Acasă Externe Jurământul țarului Putin şi mesajul pentru Occident: ”Nu refuzăm dialogul, dar nu dintr-o poziție de forță, fără aroganțe, îngâmfare şi excepţionalism”

Jurământul țarului Putin şi mesajul pentru Occident: ”Nu refuzăm dialogul, dar nu dintr-o poziție de forță, fără aroganțe, îngâmfare şi excepţionalism”

0
0
93

Jurământul țarului Putin şi mesajul pentru Occident: ”Nu refuzăm dialogul, dar nu dintr-o poziție de forță, fără aroganțe, îngâmfare şi excepţionalism”.

Vladimir Putin a preluat marţi funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară, ceremonia solemnă având loc la Kremlin la ora prânzului, iar în alocuţiunea rostită imediat după învestire liderul rus, aflat la putere de un sfert de secol, a făcut aluzie la războiul din Ucraina, dând asigurări că ţara va trece ”cu onoare” prin această perioadă ”grea, de etapă” şi îşi va păstra tradiţiile şi valorile. Pe de altă parte, el s-a declarat deschis să dialogheze cu Occidentul, dar numai dacă acesta va respecta condiţiile cerute de Moscova.

Ceremonia a început cu prezentarea solemnă a drapelului de stat rus, a drapelului preşedintelui, a Constituţiei Rusiei şi a blazonului prezidenţial în Sala Sfântul Andrei a Marelui Palat al Kremlinului.

În conformitate cu articolul 82 din Constituţia Federaţiei Ruse, în prezenţa membrilor Consiliului Federaţiei, a deputaţilor din Duma de Stat şi a judecătorilor Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a depus jurământul faţă de poporul rus. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valeri Zorkin, a anunţat că Vladimir Putin este oficial în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse.

În alocuţiunea rostită imediat după aceea, Putin şi-a reluat teza şi obiectivul: o nouă ordine mondială în care vrea ca Rusia să fie văzută ca o mare putere. El a pretins, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri, că este deschis la dialog cu Occidentul, dar numai în condiţiile puse de Rusia şi numai de pe picior de egalitate.

”Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu ţările occidentale. Alegerea le aparţine: dacă intenţionează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune şi de presiune neîncetată asupra ţării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare şi pace. Repet: o discuţie, inclusiv pe probleme de securitate şi stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziţie de forţă, ci fără nicio arogare, aroganţă şi excepţionalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt”, a declarat Putin.

Totodată, el a sugerat că în cel de-al cincilea său mandat va spori înăbuşirea disidenţei şi nu va tolera ”tulburările interne”, confirmând o tendinţă de înăsprire a autocraţiei deja prognozată de analiştii şi experţii internaţionali.

Putin a avut în discurs şi o aluzie şi în ceea ce priveşte viitorul guvern şi oamenii de care se va înconjura. El a promis să nu ofere protecţie – posibilă referire la cazul recent al adjunctului arestat al ministrului apărării, Timur Ivanov -, ci să promoveze oameni care iubesc ”loialitatea”.

Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calităţi umane şi profesionale, care şi-au dovedit prin fapte loialitatea faţă de Patrie, să ocupe poziţii de conducere în administraţia de stat, în economie, în toate domeniile”, a spus Putin.

Discursul lui Putin la ceremonia de preluare a celui de-al cincilea mandat de Președinte:

Dragi cetăţeni ai Rusiei!

Doamnelor şi domnilor!

Dragi prieteni!

În aceste momente solemne şi responsabile de preluare a funcţiei de preşedinte, aş dori să le mulţumesc cordial cetăţenilor Rusiei din toate regiunile ţării noastre, locuitorilor din ţinuturile noastre istorice care au apărat dreptul de a fi împreună cu Patria Mamă.

Vreau să mă înclin în faţa eroilor noştri, a participanţilor la operaţiunea militară specială, a tuturor celor care luptă pentru Patrie.

Vă mulţumesc încă o dată pentru încredere şi sprijin, iar acum mă adresez fiecărui cetăţean al Rusiei.

Tocmai am rostit cuvintele din jurământul prezidenţial. Textul acestuia concentrează esenţa celui mai înalt scop al şefului de stat – să protejeze Rusia şi să servească poporul nostru.

Înţeleg că aceasta este o mare onoare, o misiune şi o datorie sacră. Aceasta este ceea ce a definit sensul şi conţinutul activităţii mele în anii precedenţi. Vă asigur că voi continua să pun interesele şi securitatea poporului rus mai presus de orice altceva.

Voinţa consolidată a milioane de oameni este o forţă colosală, o dovadă a convingerii noastre comune şi ferme că vom determina soarta Rusiei noi înşine şi numai noi înşine, de dragul generaţiilor actuale şi viitoare.

