Acasă Externe Hamas lansează o ploaie de rachete asupra Israelului, Tel Aviv lovit dur

Hamas lansează o ploaie de rachete asupra Israelului, Tel Aviv lovit dur

0
347

Metropola israeliană Tel Aviv, a fost ţinta marţi seară a unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cu puţin înainte de ora 21:00 (ora 18:00 GMT), Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire cu zece etaje în Fâşia Gaza în care îşi aveau birourile lideri ai mişcării islamiste palestiniene.

Sirenele au început să sune la Tel Aviv şi în oraşele din jur, potrivit armatei israeliene şi jurnaliştilor AFP.

Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat pentru AFP că un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon.

Braţul armat al Hamas a susţinut că a lansat 130 de rachete în direcţia Tel Aviv. De luni seara şi înainte de atacul în direcţia Tel Aviv, aproximativ 480 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene. Aceste lovituri aeriene s-au soldat până acum cu doi morţi şi zeci de răniţi.

Atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, lansate în răspuns la primele tiruri cu rachete de luni, au ucis cel puţin 28 de persoane, între care zece copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, au fost ucişi în aceste atacuri, conform acestor mişcări palestiniene.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și ministrul Apărării, Benny Grantz, vor face o declarație comună din Tel Aviv, după atacurile lansate din Fâșia Gaza.

Autorităţile israeliene au suspendat marţi seara zborurile către Aeroportul Internaţional Ben-Gurion din Tel Aviv ca urmare a unui intens atac cu rachete lansate din Fâşia Gaza de către islamişti ai Hamas spre metropola israeliană, relatează AFP.

„În cursul atacurilor intense (…), au fost oprite decolările pentru a proteja cerul ţării”, a declarat pentru AFP Ofer Lefler, purtătorul de cuvânt al aviaţiei civile israeliene. O femeie a fost ucisă marţi seară lângă Tel Aviv în cursul atacurilor cu rachete lansate de către Hamas împotriva metropolei din statul evreu, a anunţat poliţia israeliană.

Decesul creşte la trei numărul persoanelor ucise marţi în Israel în atacurile cu rachete din Fâşia Gaza. Potrivit armatei israeliene, peste 500 de rachete au fost lansate de luni seară spre Israel de diferite grupuri armate palestiniene din Gaza.

Potrivit Times of Israel, cei doi vorbesc din sediul armatei din Tel Aviv, după ce Israelul a fost vizat de un atac masiv cu rachete lansate de grupările teroriste din Gaza. Oficialii israelieni au avertizat în ultimele ore că vor lansa o campanie extensivă împotriva grupării Hamas și altor teroriști din Fâșie, chiar o eventuală invazie la sol.

”Hamas va plăti pentru rachete. (…) Israelul a eliminat zeci de teroriști, a bombardat sediile Hamas și a distrus turnuri folosite de grupările teroriste. Vom continua să atacăm Gaza cu forță deplină”, a declarat premierul israelian. ”Războiul va dura ceva timp, dar vom asigura siguranța israelienilor. Hamas și jihadiștii islamiști vor plăti”.

După ce premierul Netanyahu și-a încheiat declarația, ministrul Apărării a avertizat că „acesta este doar începutul”. ”Turnurile se vor prăbuși, sunt multe ținte la rând”, adăugase anterior ministrul Gantz. Un detaliu interesant este faptul că cei doi oficiali de stat au purtat tricouri negre cu guler.

De la începutul săptămânii de când conflictul dintre Israel și palestinieni a început să escaladeze, sute de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza.

Peste 1.000 de rachete au fost lansate în ultimele 48 de ore spre teritoriul israelian, însă 85-90% dintre proiectilele care riscau să cadă în zone locuite au fost doborâte de sistemul israelian antirachetă Iron Dome.

Cum funcționează sistemul Iron Dome?!

Un radar scanează o zonă pentru a depista un motor balistic sau o rachetă. Când detectează racheta, software-ul Iron Dome poate determina locația și tipul acesteia. Radarul urmărește racheta pe măsură ce este lansată și software-ul prezice traiectoria.

Dacă se determină că racheta va atinge o zonă protejată, unde există un număr mare de oameni sau ceva important din punct de vedere strategic, va fi interceptată. Pentru rachetele cu rază scurtă de acțiune, acea decizie va fi o fracțiune de secundă.

Rachetele interceptoare Tamir sunt apoi lansate de la lansatoarele de pe sol. Un interceptor poate acționa independent, chiar dacă pierde comunicarea cu solul, deoarece are propriile sale sisteme de observare.

Interceptorii, care sunt declanșați vertical din unități mobile sau fixe, sunt proiectați pentru a detona racheta în aer, iar în momentul contactului se produce o explozie.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Partidul Angelei Merkel, a înregistrat cel mai slab scor de după război, Social-democraţii (SPD) revendică formarea viitorului guvern

Social-democraţii (SPD) din Germania revendică formarea viitorului guvern, a anunţat dumin…