Acasă Externe Ipocritul Erdogan, joacă la ambele capetele și întrerupe orice contact cu Netanyahu: ”Nu mai este o persoană cu care putem vorbi, am renunțat la el”

Ipocritul Erdogan, joacă la ambele capetele și întrerupe orice contact cu Netanyahu: ”Nu mai este o persoană cu care putem vorbi, am renunțat la el”

0
0
119

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă că rupe orice contact cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, iar Ankara a anunţat că îşi recheamă ambasadorul, din cauza acţiunilor comise de Israel în Gaza. Anunțul a fost făcut cu o zi înainte de vizita în Turcia a secretarului de stat american Antony Blinken.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că întrerupe orice contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu din cauza acţiunilor Israelului în Fâşia Gaza.

Netanyahu nu mai este o persoană cu care putem vorbi. Am renunţat la el„, a declarat Erdogan, potrivit presei turce.

La 25 octombrie, preşedintele turc, care s-a întâlnit pentru prima dată cu Benjamin Netanyahu în septembrie, la New York, a anunţat că renunţă la orice plan de vizită în Israel, afirmând că a fost „abuzat” de premierul israelian.

Nu veţi găsi niciun alt stat a cărui armată să se comporte cu atâta inumanitate„, a declarat el despre represaliile Israelului în Gaza după atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie, care a ucis 1.400 de israelieni, majoritatea civili.

În urma afirmaţiilor preşedintelui Erdogan, Israelul a anunţat la 29 octombrie că îşi retrage toţi diplomaţii din Turcia. Însă acesta le ceruse deja diplomaţilor săi să părăsească temporar ţara la 19 octombrie, ca „măsură de securitate„.

Sâmbătă, Erdogan a precizat că Turcia nu rupe relaţiile diplomatice cu Israelul. „Ruperea completă a legăturilor nu este posibilă, mai ales în diplomaţia internaţională„, a declarat Erdogan.

El a explicat că şeful agenţiei de informaţii a Turciei (MIT), Ibrahim Kalin, a fost vârful de lance al eforturilor Turciei pentru a încerca să medieze încheierea războiului.

Ibrahim Kalin vorbeşte cu partea israeliană. Bineînţeles, el negociază şi cu Palestina şi cu Hamas„, a declarat Erdogan.

Dar, în opinia sa, Netanyahu este principalul vinovat pentru violenţe şi „a pierdut sprijinul propriilor cetăţeni„. „Ceea ce trebuie să facă este să facă un pas înapoi şi să pună capăt acestei situaţii„, a afirmat Erdogan.

Haaretz scrie că preşedintele Turciei a mai declarat, în legătură cu conflictul dintre Israel şi Hamas, că ţara sa va sprijini formulele care aduc pacea regională, nu pe cele care „şterg treptat palestinienii din istorie„.

Erdogan a declarat că şeful serviciilor secrete turceşti este în contact cu Israelul, Hamas şi palestinienii şi a avertizat că „încrederea în sistemul global va dispărea dacă Israelul nu va fi oprit, nu va fi tras la răspundere pentru crime, încălcări ale drepturilor„.

De asemenea, preşedintele turc a anunţat că preşedintele iranian Reisi va vizita Turcia la sfârşitul lunii noiembrie.

La scurt timp, Turcia a anunţat că îşi recheamă ambasadorul din Israel pentru consultaţii, din cauza refuzului Israelului de a accepta un armistiţiu în Gaza.

Ambasadorul Sakir Ozkan Torunlar a fost rechemat dată fiind „tragedia umanitară în curs în Gaza, cauzată de atacurile neîncetate ale Israelului împotriva civililor şi refuzului Israelului de a accepta un armistiţiu„, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe turc.

Acest anunţ a fost făcut cu o zi înainte de o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în Turcia, vizită ce se anunţă dificilă. Blinken, care a fost vineri în Israel şi sâmbătă în Iordania, este aşteptat duminică la Ankara, pentru o vizită de două zile.

În declaraţia sa, Departamentul de Stat nu a confirmat o întâlnire între Blinken şi preşedintele turc, chiar dacă aceasta părea probabilă, potrivit anturajului său.

La Ankara, şeful diplomaţiei americane va discuta, de asemenea, despre Ucraina şi despre finalizarea aderării Suediei la NATO, blocată de mult timp de Turcia, potrivit aceleiaşi surse.

