Acasă Externe ”Gunoaiele” lui Biden o îngroapă pe Harris, primul discurs după ce Donald Trump a câștigat alegerile în SUA: „A fost o președinție istorică, vom fi bine”

”Gunoaiele” lui Biden o îngroapă pe Harris, primul discurs după ce Donald Trump a câștigat alegerile în SUA: „A fost o președinție istorică, vom fi bine”

0
0
8

Biden, primul discurs după înfrângerea Kamalei Harris: „Acceptăm alegerea pe care a făcut-o țara. A fost o președinție istorică. Vom fi bine”.

Preşedintele american Joe Biden le-a transmis joi un mesaj de încurajare democraţilor săi, dezamăgiţi de pierderea alegerilor prezidenţiale de către Kamala Harris în faţa republicanului Donald Trump şi de recâştigarea majorităţii republicane în Senat. Biden a subliniat că aceste rezultate nu semnifică o înfrângere pentru democraţi, conform EFE, informează Agerpres.

Preşedintele american în exercițiu, Joe Biden, a declarat joi că sistemul electoral american este corect şi poate fi respectat şi va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii. Preşedintele aflat la final de mandat a susținut un discurs solemn adresat naţiunii americane despre rezultatele alegerilor şi pregătirea tranziţiei în data de 20 ianuarie, când preşedintele ales Donald Trump va reveni la Casa Albă după ce a învins-o categoric pe candidata democrată Kamala Harris.

„Ieri am vorbit cu preşedintele ales Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa şi l-am asigurat că îmi voi conduce întreaga administraţie pentru a lucra cu echipa sa pentru a asigura o tranziţie paşnică şi ordonată”, a declarat Biden în discursul rostit în Grădina Rozelor de la Casa Albă.

El a insistat asupra necesităţii de a „reduce” tensiunile politice. „Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”, a spus preşedintele, repetând o frază pe care a folosit-o şi cu alte ocazii pentru a se referi la teoriile false ale fraudei pe care viitorul său succesor, Donald Trump, le-a răspândit după înfrângerea sa în 2020, transmite EFE.

„Ţara alege una sau alta. Noi acceptăm alegerea pe care a făcut-o ţara. Am spus de multe ori că nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”, a declarat Biden în prima sa apariţie în faţa presei după victoria lui Trump. „Nu-ţi poţi iubi aproapele doar atunci când eşti de acord.

Ceva ce sper că putem face, indiferent pentru cine aţi votat, este să ne privim unii pe alţii nu ca adversari, ci compatrioţi americani”, a spus preşedintele, făcând apel la calmarea spiritelor, conform Reuters.

„De asemenea, sper că putem pune capăt unei întrebări privind integritatea sistemului electoral american. Acesta este onest, corect şi transparent. Se poate avea încredere în el, cu victorie sau înfrângere”, a dat asigurări Biden.

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat joi că sistemul electoral american este corect şi poate fi respectat şi va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii.

Preşedintele aflat la final de mandat susţine un discurs solemn adresat naţiunii americane despre rezultatele alegerilor şi pregătirea tranziţiei la 20 ianuarie, când preşedintele ales Donald Trump va reveni la Casa Albă după ce a învins-o categoric pe candidata democrată Kamala Harris.

Biden și-a început discursul spunând că de peste 200 de ani, SUA au desfășurat „cel mai mare experiment de autoguvernare din istoria lumii”, în care oamenii votează și își aleg proprii lideri și o fac în mod pașnic, scrie BBC.

El a declarat că a vorbit cu Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa și s-a oferit să îl ajute cu tranziția.

„A fost o președinție istorică. Lăsăm în urmă cea mai puternică economie din lume. Acum avem 74 de zile pentru a termina mandatul, mandatul nostru, să facem ca fiecare zi să conteze. Vom fi bine, dar trebuie să rămânem uniți. Trebuie să ne păstrăm credința. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și pe America”, spune el și adaugă că aceasta este responsabilitatea lor ca guvern.

