Acasă Externe Joe Biden, mesaj pentru poporul rus, la finalul vizitei din Polonia: ”Vladimir Putin, nu mai poate rămâne la putere”

Joe Biden, mesaj pentru poporul rus, la finalul vizitei din Polonia: ”Vladimir Putin, nu mai poate rămâne la putere”

0
117

Aproape în încheierea discursului său din Polonia, președintele american Joe Biden a afirma,t că Vladimir Putin nu mai poate rămâne la putere.

Joe Biden a transmis un mesaj pentru țările din Europa, dar și pentru poporul rus, la finalul vizitei sale în Varșovia.

Președintele american a declarat astăzi că Vladimir Putin ”nu mai poate rămâne la putere”, dar Casa Albă a transmis ulterior că mesajul lui Joe Biden nu este un apel pentru schimbarea de regim, transmite CNN.

Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere.” a spus Joe Biden în concluziile mesajului său transmis de la Castelul Regal din Varșovia.

Președintele a vrut să spună că Putin nu mai poate fi lăsat să-și exercite puterea asupra vecinilor săi și în regiune. El nu a pus în discuție puterea lui Putin în Rusia sau schimbarea regimului” a transmis Casa Albă, conform sursei citate.

Această parte a declarațiilor lui Joe Biden nu a făcut parte din discursul său pregătit, adaugă oficialii Casei Albe. ”Pentru noi, nu este despre schimbarea de regim, poporul rus trebuie să decidă cine vrea să-l conducă” a declarat anterior Antony Blinken, secretat de stat.

Joe Biden a reiterat faptul că NATO a încercat luni de zile să împiedice declanșarea războiului din Ucraina, dar că Vladimir Putin nu a fost dispus să facă nicio înțelegere.

Am ieșit din nou în marea bătălie pentru libertate, o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune… În această bătălie, trebuie să fim cu ochii limpezi. Această bătălie nu va fi câștigată în zile sau luni. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă îndelungată”.

Rusia a strangulat democrația și a găsit să facă asta nu numai acasă, ci și în altă parte. Putin vrea să spună că nu a invadat Ucraina, dar e o minciună. Zelenski e evreu, iar Putin are îndrăzneala să spună contrariul. Haideți să avem dreptate din nou. Haideți să punem puterile democrației în acțiune. Testul acestui moment e destul dintotdeauna. Putin spune că NATO încearcă să destabilizeze Rusia. Nu e nicio urmă de adevăr. SUA și NATO au lucrat luni de zile pentru a face Rusia să nu pornească acest războoi. Noi am încercat să clădim încredere în toate părțile. Putin a demostrat că nu e dispus să facă nicio înțelegere apelând la minciuni.

Știu că nu ne-ați crezut atunci când am spus că vor trece cu tancurile în Ucraina. Putin a spus în mod repetat că nu va trimite trupele acolo. Nu e altceva decât o provocare pentru dreptul internațional. Costuri mari. Sunt singurul lucru pe care îl va reuși Rusia după acest război. Au accesul interzis la fonduri din întreaga lume. Interzicem importurile din Rusia, am sancționat mai mult de 400 de oficiali ruși și oligarhi, care au avut câștiguri enorme de pe urma corpuției. era a 11-a mare economie mare în urma acestei invazii. În curând nu va mai fi nici printre primele 20 de economii din lume. Aceste sancțiuni economice au scopul de a slăbi Rusia. Vor afecta capacitatea ei de a hrăni armata, doar Vladimir Putin este vinovat pentru acest lucru”.

Liderul SUA a transmis din nou, că NATO e pregătit să apere fiecare stat membru, în cazul unui atac pornit de ruși.

Lumea occidentală a ajutat Ucraina cu echipament militar și pe plan economic. Echipamentul pe care l-am trimis a fost folosit. Forțele americane sunt în Europa nu pentru a se angaja într-un conflict cu Rusia, ci pentru a apăra aliații NATO. Ieri am discutat pentru a întări flancul estic. Motivul pentru care facem asta e ca să-i facem pe ruși că dacă au invadat Ucraina nu pot invada sub nicio formă vreun stat NATO. Suntem pregătiți să apărăm fiecare stat NATO”.