Pe 25 octombrie, preşedintele turc, care se întâlnise prima dată cu Benjamin Netanyahu în septembrie la New York, a anunţat că renunţă la orice proiect de deplasare în Israel, afirmând că prim-ministrul israelian a „abuzat” de încrederea sa.

Pe 27 octombrie, Erdogan a participat la un miting uriaș la Istanbul unde a spus declarat Israelul ”criminal de război” și a acuzat Occidentul că este „principalul vinovat pentru masacrele din Gaza„. Ulterior, Israelul și-a retras diplomații din Turcia, în semn de protest.

Erdogan simte că Netanyahu l-a abuzat. Pe 25 octombrie, el transmitea că renunţă la orice plan de vizită în Israel, afirmând că a fost ”abuzat” de premierul israelian.

Turcia nu rupe totuşi relaţiile la nivel de stat cu Israelul.

Jurnaliştii turci aflaţi în acel zbor notează totuşi că Erdogan nu va rupe relaţiile diplomatice între cele două ţări.

Ruperea completă a legăturilor nu este posibilă, mai ales în diplomaţia internaţională”, a afirmat preşedintele Turciei.

Ministrul turc de Externe și șeful serviciilor de informații vor continua să discute cu ”partea israeliană”. Vor exista discuţii şi cu Hamas și cu alte grupuri palestiniene.

Şeful agenţiei de informaţii a Turciei (MIT), Ibrahim Kalin, a fost vârful de lance al eforturilor Turciei pentru a încerca să medieze încheierea războiului, a precizat Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan consideră că Benjamin Netanyahu este principalul vinovat pentru violenţele ce au acum loc în Orientul Mijlociu, dar şi în timpul protestelor din multe zone de pe glob, ca urmare a conflictului Israel-Hamas.

A pierdut sprijinul propriilor cetăţeni. Ceea ce trebuie să facă este să facă un pas înapoi şi să pună capăt acestei situaţii”, a precizat Erdogan.

Soluţiile pentru pace venite de la Ankara.

Turcia va sprijini formulele care aduc pacea regională, nu pe cele care ”şterg treptat palestinienii din istorie”, a adăugat preşedintele Turciei, citat de Times of Israel.

Turcia ar putea deveni un garant pentru orice viitor acord de pace pe termen lung între Israel și Palestina, consideră Erdogan.

Dacă Grecia poate fi o țară garant, Anglia poate fi o țară garant și Turcia este o țară garant în Cipru, de ce nu poate exista o structură similară în Gaza?”, a afirmat el.

El a criticat sprijinul internațional pentru Israel. ”Întregul Occident, în special America, este în prezent de partea Israelului”, iar oamenii ”nu ar trebui să se aștepte la o atitudine corectă” din partea Uniunii Europene cu privire la Gaza, consideră Erdogan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit la ”Marele Miting Palestinian”, care a avut loc pe aeroportul Ataturk din Istanbul pentru a protesta împotriva acțiunilor militare israeliene din Fâșia Gaza, relatează TRT Haber.

Vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru că susțin cauza palestiniană și le dai speranță celor asupriți din Gaza”, a spus el.

El a amintit că teritoriul enclavei a fost controlat de Imperiul Otoman în trecut și nu ar fi suficient ca turcii să condamne pur și simplu ceea ce se întâmplă acum în Gaza. El a numit Occidentul drept principalul vinovat al conflictului militar, care acționează, în cuvintele sale, ”fără să-și murdărească propriile mâini”, iar Israelul ca ”un pion care va fi sacrificat într-o zi”.

Potrivit liderului turc, cei care ”varsă lacrimi false pentru cei uciși în Ucraina” nu și-au exprimat simpatie pentru cei uciși în Gaza. ”Hei West, te întreb, vrei să reaprinzi războiul dintre semilună și cruce?”, a spus Erdogan.

Președintele turc a spus că Israelul ”comite crime de război” de 22 de zile și l-a numit ”ocupant” al teritoriilor palestiniene. Erdogan a cerut autorităților israeliene să ”iasă din această nebunie.”

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Preşedintele Austriei, îl contrazice din nou pe Nehammer, cu privire la aderarea României la Schengen: ”Nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu”

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, consideră că decizia guvernului tării sal…