„Eşecurile sunt inevitabile, dar să te predai este de neiertat. Toţi cădem, dar adevăratul caracter, cum spunea tatăl meu, se măsoară prin rapiditatea cu care ne ridicăm”, a indicat preşedintele în vârstă de 81 de ani.

Joe Biden este considerat de mulţi politicieni democraţi responsabil pentru eşecul partidului întrucât s-a agăţat de candidatura sa pentru un nou mandat până când s-a văzut forţat să renunţe când devenise vizibil că din cauza vârstei are dificultăţi în a mai face faţă funcţiei, iar atunci a impus candidatura vicepreşedintei sale Kamala Harris fără o competiţie autentică în partid.

„Amintiţi-vă, o înfrângere nu înseamnă că suntem învinşi! Am pierdut această bătălie”, dar „Statele Unite, ţara visurilor voastre, vă cheamă să vă ridicaţi”, a îndemnat el.

„Acesta este istoria Americii timp de mai mult de 240 de ani. O istorie pentru toţi, nu doar pentru unii. Experimentul american merge mai departe. Noi vom fi bine, dar trebuie să ne păstrăm angajamentul. Trebuie să mergem înainte şi, mai presus de toate, trebuie să păstrăm încrederea”, a insistat preşedintele democrat aflat la final de mandat.

El devine acum ceea ce în jargonul politic american este cunoscut sub numele de „raţă şchioapă”, adică un preşedinte cu o capacitate mult redusă de a impulsiona măsuri în Congres, deşi, până la învestirea lui Donald Trump, pe 20 ianuarie, încă mai poate emite ordine executive şi graţieri prezidenţiale.

Joe Biden l-a chemat pe Donald Trump la Casa Albă. Democratul se grăbește totuși să mai facă ceva important înainte să predea președinția

Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a candidatului republican la alegerile din SUA.

Biden l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita pentru victorie şi a adresat o invitaţie la Casa Albă pentru a asigura o tranziţie liniştită între administraţii, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a republicanului, Steven Cheung.

”Preşedintele Trump aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea, care va avea loc în curând, şi a apreciat foarte mult apelul”, a adăugat el.

De asemenea, liderul democrat Joe Biden ”se va adresa naţiunii” în cursul zilei joi pe tema rezultatului alegerilor.

Joe Biden se grăbește să ajute Ucraina

Înaine să-și predea mandatul, însă, Joe Biden vrea ca administrația sa să livreze rapid Ucrainei miliarde de dolari ca asistenţă de securitate

Washingtonul speră astfel să întărească poziţia guvernului de la Kiev înainte de învestirea preşedintelui ales Donald Trump, pe 20 ianuarie.

”Administraţia intenţionează să-şi continue eforturile (…) pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă”, înainte de finalul mandatului, a declarat un înalt oficial al administraţiei, sub rezerva anonimatului.

Trump a criticat asistenţa lui Biden pentru Ucraina, alimentând îngrijorarea cu privire la viitorul sprijinului pentru guvernul preşedintelui Volodomir Zelenski în condiţiile preluării de către republicani a controlului asupra Casei Albe, Senatului şi posibil a Camerei Reprezentanţilor.

Păcatul mândriei. Cum a contribuit Joe Biden la revenirea spectaculoasă a lui Donald Trump la Casa Albă

Nu, Donald Trump nu este o „aberație temporară”: predarea cheilor de la Casa Albă republicanului va fi o umilință uriașă pentru președintele demisionar Joe Biden, acuzat că a facilitat această revenire senzațională din orgoliu, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Când democratul în vârstă de 81 de ani a anunțat începerea primei sale campanii prezidențiale de succes în 2019, el a făcut o analiză a rivalului său care s-ar putea să-l bântuie astăzi.

”Cred că cei patru ani ai acestui președinte și tot ceea ce reprezintă el vor intra în istorie ca o aberație trecătoare”.

Propriul său mandat este acum paranteza dintre două președinții Trump, odată cu victoria zdrobitoare a republicanului în vârstă de 78 de ani asupra vicepreședintelui Kamala Harris.

