Acasă Externe Joe Biden a depus jurământul la Capitoliu, în fața unui câmp de steaguri

Joe Biden a depus jurământul la Capitoliu, în fața unui câmp de steaguri

0
156

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a depus jurământul în calitate de al 46-lea președinte al Statelor Unite în această seară. După asediul Capitoliului, există un nivel extraordinar de securitate pentru ceremonia de inaugurare.

Ceremonia de învestitură a preşedintelui Joe Biden este în plină desfăşurare la Washington. Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au depus jurământul cu mâna pe biblie.

Joe Biden a depus jurământul şi a fost aplaudat la scenă deschisă de sutele de invitaţi prezenţi la Capitoliu.

UPDATE – Joe Biden a sosit la Capitoliu, pentru depunerea jurmântului. La ceremonie participă sute de invitaţi, înconjuraţi de 45.000 de militari ai Gărzii Naţionale. Imnul Statelor Unite a fost interpretat de Lady Gaga.

Prima care a depus jurământul a fost Kamala Harris, prima femeie ajunsă în funcţia de vicepreşedinte a SUA.

Înainte ca Joe Biden să jure cu mâna pe biblie credinţă poporului american, Jennifer Lopez a cântat o melodie pe treptele Capitoliului.

UPDATE: Biden a transmis cu puţin timp înainte să devină al 46-lea preşedinte al Statelor Unite un mesaj simbolic pe reţelele de socializare: „It’s a new day in America”.

UPDATE: Ameninţare cu bombă la Washington în timpul sosirii lui Joe Biden la Capitoliu.

Autorităţile americane sunt în alertă după ce a fost semnalată o ameninţare cu bombă la Curtea Supremă din Statele Unite, în acelaşi timp cu sosirea lui Joe Biden la clădirea Capitoliului, acolo unde urmează să depună jurământul de învestitură.

UPDATE: Donald Trump i-a lăsat un bilet pe birou lui Joe Biden.

Donald Trump a lăsat un bilet pentru succesorul său, Joe Biden, înainte de a părăsi Casa Albă, relatează CNN citând o sursă la curent cu situaţia. Nu a fost clar imediat conţinutul biletului. Una dintre tradiţiile moderne ale transferului de putere presupune ca preşedintele care îşi încheie mandatul să îi scrie succesorului său o scrisoare în care îi urează succes şi îi oferă sfaturi.

Uzual, scrisoarea este lăsată pe biroul prezidenţial (Resolute Desk), pentru a fi citită de noul preşedinte când acesta intră pentru prima oară în Biroul Oval. CNN notează că Melania Trump a făcut un gest similar faţă de noua Primă Doamnă a Americii, Jill Biden şi i-a lăsat acesteia un bilet de bun venit.

În aşteptarea orei depunerii jurământului, Joe Biden li se adresează susţinătorilor prin intermediul internetului. El a scris pe Twitter un mesaj scurt, dar plin de speranţă. „It’s a new day in America” (Este o nouă zi în America).

Iulian Chifu, analist de politică externă, a comentat pentru Antena 3 însemnătatea acestui prim mesaj dat de preşedintele Joe Biden. Acesta spune că începutul se materializează chiar prin semnarea a 17 decrete pe care orice preşedinte le face, la primirea mandatului. „Este vorba despre ordine executive, memorandumuri, ordine sau reglementări către agenţii. Ştim foarte bine că zona legislativă se rezolvă în Congres şi acolo nu există modificări, dar tradiţional, aşa a făcut-o şi Donald Trump, în prima zi se semnează ordine executive. Se vor petrece câteva modificări fundamentale ale epocii Trump”, a explicat Iulian Chifu, analist de politică externă.

UPDATE: Donald Trump renunţă la ultimul discurs înainte de a se urca în elicopterul prezidenţial.

Donald Trump şi soţia sa, Melania, au părăsit Casa Albă miercuri după-amiază, la ora 15.20 (după fusul orar al României), în ultimele sale ore în calitate de preşedinte al SUA. Trump are programată propria sa ceremonie de adio la baza militară Andrews, în Maryland.

În ciuda aşteptărilor, Trump nu a susţinut un ultim discurs pe peluza Casei Albe.

Pe parcursul zborului la bordul Marine One, Trump va fi, formal, preşedinte. Marine One şi Air Force One sunt denumirile consacrate ale elicopterului, respectiv avionului prezidenţial, atunci când preşedintele se află la bord.

Trump s-a aflat în Casa Albă în ultima săptămână şi nu a avut nicio interacţiune publică în acest interval. Luni, preşedintele în funcţie a înregistrat un mesaj video, difuzat marţi, în care avertiza că „mişcarea pornită” de el este abia la început.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Hamas lansează o ploaie de rachete asupra Israelului, Tel Aviv lovit dur

Metropola israeliană Tel Aviv, a fost ţinta marţi seară a unei ploi de rachete lansate din…