afirmațiile, spunând că sunt de o ”aroganță rușinoasă”.

Ce este asta, o amenințare? Respectați votul liber, democratic și suveran al poporului italian!„, a scris el pe Twitter.

Von der Leyen se referea, se pare, la recomandarea de duminica trecută a Comisiei Europene de a suspenda finanțări de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza corupției, primul caz de acest fel din UE în cadrul noilor măsuri menite să protejeze mai bine statul de drept.

UE a introdus sancțiunile financiare în urmă cu doi ani ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria.

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat reporterilor de la Bruxelles că von der Leyen nu a căutat să intervină în politica italiană: ”Ea sublinia rolul Comisiei ca gardian al tratatelor (europene) în ceea ce privește statul de drept„.

Premierul italian aflat la sfârşit de mandat, Mario Draghi, i-a predat duminică ştafeta primei femei prim-ministru din istoria Italiei, Giorgia Meloni, informează AFP.

În vârstă de 45 de ani, Giorgia Meloni va fi în fruntea guvernului cel mai de dreapta al Italiei de după 1946.

Mario Draghi s-a aflat în fruntea Guvernului din februarie 2021. La finalul ceremoniei de duminică, el a părăsit palatul Chigi defilând în faţa gărzii de onoare, în sunete de fanfară.

Giorgia Meloni şi membrii guvernului său au depus jurământul sâmbătă, la palatul prezidenţial Quirinale.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

După ce legea minorităților a fost promulgată de Zelenski, ”drepturile minorităților”, incluse în Declarația comună de la Kiev, la summitul UE-Ucraina

După ce legea minorităților a fost promulgată de Zelenski, ”drepturile minorităților”, inc…