Tranziția

Biden l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita și a-l invita la Casa Albă, pentru a asigura o ”tranziție lină”.

”Trump este din nou președinte, iar democrații se pot răzbuna pe ego-ul lui Biden”, a titrat USA Today.

Acest lucru este departe de ”Mulțumesc Joe!” scandat de democrați la fiecare apariție publică a președintelui îmbătrânit de la retragerea sa din cursa pentru Casa Albă la sfârșitul lunii iulie.

”Acest dezastru democrat este în mare parte vina lui Joe Biden. El nu ar fi trebuit să încerce niciodată să candideze din nou la vârsta de 80 de ani”, afirmă Larry Sabato, politolog la Universitatea din Virginia.

În primăvara anului 2023, președintele democrat, încurajat de rezultatele peste așteptări la alegerile legislative din toamna precedentă, a anunțat că își dorește un al doilea mandat.

Promisiunea sa de a servi drept ”punte” pentru o nouă generație a fost uitată.

“Uitați-vă la mine”

Încă de la început, Joe Biden a fost chinuit de problema vârstei sale. Pentru o lungă perioadă de timp, singurul său răspuns a fost să spună ”Uitați-vă la mine”, unei țări care îl vedea îmbătrânind în direct, cu mersul său înțepenit și vorbirea încețoșată.

Alex Keena, profesor de științe politice la Virginia Commonwealth University, semnalează „aroganța” președintelui demisionar și a anturajului său, subliniind că, dacă ar fi predat frâiele, Partidul Democrat ar fi putut produce un candidat puternic prin intermediul unor alegeri primare. ”A fost o ocazie ratată”.

În timpul campaniei sale furtunoase, candidata democrată nu s-a despărțit niciodată de acest președinte extrem de nepopular, pe care americanii îl acuză pentru costul ridicat al vieții.

În timpul unui interviu, Kamala Harris a declarat că nu ar fi făcut ”nimic” diferit față de Joe Biden, un pasaj pe care republicanii l-au rostogolit apoi pe rețelele de socializare.

Deplângând ”înfrângerea devastatoare”, un membru al echipei candidatei a declarat miercuri pe X că echipa sa de campanie a încercat să scoată democrații dintr-o „groapă adâncă”, fără a reuși cu adevărat.

Președintele democrat a întreprins proiecte economice uriașe și este probabil ca republicanii să păstreze o parte dintre ele, într-un moment în care se construiesc fabrici și se renovează poduri.

20 ianuarie, umilința

Dar aceste proiecte majore i-au lăsat indiferenți pe americanii epuizați de inflație.

Și toate eforturile lui Joe Biden de a reface alianțele diplomatice ale Statelor Unite, afectate de Donald Trump, sunt acum la mila republicanului.

Campania eșuată a președintelui octogenar se încheiase deja într-un mod deosebit de jalnic. Pe 27 iunie, el a pierdut complet echilibrul în fața lui Donald Trump în timpul unei dezbateri televizate.

Dar Joe Biden, convins de șansele sale de victorie în ciuda unor sondaje puțin încurajatoare, a rezistat încă câteva săptămâni, sub ochii increduli ai simpatizanților și ai partidului său.

A încercat apoi să joace un rol în cursa pentru vicepreședinție, dar s-a dovedit a fi mai degrabă un obstacol decât un susținător eficient, în special prin faptul că i-a calificat public pe susținătorii lui Donald Trump drept ”gunoaie”.

Umilința finală urmează să vină.

Democratul s-a angajat deja să participe la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, pe 20 ianuarie, care a evitat-o pe cea a lui Biden în 2020, convins că alegerile i-au fost furate.

După o jumătate de secol în Senat, la vicepreședinție și apoi la Casa Albă, va fi „un mod teribil de a părăsi viața politică”, spune Alex Keena.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Rusia mai pierde o ”enclavă” importantă, opoziția din Siria a preluat puterea după zeci de ani de dictatură a familiei Assad, Bashar ar fi ajuns la Moscova

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Rusia mai pierde o ”enclavă” importa…