Acasă Actualitate Magnatul anti-soroşist, Beny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa” la 5 ani închisoare, a fost reţinut în Cipru, Alina Gorghiu jubilează

Magnatul anti-soroşist, Beny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa” la 5 ani închisoare, a fost reţinut în Cipru, Alina Gorghiu jubilează

0
0
651

Magnatul Beny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, reţinut în Cipru, în baza mandatului emis de autorităţile române. IGPR, ”urmează” procedura de predare către România. Ministresa ”liberală” a Justiției, Alina Gorghiu: ”Instanţele cipriote decid dacă dispun predarea lui.”

Magnatul Beny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reţinut în Cipru, în baza mandatului emis de autorităţile române, anunţă Reuters, citând o declaratie a purtătorului de cuvânt al omului de afaceri.

În decembrie 2021, el fusese reținut într-o manieră similară și în Grecia, dar a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune.

Informația a fost confirmată de Poliția din România, care a anunțat că în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Polițienească – I.G.P.R., Steinmetz (67 de ani, pașaport israelian) a fost depistat pe Aeroportul Internațional Larnaca din Cipru. El a fost arestat, urmând a fi derulată procedura de predare către România.

Potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt, Steinmetz a fost reținut joi ”în timpul sosirii sale pe aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare emis de autoritățile române, care a fost deja anulat în diferite țări europene, printre care Grecia și Italia”.

La data de 31 august 2023, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Poliţienească – I.G.P.R., un bărbat, de 67 de ani, cetăţean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru.Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Braşov. Bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup infracţional organizat, având drept scop dobândirea întregii averi revendicate de un bărbat, în temeiul legilor speciale de retrocedare, prin infracţiuni de corupţie/asimilate acestora, respectiv oferire de bani/bunuri persoanelor cu influenţa asupra funcţionarilor publici, în scopul determinării acestora să acţioneze potrivit scopului grupului, instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu, respectiv traficarea influenţei asupra funcţionarilor publici”, a transmis IGPR referitor la cazul lui Steinmetz.

Miliardarul israelian a fost bănuit, potrivit unor surse judiciare, că fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara anului 2016. Împotriva sa n-a fost însă formulată nicio acuzație oficială și nu are calitate de suspect în dosarul Black Cube.

Chiar dacă nu este dovedit oficial că ar fi fost în spatele operațiunii de spionaj derulate de Black Cube în primăvara lui 2016 împotriva fostei șefe DNA, în decembrie 2015, Steinmetz a fost inculpat în alt dosar de către DNA-ul condus de Laura Codruța Kovesi.

E vorba de dosarul Ferma Băneasa de la DNA Brașov. Alături de Steinmetz, au fost inculpați Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Moshe Agavi, reprezentantul din România al lui Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinţ Paul al României şi directorul EVZ, Dan Andronic.

Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmetz şi fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare, dar a fugit din ţară şi a fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat cetățean evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

În ianuarie 2021, Steinmetz a fost condamnat în Elveția la 5 ani de detenție pentru corupție, însă decizia nu este definitivă. De notat că, la începutul anului, miliardarul s-a prezentat la procesul de la Geneva, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși era condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în România, iar autoritățile române emiseseră deja un mandat internațional de arestare pe numele lui.

Ministrul justitiei, Alina Gorghiu, a declarat duminica, 3 septembrie, ca instantele cipriote trebuie sa decida daca dispun sau nu predarea in Romania a fugarului israelian Benyamin Steinmetz, care deocamdata este retinut in baza unui mandat european de arestare.

La acest moment, organele romane de politie l-au identificat pe fugar in Cipru, unde a fost retinut de autoritatile de acolo, in baza mandatului european de arestare. In continuare, instantele cipriote trebuie sa decida daca dispun sau nu predarea lui Steinmetz Benyamin autoritatilor din Romania, in conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI„, a spus ministrul justitiei.

Gorghiu a precizat ca exista o cooperare judiciara intre autoritatile judiciare romane si straine.

Ministerul Justitiei, in calitate de autoritate centrala, are posibilitatea de a facilita cooperarea si o va face cu promptitudine, daca instantele vor aprecia necesar. Ministerul Justitiei indeplineste cu promptitudine toate atributiile pe care le are in aceasta materie. De asemenea, Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, daca va fi cazul. Asteptam sa vedem daca instantele cipriote vor formula solicitari„, a mai spus oficialul.

Statul roman este activ în problematica fugarilor. În decembrie 2020, STEINMETZ Benyamin a fost condamnat definitiv, de ÎCCJ, la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Braşov.”

Alina Gorghiu a subliniat că ”la acest moment, organele române de poliţie l-au identificat pe fugar în Cipru, unde a fost reţinut de autorităţile de acolo, în baza mandatului european de arestare”.

În continuare, instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea lui STEINMETZ Benyamin autorităţilor din România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI”, a mai spus Gorghiu.

Potrivit ministrului Justiţiei, ”cooperarea judiciară în materia mandatului european de arestare are loc pe cale directă, între autorităţile judiciare române şi străine”.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Premierul Dorin Recean: ”George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, i-am comunicat şi premierului Ciolacu”

George Simion, a fost acuzat acuzat că face parte din efortul de destabilizare în Republic…