Voi, cetăţenii Rusiei, aţi confirmat corectitudinea direcţiei ţării. Acest lucru este de mare importanţă într-un moment în care ne confruntăm cu provocări serioase. Văd în aceasta o înţelegere profundă a obiectivelor noastre istorice comune, determinarea de a ne apăra cu fermitate opţiunea, valorile, libertatea şi interesele naţionale ale Rusiei.

Sunt încrezător că vom trece cu demnitate prin această perioadă dificilă, de etapă, vom deveni şi mai puternici şi vom pune în aplicare cu siguranţă planuri pe termen lung şi proiecte de anvergură menite să atingă obiectivele de dezvoltare.

Iar aceasta este, în primul rând, salvarea oamenilor. Sunt încrezător că sprijinul pentru valorile şi tradiţiile familiale vechi de secole va continua să unească asociaţiile publice şi religioase, partidele politice şi toate nivelurile de guvernare.

Deciziile noastre privind dezvoltarea ţării şi a regiunilor trebuie să fie eficiente şi echitabile, să îmbunătăţească bunăstarea şi calitatea vieţii familiilor ruseşti.

Am fost şi vom continua să fim deschişi la consolidarea bunelor relaţii cu toate ţările care văd în Rusia un partener de încredere şi onest. Şi aceasta este, într-adevăr, majoritatea lumii.

Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu ţările occidentale. Alegerea le aparţine: dacă intenţionează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune şi de presiune neîncetată asupra ţării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare şi pace. Repet: o discuţie, inclusiv pe probleme de securitate şi stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziţie de forţă, ci fără nicio arogare, aroganţă şi excepţionalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt.

Împreună cu partenerii noştri în integrarea eurasiatică şi cu alte centre suverane de dezvoltare, vom continua să lucrăm la formarea unei ordini mondiale multipolare şi a unui sistem de securitate egal şi indivizibil.

Într-o lume complexă, care se schimbă rapid, trebuie să fim autosuficienţi şi competitivi, deschizând noi orizonturi pentru Rusia, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră.

Dar este important să ne amintim lecţiile sale, să nu uităm de preţul tragic al turbulenţelor şi tulburărilor interne. Prin urmare, sistemul nostru statal şi socio-politic trebuie să fie puternic şi absolut rezistent la orice provocări şi ameninţări, asigurând progresul şi stabilitatea dezvoltării, unitatea şi independenţa ţării.

În acelaşi timp, stabilitatea nu înseamnă oblăduire. Sistemul nostru statal şi social ar trebui să fie flexibil, să creeze condiţii pentru reînnoire şi mers înainte.

Vedem cum s-a schimbat atmosfera în societate, cum încrederea, responsabilitatea reciprocă, sinceritatea, decenţa, nobleţea şi curajul sunt foarte apreciate astăzi. Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calităţi umane şi profesionale, care şi-au dovedit prin fapte loialitatea faţă de Patrie, să ocupe poziţii de conducere în administraţia de stat, în economie, în toate domeniile.

Trebuie să asigurăm o continuitate fiabilă în dezvoltarea ţării pentru următoarele decenii, să creştem şi să educăm generaţii tinere care vor consolida puterea Rusiei, să dezvoltăm statalitatea noastră, care se bazează pe armonia interetnică, păstrând tradiţiile tuturor popoarelor care trăiesc în Rusia, o ţară-civilizaţie unită prin limba rusă şi cultura noastră multinaţională.

Dragi prieteni!

Voi face tot ceea ce este necesar, tot ceea ce îmi stă în putere pentru a vă justifica încrederea, pentru a folosi în acest scop toate puterile şefului statului, care sunt consacrate în Constituţie. În acelaşi timp, aş dori să subliniez faptul că rezultatele acestei activităţi depind în mod esenţial de unitatea şi coeziunea noastră, de dorinţa noastră comună de a aduce beneficii Patriei, de a o proteja, de a lucra cu toată dăruirea.

Astăzi, de fapt, răspundem istoriei noastre milenare şi strămoşilor noştri. Aceştia au atins înălţimi aparent inaccesibile, pentru că au pus întotdeauna Patria pe primul loc, au ştiut că este posibil să atingi obiective cu adevărat măreţe doar împreună cu ţara şi poporul lor, şi au creat o putere mondială, Patria noastră, au obţinut astfel de victorii care ne inspiră astăzi.

Privim cu încredere în viitor, ne planificăm viitorul, schiţăm şi implementăm deja noi proiecte şi programe, care sunt menite să facă dezvoltarea noastră şi mai dinamică, şi mai puternică.

