Acasă Externe Oportunism, Comisia Europeană, verdict după 11 ani de refuzuri: ”România e pregătită să adere la Schengen şi UE e pregătită să o primească”

Oportunism, Comisia Europeană, verdict după 11 ani de refuzuri: ”România e pregătită să adere la Schengen şi UE e pregătită să o primească”

0
0
270

Oportunism, Comisia Europeană, verdict după 11 ani de refuzuri: ”România e pregătită să adere la Schengen şi UE e pregătită să o primească”.

E momentul să spunem Bine aţi venit!”, a declarat comisarul pentru afaceri Interne al UE, în conferinţa de presă organizată, miercuri, după reuniunea Comisarilor pe tema extinderii Spaţiului Schengen, referindu-se la România, Bulgaria şi Croaţia. Bulgaria, România şi Croaţia au dat dovezi că pot să gestioneze, au personal extrem de bine instruit şi angajat, tehnologie, a explicat oficialul european.

Bulgaria, România și Croația au dat dovezi că pot să gestioneze, au personal extrem de bine instruit și angajat, tehnologie, a explicat oficialul european.

România e pregătită să adere şi UE este gata să o primească, a mai spus aceasta, transmiţând acelaşi mesaj şi pentru Bulgaria şi Croaţia. Decizia va fi luată în Consiliul JAI din 8 decembrie.

Comisia Europeană a făcut, miercuri, public, raportul de evaluare pentru aderarea celor trei ţări la Spaţiul Schengen, care este unul pozitiv, şi a emis instrucţiuni către Consiliul JAI, care se va reuni în 8 decembrie pentru a lua decizia oficială de aderare.

Comunicatul Comisiei Europene: De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcţionare a spaţiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei şi, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecinţele fără precedent ale războiului din Ucraina. Deşi cele trei ţări sunt deja parţial obligate să respecte normele Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate şi, prin urmare, acestea nu se bucură de toate beneficiile care decurg din apartenenţa la spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrantă a spaţiului Schengen este o cerinţă pentru aceste state membre şi, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condiţiile.

Comisia invită Consiliul să ia fără alte întârzieri deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen, potrivit unui comunicat de presă.

Într-o comunicare adoptată astăzi, 16 noiembrie, Comisia face bilanţul progreselor semnificative înregistrate de cele trei state membre în ceea ce priveşte aplicarea normelor Schengen.

De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcţionare a spaţiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei de COVID 19 şi, mai recent, în contextul consecinţelor fără precedent ale războiului din Ucraina. Deşi normele Schengen impun deja celor trei ţări obligaţii parţiale, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost eliminate; prin urmare, acestea nu se bucură de toate avantajele care decurg din apartenenţa la spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne. Participarea deplină la spaţiul Schengen este o cerinţă pentru aceste state membre; prin urmare, ar trebui să li se permită să adere la spaţiul Schengen, având în vedere că îndeplinesc condiţiile.

Un spaţiu Schengen mai vast va face Uniunea mai sigură, prin protecţia consolidată a frontierelor externe comune ale Uniunii şi printr-o cooperare poliţienească eficace, mai prosperă, prin eliminarea timpului pierdut la frontiere şi prin facilitarea contactelor personale şi de afaceri, şi mai atractivă, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spaţiu comun din lume fără controale la frontierele interne.

Bulgaria a instituit o gestionare solidă a frontierelor, cu o supraveghere eficientă a frontierelor şi verificări sistematice la frontiere. Combaterea criminalităţii transfrontaliere este un aspect care a primit prioritate în cadrul cooperării poliţieneşti internaţionale, inclusiv cu Europol. Sistemul de informaţii Schengen este bine stabilit. Bulgaria a demonstrat, de asemenea, că dispune de structurile necesare pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale, a garanta accesul la protecţie internaţională şi a respecta principiul nereturnării.

România asigură o gestionare solidă şi de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce priveşte supravegherea frontierelor şi verificările sistematice la frontiere, şi participă la cooperarea poliţienească internaţională. Combaterea migraţiei neregulamentare şi a traficului de persoane reprezintă două priorităţi în care România este activă. Sistemul de informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficace pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării.

