Acasă Externe Lumea musulmană dă în clocot, 300.000 de oameni participă la un marş pro palestinian în Londra, forțele de ordine au împânzit capitala regatului

Lumea musulmană dă în clocot, 300.000 de oameni participă la un marş pro palestinian în Londra, forțele de ordine au împânzit capitala regatului

0
0
119

Marşul pro-palestinian de pe străzile Londrei a început cu câteva zeci de mii de persoane după orele prânzului și numărul participanților a crescut la peste 300.000, potrivit BBC. Marșul se desfășoară sub o puternică supraveghere din partea poliţiei în weekendul comemorării armistiţiului Primului Război Mondial, relatează agențiile de știri.

La puţin peste o lună de la atacul mortal al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, care, ca represalii, a bombardat masiv Fâşia Gaza, manifestanţii, deja prezenţi în număr mare în capitală în weekendurile precedente, cer o încetare a focului.

Organizarea acestui marş, împotriva avizului guvernului, s-a transformat într-o criză politică. Ministrul de interne Suella Braverman se află acum într-o situaţie politică precară, după ce a pus la îndoială neutralitatea poliţiei, care a refuzat să interzică demonstraţia.

Poliția spune că a arestat aproximativ 92 de contraprotestatari, inclusiv un număr mare în Pimlico, lângă traseul protestului.

Ofițerii s-au confruntat anterior cu agresiunea unora dintre contraprotestatari, care includ unele grupuri de extremă dreapta, în apropierea memorialului de război al Cenotafului, a spus poliția.

Imaginile prezintă contraprotestatari împingând ofițerii de poliție și scandând: ”Nu mai ești englez”.

Ora 16.30, Poliția a început să aresteze un grup mare de contra-protestatari lângă un pub din centrul Londrei. Până acum, aproximativ 50 de persoane au fost arestate pe strada Tachbrook.

La ora 15:45, Poliția Metropolitană a lansat o scurtă declarație pe X despre marșul pro-palestinian, spunând: ”Așa cum era de așteptat, există o prezență foarte mare la marș. Nu au existat incidente legate de acest protest până acum”.

O zonă de excludere care folosește bariere metalice în jurul Whitehall și al Parlamentului, precum și al ambasadelor SUA și Israelului, precum și o gardă de poliție deschisă 24 de ore pe zi la Cenotaf.

O zonă de dispersie acoperă Trafalgar Square și o mare parte din Soho și nordul Westminster pentru a preveni adunările improvizate. De asemenea, poliția a interzis demonstrațiile în gările Waterloo, Charing Cross și Victoria.

Există, de asemenea, planuri de a împiedica un ”convoi de mașini” care transportă protestatari pro-palestinieni, care era de așteptat să sosească din altă parte din Marea Britanie, să ajungă la comunitățile evreiești.

Niciun protest major nu este programat să aibă loc duminică, ”Remembrance Sunday”, deși operațiunea de poliție va continua cu aproximativ 1.375 de ofițeri dislocați pe fondul evenimentelor de comemorare din capitală.

Premierul Rishi Sunak l-a avertizat pe şeful poliţiei londoneze, Mark Rowley, că îl va trage la ”răspundere” pentru orice excese, în special dacă manifestanţii vor perturba comemorările de Ziua Armistiţiului, programate să aibă loc în acelaşi timp în capitală.

Mulţumită celor care au luptat pentru această ţară şi pentru libertatea pe care o preţuim, cei care doresc să manifesteze o pot face, dar trebuie să o facă într-un mod respectuos şi paşnic”, a declarat Downing Street într-un comunicat, vineri seara.

Traseul marşului, care a început după prânz (ora 14:00, ora României), evită cu grijă zona Whitehall, unde urmează să aibă loc ceremonia principală în prezenţa premierului.

Vineri, poliţia a anunţat desfăşurarea unui dispozitiv masiv, cu aproape 2.000 de persoane mobilizate pentru a asigura securitatea atât a comemorărilor, cât şi a demonstraţiei. Laurence Taylor, şeful operaţiunilor în cadrul poliţiei londoneze, care se aşteaptă la peste 100.000 de manifestanţi, a subliniat că weekendul va fi ”deosebit de tensionat şi dificil”. În special, el se aşteaptă la apariţia contramanifestanţilor, inclusiv a huliganilor, ceea ce va creşte riscul de confruntare.

O zonă de excludere va fi creată în jurul locului de comemorare, iar poliţia va folosi puteri sporite pentru a controla manifestanţii. Poliţia a arestat deja aproape 200 de persoane la demonstraţiile anterioare organizate – în general paşnic – de la 7 octombrie, unele dintre ele fiind suspectate de acte de ură rasială.