Suntem o naţiune unită şi măreaţă, iar împreună vom depăşi toate obstacolele şi vom realiza tot ceea ce am planificat. Împreună vom învinge!”.

Doar două state din UE şi-au trimis reprezentanţi la învestirea lui Vladimir Putin. Cu o zi înainte, liderul rus a ordonat manevre nucleare.

Încă şase ani cu Vladimir Putin la Kremlin. Putin a depus jurământul de preşedinte pentru a cincea oară. Le-a promis ruşilor că le va aduce victoria şi că sub conducerea sa îşi vor îndeplini toate visele. A avut un mesaj şi pentru Occident. După ce ieri a ordonat armatei să înceapă manevre militare cu armament nuclear, azi spune că Moscova este gata să se aşeze la masa negocierilor, doar de pe poziţii de egalitate. Ambasadorul României nu a mers la ceremonia de la Kremlin.

Un moment în reluare pentru Putin: porţile aurite ale Kremlinului i se deschid, iar sute de oameni aplaudă un nou mandat de şase ani în fruntea ţării. Cu mâna pe constituţie, cel mai longeviv lider rus de după Stalin le-a jurat credinţă ruşilor. A cincea oară. „Jur să respect şi să protejez drepturile şi libertăţile omului şi ale cetăţeanului, să respect şi să apăr constituţia Federaţiei Ruse, să protejez suveranitatea, independența, securitatea și integritatea statului şi să slujesc cu credință poporul rus”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Ambasadorul României a refuzat invitaţia la ceremonie, la fel ca alţi 19 colegi din Uniunea Europeană.

Preşedintele Curţii Constituţionale i-a înmânat lui Putin simbolurile puterii prezidenţiale. Sceneta a început, ca de fiecare dată, în biroul său din prima clădire a Kremlinului. Putin răsfoieşte discursul, se încheie la haină şi porneşte pe holul lung şi pustiu. La fel ca în urmă cu şase ani, se opreşte să studieze un tablou. Se urcă apoi în limuzina prezidenţială, un Aurus nou-nouţ, care îl conduce la Marele Palat al Kremlinului. Inaugurarea a avut loc în impunătoarea sală Sfântul Andrei, poleită cu aur, folosită pentru încoronări încă de pe vremea împăratului Alexandru al Doilea. 2.500 de invitaţi l-au aplaudat în picioare. A urmat discursul.

„Nu respingem dialogul cu statele occidentale. Un dialog, inclusiv pe probleme de securitate și stabilitate strategică, este posibil. Dar nu de pe poziţii de forță!”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Ceremonia s-a încheiat cu salve de tun. Pe lapoviţă şi un frig demn de început de iarnă, a inspectat regimentul prezidenţial, apoi a mers să primească binecuvântarea Patriarhului Kiril. „Dumnezeu să vă ajute în toate! Să conduceţi vrednic Marea Patrie – Sfânta Rusie, care nu trece azi prin cele mai uşoare momente din istorie. Și voi spune cu îndrăzneală: Doamne Ajută ca sfârșitul veacului să însemne sfârșitul șederii dumneavoastră la putere”, a declarat Kiril, patriarhul Rusiei.

Putin avea 47 de ani atunci când a a depus primul jurământ de preşedinte. Se întâmpla în anul 2000, atunci când avea loc primul transfer paşnic de putere de după căderea Uniunii Sovietice. Un Putin tânăr, cu pas nesigur şi un costum cu o măsură prea mare, îi lua locul lui Boris Elţîn la conducerea Federaţiei Ruse. De la mandat la mandat, atitudinea s-a schimbat simţitor. La depunerea jurământului au asistat liderul Ceceniei, preşedintele Cubei şi actorul american Steven Seagal, un apropiat al liderului de la Kremlin, care i-a oferit şi cetăţenia rusă în 2016.

Ambasadorul României a refuzat invitaţia la ceremonie, la fel ca alţi 19 colegi din Uniunea Europeană. La fel au făcut şi diplomaţii din Marea Britanie şi Statele Unite. Doar Franţa şi Ungaria au ales să-şi trimită reprezentanţii. Presa internaţioală nu a acordat importanţă evenimentului. Numeroşi lideri militari din Occident au avertizat în ultimele luni că se aşteaptă că Rusia să atace un stat NATO în următorii ani. Ieri, Vladimir Putin a ordonat armatei să înceapă manevre nucleare în apropiere de Ucraina, ca răspuns la ajutorul militar acordat de statele NATO.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Conform sondajelor, Kamala Harris a câştigat dezbaterea cu Donald Trump, dar asta nu îi garantează victoria la alegerile din noiembrie

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Conform sondajelor, Kamala Harris a câ…