Bulgaria şi România au încheiat cu succes procesul de evaluare Schengen în 2011. Consiliul a recunoscut finalizarea procesului de evaluare în două concluzii separate ale Consiliului, însă de mai mult de 11 ani nu a fost luată nicio decizie a Consiliului privind eliminarea frontierelor interne. Având în vedere timpul scurs din 2011, în vederea consolidării încrederii reciproce şi recunoscând dezvoltarea normelor Schengen începând din 2011, în luna martie 2022, Bulgaria şi România au emis o declaraţie comună în cadrul Consiliului. Bulgaria şi România au invitat o echipă de experţi pe bază voluntară, sub coordonarea Comisiei, să analizeze aplicarea celor mai recente evoluţii ale normelor Schengen.

Misiunea voluntară de informare, care a avut loc în octombrie 2022, a confirmat că Bulgaria şi România nu numai că au continuat să pună în aplicare noile norme şi instrumente, ci au şi consolidat în mod substanţial aplicarea generală a arhitecturii Schengen în toate dimensiunile sale. În plus, aceste două ţări s-au dovedit a avea rezultate exemplare în ceea ce priveşte punerea în aplicare a normelor Schengen.

În decembrie 2021, Consiliul a confirmat îndeplinirea de către Croaţia a condiţiilor necesare pentru a adera la spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne. Procesul de evaluare a avut loc în perioada 2016-2020. Acesta a inclus o vizită ţintită desfăşurată cu succes în 2020 pentru a verifica punerea în aplicare a acţiunilor în domeniul gestionării frontierelor externe. Croaţia a depus eforturi considerabile pentru a se asigura că în cadrul controalelor la frontierele externe sunt respectate obligaţiile în materie de drepturi fundamentale. În special, în iunie 2021, Croaţia a instituit un mecanism independent de monitorizare care asigură monitorizarea independentă a drepturilor omului în cadrul operaţiunilor legate de frontiere în care sunt implicaţi migranţi şi solicitanţi de azil. Mecanismul implică în mod direct părţile interesate croate şi este ghidat de un consiliu consultativ independent. Croaţia a fost primul stat membru care a instituit un astfel de mecanism. La 4 noiembrie 2022 a fost semnat un nou acord care prelungeşte şi consolidează mecanismul independent de monitorizare. Acest nou acord reflectă pe deplin toate recomandările emise de consiliul consultativ la 27 octombrie 2022.

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, afirmă că anunţul Comisiei Europene referitor la aderarea României la Spaţiul Schengen confirmă că ţara noastră îndeplineşte de mult timp criteriile tehnice de aderare.

Comisia confirmă ceea ce noi am spus de foarte mult timp şi ceea ce şi experţii au confirmat, adică faptul că România, din punct de vedere tehnic, de foarte mult timp este pregătită şi gata să adere la Spaţiul Schengen, a îndeplinit criteriile tehnice. Şi cum aderarea la Spaţiul Schengen este o chestiune foarte strict reglementată în acordul Schengen, criteriile tehnice trebuie îndeplinite, din acest punct de vedere noi ştiam şi, uite, se confirmă că putem intra şi trebuie să intrăm Spaţiul Schengen. (…) Pe de altă parte, şi Uniunea Europeană are nevoie de o poveste de succes şi acest lucru, din punct de vedere politic, e un argument foarte serios în această perioadă şi cred că şi din această perspectivă, într-adevăr, aderarea României la spaţiul Schengen este de aşteptat şi trebuie făcută începând cu 1 ianuarie, fără doar şi poate„, a declarat, astăzi, Kelemen Hunor.

Acesta şi-a exprimat speranţa că şi Olanda va înţelege de ce este importantă aderarea României la Spaţiul Schengen, sugerând ca premierul olandez Mark Rutte ar putea folosi abţinerea strategică, un instrument puţin folosit, care nu ar bloca aderarea ţării noastre.

În Consiliu, bineînţeles, trebuie un vot de unanimitate. Vedem această încercare a Olandei de a căuta încă parteneri şi discută cu Suedia, a primit refuz de la alţii. Sper că va înţelege şi Olanda de ce este importantă aderarea României şi de ce nu trebuie blocată. Există un instrument la îndemâna premierului Rutte, dacă doreşte să se folosească de acest instrument în Consiliu, fără să blocheze aderarea României, e acea abţinere strategică. S-a folosit foarte rar şi se foloseşte extrem de rar în Consiliu, dar există şi această posibilitate, acest instrument la îndemna unui stat membru, când nu doreşte să blocheze ceva, dar are reţineri. Atunci, se abţine, dar nu blochează şi nu strică unanimitatea pentru o astfel de decizie. Deci, eu în continuare sper că, până la urmă, şi Olanda va fi de acord că trebuie făcut acest pas şi trebuie făcut în acest an, fără întârziere„, a conchis liderul UDMR.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, consideră că locul României este în Schengen, iar prin comunicarea Comisiei Europene de miercuri a venit „o nouă confimare” că România îndeplineşte condiţiile de aderare.