Ministrul de interne Suella Braverman a descris demonstraţiile ca fiind ”marşuri ale urii”, susţinând că unii dintre organizatori ”au legături cu grupări teroriste, inclusiv cu Hamas”. Poziţia conservatoare a Suellei Braverman a atras o avalanşă de critici după ce aceasta a acuzat public poliţia de ”standarde duble” în gestionarea demonstraţiilor, iar unii au cerut demisia sa din guvern.

Downing Street le-a cerut celor care participă la marş să fie ”atenţi la mesajul pe care îl pot transmite” şi să fie ”sensibili şi conştienţi de teama şi anxietatea pe care mulţi oameni din comunitatea evreiască, dar şi din comunitatea musulmană, le pot simţi ca urmare a acestor evenimente”.

De la începutul conflictului, care a făcut mii de victime, Marea Britanie a înregistrat o creştere a actelor antisemite şi islamofobe. Vineri, în oraşul Rochdale, din apropiere de Manchester, doi adolescenţi au fost inculpaţi pentru că au scris cu spray cuvintele ”Free Palestine” (Eliberaţi Palestina) pe un monument dedicat soldaţilor britanici ucişi în luptă.

Potrivit unui sondaj publicat de ziarul conservator The Telegraph, 52% dintre britanici consideră că marşul ar fi trebuit să fie interzis. Această proporţie creşte la 72% în rândul alegătorilor conservatori.

Poliţia britanică spune că a arestat 82 de persoane participante la protest. Conform poliţiei, arestările au fost făcute pentru a preveni perturbarea liniştii publice.

Poliția Metropolitană a avertizat anterior despre un risc de ciocniri între manifestanții pro-palestinieni și grupurile de extremă dreaptă, cu o zonă de excludere stabilită în jurul Cenotafului pentru a separa cele două evenimente, transmite BBC. În ultima oră, Poliția Metropolitană a raportat că ofițerii au fost confruntați cu o “agresiune din partea contramanifestanților care se află în zonă în număr semnificativ”.

Grupuri de bărbați care îl urmează pe fondatorul Ligii de Apărare Engleze, Stephen Yaxley Lennon, cunoscut sub numele de Tommy Robinson, au fost văzuți mergând de la Trafalgar Square pe Whitehall, unde se află Cenotaful. Unii au strigat la poliție să le permită accesul la Cenotaf pentru serviciul Zilei Armistițiului. Unii i-au acuzat pe polițiștii englezi că sunt ”pe mână cu mafia”.

Protestatarii scandează, cerând un armistițiu în Gaza, în timp ce steagurile palestiniene flutură în aer. Se distribuie bannere. Totul a fost pașnic în drum spre Hyde Park Corner.

Alte rapoarte spun că s-au auzit scandări de genul “Anglia până mor” și “Ne vrem țara înapoi”. Poliția a raportat mai multe arestări și au raportat noi ciocniri în Chinatown. Prezența poliției este puternică, cu aproximativ 2.000 de ofițeri desfășurați în Londra, anunță corespondentul BBC de la fața locului.

Poliția Metropolitană spune că a reținut un “grup mare” de contramanifestanți. Ei au fost opriți în Bridge Street, puțin mai jos de Westminster Bridge, spun autoritățile într-o postare pe X, fostul Twitter. “Se crede că fac parte din grupul implicat în tulburările de mai devreme”, adaugă oficialii.

Înainte de serviciul Zilei Armistițiului de la Cenotaf la ora 11:00 GMT, ofițerii au spus că au fost confruntați cu o “agresiune din partea contramanifestanților”. Poliția a adăugat că cele două minute de tăcere acolo au fost respectate “respectuos”. Tot Poliția a transmis că un grup de contramanifestanți care au părăsit Whitehall și s-au mutat în Chinatown “au confruntat și au aruncat cu proiectile asupra ofițerilor”.

Ofițeri suplimentari au fost trimiși în zonă pentru a identifica, localiza și trata cei implicați. Prioritatea noastră este de a menține siguranța publică. Nu vom tolera tulburări în centrul Londrei astăzi”, scrie Met pe X.

Există mai mulți protestatari care poartă un mac în timp ce poartă și un steag al Palestinei. Fostul lider al Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, și actualul deputat John McDonnell se află în fruntea marșului.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Preşedintele Austriei, îl contrazice din nou pe Nehammer, cu privire la aderarea României la Schengen: ”Nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu”

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, consideră că decizia guvernului tării sal…