Acasă Externe Înainte de sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan, China a scos armata la înaintare, și rachetele balistice pe străzi, tensiune în zona Pacificului

Înainte de sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan, China a scos armata la înaintare, și rachetele balistice pe străzi, tensiune în zona Pacificului

0
135

Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților din Congresul American și al treilea om în stat, după președintele și vicepreședintele SUA, este așteptată în capitala taiwaneză Taipei.

Pelosi a decis să riște și să viziteze acest teritoriu auto-guvernat, revendicat de China, în ciuda îngrijorărilor administrației Biden cu privire la răspunsul militar al Chinei.

Este prima vizită în Taiwan al unui președinte al Camerei Reprezentanților din SUA în ultimii 25 de ani.

Oprirea la Taipei nu figurează pe itinerarul oficial al turneului întreprins de Nancy Pelosi în Asia.

CNN notează, pe baza sursei oficiale locale, că este de așteptat ca Pelosi să rămână la Taipei în noaptea de marți spre miercuri.

Nu este clar momentul când ea va ateriza, însă zborul aeronavei la bordul căreia se află Pelosi era urmărit pe site-ul de specialitate FlightRadar24 de circa 300.000 de utilizatori, marți, în jurul prânzului.

Vizita la Taipei nu a fost declarată oficial
Pelosi a sosit luni la Singapore pentru prima oprire oficială a turneului din Asia, unde s-a întâlnit cu președintele țării, premierul și alți oficiali de rang înalt.

Marți, presa din Malaezia a confirmat că Pelosi și o delegație a Congresului SUA au sosit în țară, având pe agendă întâlniri cu premierul și președintele parlamentului.

Itinerarul delegației americane include opriri în Coreea de Sud și Japonia, fără mențiuni oficiale despre Taiwan.

China publică imagini cu trupele masate în apropiere de Taiwan: „Îi vom îngropa pe inamici!”.

Luni, China a avertizat că armata sa nu va sta cu mâinile încrucișate dacă Beijingul va simți că „suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate, ca urmare a vizitei lui Pelosi în Taiwan.

„Am dori să le spunem Statelor Unite, încă o dată, că Armata Populară Chineză nu va sta cu mâinile încrucișate iar China va da răspunsuri hotărâte și va lua contramăsuri puternice pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a spus Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

„Cu privire la măsurile în cazul în care (Pelosi) îndrăznește să meargă (în Taiwan), să așteptăm și să vedem”, a adăugat el.

Între timp, pe internet au început să circule imagini care arată tehnică militară mobilizată în provincia chineză Fujian, în apropiere de Taiwan.

Potrivit CNN, Comandamentul Estic al Armatei Chineze a postat luni un videoclip în care transmite că „îi va îngropa pe toți inamicii”

„Stați fermi și pregătiți-vă pentru comanda de luptă; îngropați-i pe toți inamicii care vin”, se spune în mesajul distribuit pe rețeaua Weibo.

John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru Comunicații Strategice de la Casa Albă, a precizat, luni, că administrația Biden o va susține pe Nancy Pelosi într-o eventuală vizită în Taiwan.

„Vrem să fim siguri că atunci când călătorește în străinătate, poate face acest lucru în siguranță. Nu există niciun motiv pentru retorica chineză. Nu există niciun motiv pentru a fi luate măsuri. Nu este neobișnuit ca liderii Congresului să călătorească în Taiwan”, a declarat Kirby în emisiunea „New Day” de la CNN.

„Ca țară, nu ar trebui să fim intimidați de acea retorică sau de acele potențiale măsuri (chineze). Aceasta este o călătorie importantă pentru șefa Camerei Reprezentanților și vom face tot ce putem pentru a o susține”, a continuat oficialul Casei Albe.

Problema Taiwanului rămâne una dintre cele mai spinoase în relația SUA – China.

Președintele Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au discutat pe larg acest subiect, săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică de două ore și 17 minute.

Oficial, SUA nu recunosc diplomatic Taiwanul, dar îi acordă, de decenii, sprijin politic și militar.

În largul Taiwanului au fost trimise patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.

Beijingul, care consideră Taiwanul teritoriu chinez, a anunțat că vor exista consecințe pentru vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.

„Statele Unite vor trebui să își asume responsabilitatea şi vor trebui să plătească prețul pentru lezarea suveranității și securității Chinei”, a avertizat Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

În așteptarea aterizării șefei Camerei Reprezentanților din SUA la Taipei, China a mai făcut o demonstrație de forță, publicând imagini cu rachete intercontinentale „DF5b” tractate de vehicule speciale.

O astfel de rachetă are raza de acțiune de până la 15.000 km și este capabilă să transporte de la 3 la 8 focoase cu hidrogen.

Un oficial american a declarat luni, că oficialii Departamentului Apărării lucrează non-stop pentru a monitoriza orice mișcare chineză în regiune și pentru a oferi un plan pentru securitatea demnitarului american.

Anunţul acestia vine după ce în urmă cu două zile editorialistul ziarului de casă al Partidului Comunist Chinez a scris că avionul lui Nancy Pelosi ar putea fi chiar doborât dacă va încerca să ajungă în Taiwan. „Dacă avioanele de luptă americane escortează avionul lui Pelosi în Taiwan, este o invazie”, a scris pe Twitter Hu Xijin. „Armata Populară de Eliberare are dreptul să alunge forțat avionul lui Nancy Pelosi și avioanele de luptă americane, inclusiv trăgând focuri de avertizare și efectuând mișcări tactice de obstrucţionare. Dacă sunt ineficiente, atunci pot fi doborâți”, a adăugat editorialistul Global Times.

Mai mult decât atât, joia trecută, preşedintele chinez, Xi Jinping, l-a avertizat pe Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului, relatează media chineze, în contextul avertismentelor Beijingului privind o posibilă vizită la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Deranjată și ofuscată de refuzul mai multor țări în a se conforma”recomandărilor”, Ursula von der Leyen cere solidaritate in criza gazelor

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deranjată și ofuscată de refuzul mai…