Locul României este în Schengen! Cetăţenilor români trebuie să li se recunoască acest drept. Astăzi a venit o nouă confirmare că România îndeplineşte condiţiile de aderare: Colegiul Comisarilor a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Spaţiul Schengen. Asigurăm deja securitatea frontierelor estice ale Uniunii şi o facem foarte bine. România în Schengen a fost o prioritate pentru guvernul condus de PNL, fiind un proiect de ţară. România în Schengen este un drept al nostru, ca stat membru UE, dar şi o obligaţie a Uniunii Europene faţă de ţara noastră„, a afirmat, miercuri, Gorghiu.

Potrivit senatorului PNL, „avantajele pentru ţară sunt mari: un mare plus pentru economia naţională, eliminarea cozilor de la graniţe, pentru cetăţeni şi pentru transportatori, atragerea de investiţii în România„.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat astăzi că România este tot mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen, făcând trimitere la solicitarea adresată Consiliului European de către Comisia Europeană de a permite României, Bulgariei şi Croaţiei să adere la acest spaţiu.

Prezent la Conferinţa ministerială a Forumului Salzburg, organizată de MAI la Palatul Parlamentului, Lucian Bode a salutat declaraţiile

comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, pe tema aderării celor trei state la Schengen.

Doamna comisar a vorbit despre rezultatele misiunii de evaluare voluntară desfăşurată de către experţii UE sub coordonarea Comisiei Europene la începutul lunii octombrie în România şi Bulgaria. Doamna comisar apreciază că rezultatele acestei vizite sunt foarte pozitive. Doamna comisar a spus în această declaraţie că va fi o decizie istorică şi un moment de mândrie pentru întreaga Europă, referindu-se la momentul aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen. Doamna comisar a spus că România este mai mult decât pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi a făcut precizarea că această comunicare a Comisiei are rolul de a întări convingerea Statelor Membre că România este pregătită să adere la Schengen„, a afirmat Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că, în urma solicitării Comisiei Europene, România este tot mai aproape de aderarea la Schengen şi a felicitat structurile MAI.

România este tot mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen. Comisia Europeană a confirmat astăzi că România continuă să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi implementează în mod corespunzător acquis-ul Schengen. Documentul prezentat de către Comisia Europeană conţine în anexă raportul misiunii de constatare a îndeplinirii acquis-ului Schengen, desfăşurată în România în perioada 9-12 octombrie. Concluziile raportului sunt pozitive şi arată că sunt întrunite toate condiţiile tehnice pentru ca România să devină cât mai curând membră a Spaţiului Schengen. Potrivit Raportului, România este un exemplu de bune practici la nivel european în privinţa aplicării legislaţiei Schengen. Experţii UE au subliniat în concluziile Raportului faptul că România continuă să îndeplinească acquis-ul Schengen. Mă bucură aprecierile experţilor europeni, care au constatat modul şi maniera profesionistă în care aplicăm acquis-ul Schengen. Este, în principal, meritul structurilor MAI pentru acest rezultat şi le felicit pentru modul în care îşi desfăşoară activitatea şi pentru eforturile extraordinare depuse în toţi aceşti ani. Aşadar, România rămâne ferm angajată în sprijinirea mecanismelor şi instrumentelor europene menite să asigure securitatea internă a UE şi o mai mare rezilienţă în faţa provocărilor curente„, a declarat Bode.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că România este cu un pas aproape de aderarea la Schengen, după ce Comisia Europeană a confirmat că ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile necesare.

România este cu un pas mai aproape de Schengen! Comisia Europeană a confirmat astăzi că ţara noastră şi-a făcut temele şi îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen. Este o schimbare de paradigmă. Pentru prima dată, s-a auzit peste hotare mai mult vocea celor care susţin România, decât a celor care o denigrează în permanenţă făcând nişte jocuri politice foarte mici. Toţi responsabilii din statul român au înţeles importanţa momentului şi au acţionat pe o singură voce. Am şi o bucurie personală pentru că, în plan politic, am reuşit ca-în Parlamentul European, grupul social-democraţilor europeni să fie singurul care a votat în unanimitate pentru aderarea României la spaţiul Schengen„, a scris Marcel Ciolacu, astăzi pe Facebook.

