Acasă Externe Joe Biden, Klaus Iohannis și Mircea Geoană, întâlnire la Summitul G7 de la Bruxelles

Joe Biden, Klaus Iohannis și Mircea Geoană, întâlnire la Summitul G7 de la Bruxelles

0
338

Liderii UE, NATO și G7 se întrunesc azi la Bruxelles în contextul agresiunii militare „ilegale” a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

Cei mai importanţi lideri NATO şi europeni stau astăzi faţă în faţă la Summitul Nato, ce va avea loc la Bruxelles. Este cea mai importantă întâlnirea a şefilor de stat şi de guverne din Europa, la care participă preşedintele SUA, Joe Biden. Reporterii Antena 3 sunt la Bruxelles, în toate punctele cheie. Minut de minut, vom transmite tot ce se întâmplă. Este o zi extrem de importantă pentru soarta războiului din Ucraina, dar şi pentru toată Europa, inclusiv pentru noi. Ce decizii se vor lua şi pentru România, când vor fi trimise noi trupe şi întăriri.

Tot astăzi are loc un summit extraordinar al Uniunii Europene, precum şi Summit-ul G7. Cei mai puternici lideri din Europa fac front comun în frunte cu preşedintele Americii, mai ales în contextul în care purtătorul de cuvânt al Kremlinul a vorbit cu subiect şi predicat despre folosirea armelor nucleare de către Rusia dacă Rusia se va confrunta cu o ameninţare existenţială. Şeful NATO spune că alianţa are planurile făcute în cazul unui atac nuclear.

Cei mai puternici oameni ai lumii stau, la această oră, faţă în faţă la summitul istoric al NATO, care are ca temă principală invadarea Ucrainei de către Rusia. Sunt aşteptate decizii cruciale, mai ales că liderii europeni şi preşedintele Americii fac front comun în faţa Rusiei.

La Summit participă și președintele României, Klaus Iohannis, alături de ceilalți lideri ai statelor membre NATO. Acesta s-a întâlnit, cu scurt timp în urmă, cu președintele american Joe Biden.

Cei doi și-au strâns mâna și au discutat, preț de câteva minute, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

După summitul NATO urmează alte două întâlniri extrem de importante. Este vorba despre summitul G-7 şi reuniunea şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, toate având ca subiect invadarea Ucrainei de către Rusia.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană va adopta o nouă politică de apărare comună, numită Busola Strategică. Aceasta va permite UE să-şi creeze o forţă de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari.

La bază stau actualele grupuri tactice, pe care Uniunea le are din 2007, dar care nu au fost folosite niciodată. Este, aşadar, o zi extrem de importantă pentru soarta războiului din Ucraina, dar şi pentru toată Europa, inclusiv pentru noi.

Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la summitul de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania și a salutat decizia unui asemenea grup multinațional.

”Este al doilea summit NATO într-o lună de când Rusia a atacat complet neprovocat Ucraina.

Ne întâlnim pentru a discuta situația din Ucraina, măsurile pe care vrem să le luăm.

Dorim să dovedim că suntem uniți și în NATO, și în relația transatlantică. Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina, e vorba de ajutor umanitar.

Vrem să discutam și lucruri foarte importante: consolidarea flancului estic NATO. Ele vor face obiectul mai multor runde de discuții.

Avem o veste foarte bună: conform declarației lui Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România, e cel pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat.

Este acel grup de lucru pentru care Franța va fi națiune-cadru. Urmează discuții să vedem cine mai participă. Sunt foarte bucuros că s-a decis deja”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat miercuri în avanpremiera summit-ului NATO, că alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva.

Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO.

Românii pot sta liniștiți, țara noastră este bine apărată, a asigurat, joi, președintele Klaus Iohannis la summitul NATO de la Bruxelles.

Românii pot sta liniștiți, România este în siguranță, este apărată de cea mai mare alianță, dar nici îngrijorările legate de Moldova nu au o justificare, nu există niciun fel de date, în afară de speculații în media, că Moldova ar fi ținta vreunui atac sau ar fi planificată o acțiune care privește Moldova.

Niciun român nu trebuie să se teamă. Militarii noștri sunt bine pregătiți, România nu e în pericol”, a precizat Iohannis.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Colonelul Vadim Zimin, cel care îi căra ”servieta nucleară” lui Putin, a fost găsit împușcat în cap în locuinţa sa

Încă un incident cel puțin dubios a avut loc în Rusia, Vadim Zimin, colonelul care îi căra…