Acasă Externe Noi proteste cu tentă provocatoare la Chișinău, alerte cu bombă și peste 50 de persoane reținute și duse la audieri

Noi proteste cu tentă provocatoare la Chișinău, alerte cu bombă și peste 50 de persoane reținute și duse la audieri

0
0
175

Mii de oameni au participat, duminică, începând cu ora 13:00 la un nou protest organizat la Chișinău de partidul lui Ilan Şor. Protestul a durat circa 3 ore și s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții prin care se cere guvernului să fie plătite integral facturile pentru lunile decembrie – februarie.

Peste 50 de persoane au fost reținute duminică la Chișinău, în cadrul unui protest anti-guvernamental organizat de partidul lui Ilan Șor, oligarh prorus dat în căutare internațională. Poliția a primit patru alerte cu bombă, inclusiv pe aeroport.

Potrivit organizatorilor, participanții la miting au venit pentru a cere achitarea facturilor la energie pentru lunile de iarnă, dar și neadmiterea unui conflict militar pe teritoriul R. Moldova.

La mitingul de protest au avut loc mai multe altercații între manifestanți și forțele de ordine. Autoritățile au anunțat că au arestat 54 de participanți la protest ”cu comportament dubios” și au calificat acțiunile ”ca parte continuă a măsurilor de destabilizare a țării”.

Anterior, șeful Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova anunțase dejucarea unui plan de destabilizare a țării pus la cale de Federația Rusă.

Persoanele care s-au întrunit astăzi la protestul din centrul Capitalei dau dovadă de comportament agresiv față de oamenii legii”, anunță poliția într-un comunicat de presă.

În aceeași zi, s-au înregistrat la Chișinău. cel puțin patru alerte cu bombă. O astfel de alertă a fost înregistrată în jurul orei 12:50, la Aeroportul Internațional Chișinău.

Alertele false cu bombă au devenit parte integrantă a vieţii cotidiene din Republica Moldova, consumând resurse oficiale, potrivit Ministerului de Interne, care a indicat că autorităţile au primit peste 400 de alerte false prin telefon sau prin e-mail vara trecută, ceea ce a necesitat intervenţii a circa 9.000 de poliţişti.

Protestul a fost condus condus de deputata ŞOR Marina Tauber. Au avut loc altercații cu forțele de ordine, câteva zeci de persoane, inclusiv minori, au fost duse la audieri. Înainte de începerea protestului, poliția a anunțat că s-ar fi pregătit cu această ocazie provocări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei.

În jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, deja autorităţile primiseră patru apeluri telefonice care anunţau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată.

Reuters, care a stat de vorbă cu ministrul de interne Ana Revenco şi cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chişinău, relata vineri că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viaţa de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiale.

Autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, necesitând intervenţii pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de poliţişti.

Aeroportul din Chişinău, instituţiile de învăţământ, instanţele de judecată, spitalele şi centrele comerciale s-au numărat printre ţintele falselor alerte cu bombă.

Protestul de duminică de la Chişinău a fost convocat de ”Mişcarea pentru popor”, o alianţă din care fac parte mai multe asociaţii şi formaţiuni coagulate în jurul Partidul ŞOR.

Cu câteva ore înainte de ora anunţată pentru protest, 13:00, Poliţia Naţională a dezvăluit că a destructurat o reţea care primea instrucţiuni de la serviciile secrete ruse şi care punea la cale organizarea unor provocări şi incidente în timpul demonstraţiilor.

Ca urmare, două dintre formaţiunile care fac parte din ”Mişcarea pentru popor” şi-au anunţat oficial retragerea, însă protestul rămâne asumat de partidul lui Ilan Şor – oligarh prorus dat în căutare internaţională – a cărui principală figură publică rămâne deputata Marina Tauber.

Încă de la începutul protestelor de duminică, 54 de participanţi, dintre care 21 de minori, cu comportament nefiresc şi obiecte interzise la ei, au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru identificare şi documentare.

Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoţiţi de adulţi”, a transmis poliţia.

Doi dintre cei ridicaţi de poliţie aveau asupra lor obiecte periculoase, inclusiv substanţe inflamabile, potrivit TV8.

După ce s-au adunat, coloanele de manifestanţi s-au pus în mişcare spre Parlament, iar traficul pe principalul bulevard al Capitalei a fost întrerupt. Manifestanţii au adus o pancartă cu mesajul ”Nu războiului”, relatează TV8.md.

După ce s-au strâns la Parlament, Marina Tauber i-a chemat pe oamenii să meargă mai departe, însă oamenii legii nu le-au permis accesul, aşa că protestatarii au început să forţeze cordonul format din poliţişti, pentru a-şi schimba locaţia şi au început altercaţii.

Mai mulţi poliţişti au format un nou cordon şi au blocat inclusiv cu autobuze bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Nemulţumiţi, protestatarii au continuat să aibă altercaţii cu oamenii legii.

După circa trei ore de protest, participanţii ”au adoptat” o rezoluţie prin care solicită ca până luni, 13 martie, ora 13:00, să primească un răspuns pozitiv al guvernării la solicitarea cetăţenilor de achitare a facturilor pentru lunile decembrie-februarie.

Înainte ca Marina Tauber să citească rezoluţia, preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, a cerut aplauze pentru Ilan Şor.

Apoi manifestanţii au insistat că vor să ajungă în faţa Guvernului, dar încercarea le-a fost din nou zădărnicită de poliţişti.

Deputaţii ŞOR Marina Tauber, Vadim Fotescu şi Reghina Apostolova, însoţiţi de reprezentanţii a două posturi TV, au fost lăsaţi de poliţie să intre în clădirea Guvernului pentru a duce rezoluţia, iar ulterior protestul a fost declarat încheiat, după aproape trei ore de tensiuni în capitala moldoveană.

Unii protestatari au mai rămas să strige sloganuri antiguvernamentale. Circulaţia transportului public pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost restabilită.

Deputata ŞOR Marina Tauber susţine că la protest ar fi participat circa 30.000 de oameni.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

În timp ce România se screme la cheremul Austriei să intre și terestru în Schengen, unele State membre au reintrodus controale ”temporare” la frontieră

Facebook 8 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În timp ce România se screme la cher…