Premierul britanic Liz Truss, și-a anunțat, joi, demisia, la capătul unor scandaluri în care și-a sacrificat doi miniștri și pe fondul presiunii exercitate de membrii ai propriului său partid.
Liz Truss și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru după doar 44 de zile petrecute în Downing Street.
”Recunosc, având în vedere situația în care nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost ales de Partidul Conservator. Am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator”, a spus ea.
Liz Truss a devenit premierul Marii Britanii abia la începutul lunii septembrie. Dar a fost forțată să renunțe la cea mai mare parte din ”mini-bugetul” controversat, după ce a determinat o scădere a lirelor sterline și o creștere bruscă a ratelor dobânzilor.
În ultimele ore, mai mulți parlamentari i-au cerut demisia lui Truss, după o întâlnire cu personalități de rang înalt ale formațiunii conservatoare.
Într-o declarație susținută din fața reședinței din Downing Street, Truss a precizat că se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul și că l-a informat în acest sens pe Regele Charles al III-lea.
Ea a amintit că a preluat șefia guvernului într-un moment „de mare instabilitate economică și internațională”.
„Având în vedere situația actuală, recunosc că nu îmi pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator„, a spus Liz Truss.
„Demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator„, a adăugat ea, anunțând că va asigura conducerea interimară a guvernului.
Liz Truss a arătat că s-a întâlnit în cursul zile cu Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922, structura responsabilă cu procesul de desemnare al viitorului lider conservator și, implicit, al noului prim-ministru britanic.
Truss și Grady au convenit că vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului în decursul săptămânii viitoare.
Câștigătorul cursei electorale interne ar urma să devină al treilea premier al Marii Britanii în decurs de doar un an.
Ea a declarat, în faţa a zeci de jurnalişti, că a preluat postul într-o perioadă de ”instabilitater economică şi internaţională mare”.
Ea recunoaşte că nu îşi poate îndeplini mandatul pe care i l-a încredinţat Partidul Conservator şi că demisionează.
Liz Truss a anunţat că s-a întâlnit joi cu preşedintele Comitetului 1922, sir Graham Brady.
Ea precizează că a convenit cu Brady să aibă loc noi alegeri săptămâna viitoare.
Liz Truss precizează că va rămâne în funcţie până la alegerea succesorului său.
”Nu am văzut niciodată aşa ceva. Să fim clari cu ceea ce s-a întâmplat: ieri Truss ne-a spus că este o luptătoare”, comentează Nick Eradley de la BBC.
”Însă nivelul haosului din Guvern, Parlament şi Partidul Conservator a adus-o pe Truss într-un punct în care ea ştie că nu mai poate să continue”, scrie el.
”Ceea ce se întâmplă acum este cel mai rapid schimbare la putere pe care am văzut-o în perioada modernă”, subliniază el.
”Aceasta este o schimbare cu viteza fiulgerului. Întrebarea este dacă Partidul Conservator se poate uni în jurul unui nou lider şi dacă partidul poate evita alegeri generale”, subliniază el.
În octombrie, regatul Unit urmează să aibă at treilea premier din acest an.
”Aceasta este o situaţie fără precedent, un mandat de premier fără precedent de scurt şi o criză fără precedent în politica britanică”, conchide el.
Liz Truss se află în post de 45 de zile – ncel mai scurt mandat de premier din regatul Unit.
Al doilea cel mai scurt mandat de premier a fost al lui George Canning, de 119 zile, înainte să moară, în n1827.
Problemele liui Liz truss au început după ce ministrul său al Finanţelor Kwasi Kwarteng, a speriat pieţele financiare cu ”mini-bugetul” său, la 23 septembrie.
De atunci, neliniştea conservatorilor s-a transformat într-o furie larg răspândită în partidul Conservator.
Liz Truss a demisionat joi în urma unor scene dramatice în Camera Comunelor, miercuri seara, în cursul unui vot privind fracturarea hidraulică.
Presiunile în vederea demisiei sale au continuat să crească în intensitate după aceea.