Joe Biden a povestit despre experiența întâlnirii cu refugiații ucraineni din Polonia. ”Astăzi am întâlnit refugiați ucraineni. M-au întrebat ce se va întâmpla cu ei, cu familia lor. Copiii nu eram sigur dacă zâmbeau sau plângeau. Mă întrebau dacă tații lor vor fi bine. Tații și frații lor au rămas în țară pentru a lupta. Copiii se rugau ca toate lucrurile acestea să fie temporare. Am fost uimit de generozitatea oamenilor din Varșovia, de întregul popor polonez, de speranța din inimile lor. Au primit refugiații în casele lor. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care i-au hrănit pe refugiați. Toate țările au responsabilitatea să-i ajute pe ucraineni. Vom trimite zeci de mii de tone de mâncare și ajutoare financiare. Vom trimite ajutoare umanitare de un milion de dolari”.

Vladimir Putin a întors Rusia la vremurile din secolul XIX, a declarat Biden, care a transmis și un mesaj de susținere față de poporul rus.

Democrația e în pericol. Inclusiv în Rusia, Putin bagă în închisoare oamenii care protestează. Au închis mass-media care relatează despre tot ce se întâmplă în Ucraina și la nivel global. Poporul rus nu e inamicul nostru. Dacă acceptați ca cineva să ucidă copii nevinovați, ca școli și spitale să fie bombardate, milioane de familii să fie gonite de acasă, dintre toate popoarele, voi, poporul rus, încă aveți memoria acestor lucruri întâmplate în `30 – `40, lucrurile care s-au întâmplat în Al Doilea Război Mondial. Cu siguranță își amintesc bunicii voștri. Dacă v-au povestit despre toți oamenii care încercau să fugă… sunteți o națiune din secolul XXI cu speranțe și vise. Putin a adus Rusia înapoi în secolul XIX. Acestea nu sunt lucruri demne de voi, de poporul rus. SUA e alături de voi. Vladimir Putin v-a îndepărtat de restul lumii. El nu este cine sunteți voi, acesta nu este viitorul pe care familiile voastre îl merită”, a declarat șeful SUA.

La finalul discursului, Joe Biden a transmis și un mesaj pentru țările din Europa. ”Nu vă temeți”, a spus liderul SUA, făcând apel la unitate și solidaritate.

Mesajul pentru restul Europei. Europa trebuie să termine dependența de combustibilii fosili rusești. La Bruxelles am vorbit de un plan pentru a ajuta Europa să treacă de criza energetică pe termen lung și să trecem cât mai repede la energia regenerabilă. În al doilea rând, trebuie să ne luptăm cu corupția de la Kremlin. Nu este nevoie să vorbim doar demagotic despre democrație. Fiecare dintre noi trebuie să facă treaba grea a democrației.

De aceea am venit în Europa din nou în această săptămână. Mesajul meu pentru toate națiunile care iubesc libertatea… trebuie să rămânem uniți acum. Nu e ușor, dar e un preț pe care trebuie să-l plătim. Istoria arată că acesta e testul timpurilor noastre, testul acestor generații. Să nu va fie teamă! Un dictator care vrea să reclădească un imperiu nu va reuși niciodată să se impună în fața celor care își apără libertatea. Vom avea un viitor luminos, democratic, plin de posibilități. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți”, a mai spus Biden.

Joe Biden a avut trei zile de întâlniri cu aliaţii din G7, Europa şi NATO, iar vineri a vizitat trupele americane din Polonia. Sâmbătă, președintele american s-a întâlnit cu preşedintele polonez, Andrzej Duda, și a vizitat un centru de primire a refugiaţilor de pe stadionul naţional din Varşovia. Discursul din această seară se anunța a fi unul foarte important: Casa Albă a transmis anterior că Joe Biden ”va face remarci privind eforturile unite ale lumii libere de a sprijini poporul ucrainean, de a trage Rusia la răspundere pentru războiul său brutal şi de a apăra un viitor care este înrădăcinat în principiile democratice”.

Acum lăsați-mă să repet, din nou, cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea: Să nu vă fie frică! Un dictator nu va câștiga niciodată în fața oamenilor care luptă pentru libertate. Vom avea un viitor luminos, democratic, plin de posibilități. Acest om nu poate rămâne la putere, pentru numele lui Dumnezeu” arăta o parte din discursul lui Joe Biden.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Colonelul Vadim Zimin, cel care îi căra ”servieta nucleară” lui Putin, a fost găsit împușcat în cap în locuinţa sa

Încă un incident cel puțin dubios a avut loc în Rusia, Vadim Zimin, colonelul care îi căra…