Liderul PSD a mai spus că este convins că familia politică europeană a social-democraţilor „va fi alături de noi până la capăt„.

Invit şi reprezentanţii altor partide politice să lase trăncăneala şi să facă măcar în al 12-lea ceas ceva pentru ţara lor. De exemplu, să îşi convingă colegii din familia politică din care fac parte să voteze pentru aderarea României la Schengen„, a conchis Ciolacu.

Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen. Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, arată documentul Executivului european.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că, astăzi, Comisia Europeană, prin solicitarea făcută Consiliului de a lua deciziile necesare pentru a primi România, Bulgaria şi Croaţia în Schengen, reconfirmă faptul că ţara noastra este pregătită şi trebuie să adere la spaţiul Schengen.

Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este pregătită şi ar trebui să adere la Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile şi să facem parte din Schengen, ca simbol al unei integrări europene aprofundate„, a scris Nicolae Ciucă, astăzi pe Twitter.

Europarlamentarul Corina Creţu a salutat, astăzi, decizia adoptată de Colegiul Comisarilor privind aderarea României la Schengen, arătând că acum există şanse reale ca, până la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene să voteze intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie.

Apreciez decizia adoptată, azi, de Colegiul Comisarilor privind aderarea României la Schengen. Este un semnal important din partea Comisiei Europene şi o speranţă că această temă va figura pe agenda reuniunii miniştrilor de interne ai Uniunii Europene. Primirea României în zona de liberă circulaţie a Europei este o şansă majoră, care trebuie folosită la potenţialul său maxim (…) Avem acum şanse reale ca, până la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene, format din şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, să voteze intrarea României în spaţiul Schengen„, a arătat Corina Creţu, fost comisar european pentru Dezvoltare regională, pe Facebook.

Parlamentarul european a arătat că, printr-o decizie favorabilă a Consiliului, România s-ar alătura celorlalte state membre care permit trecerea graniţelor fără prezentare actelor de identitate şi fără opriri pentru control.

Beneficiile ar fi, aşadar, incontestabile – atât pentru turism, cât şi pentru comerţ, IMM-uri sau transporturi etc.„, a subliniat Corina Creţu.

Comisia Europeană cere Consiliului să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a Bulgariei, României şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării„, se arată în comunicarea Comisiei Europene.

Este un raport extrem de pozitiv şi vorbeşte în termeni foarte elogioşi despre nivelul de pregătire şi contribuţia pe care România, dar şi celelalte două state, Bulgaria şi Croaţia, o pot aduce Spaţiului Schengen. Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată„, a declarat la rândul său comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, într-o întâlnire cu jurnalişti români la Bruxelles.

Noi am ilustrat din partea Comunităţii de Transport, într-un limbaj foarte clar (…), că tot ceea ce înseamnă transport şi trecere printr-o frontieră Schengen înseamnă pierderi mari pentru economia europeană, şi am adus şi acest argument suplimentar pentru a sprijini o decizie într-un sens pozitiv” în cadrul Consiliului, a adăugat ea.

E greu de previzionat (ce se va întâmpla în cadrul Consiliului – n.r.), pentru că e pur şi simplu un joc politic (…) Eu am observat că există argumente pur şi simplu obiective. Vorbim de bani pentru economia europeană. Foarte mulţi care sunt pierduţi, nu numai de ţările acestea, ci de tot spaţiul economic european. Atunci, nu e numai interesul nostru (al României – n.r.), e interesul tuturor – şi al pieţei comune, şi al arhitecturii de securitate – să intrăm. Cel puţin acesta este mesajul pe care îl aud permanent la Bruxelles. Depăşeşte interesul şi pledge-ul nostru. Deja pare a fi un lucru de interes comun pentru spaţiul european. Să sperăm să această formă de presiune a argumentelor va fi de data asta câştigătoare şi va depăşi reticenţa (Olandei – n.r.)„, a mai spus Vălean.

Comisarul european Adina Vălean a subliniat astăzi că evaluarea privind aderarea României la Schengen este foarte bună, vorbindu-se în termeni elogioşi despre stadiul de pregătire.

Veşti bune de la Bruxelles. Am adoptat în Colegiul Comisarilor, astăzi, o comunicare pentru Consiliu şi Parlamentul European în care se prezintă un raport de evaluare privind Spaţiul Schengen. Ce ne interesează în principal este evaluarea privind România, Bulgaria şi Croaţia, ca ţări care intenţionează să adere la Schengen. Evaluarea este foarte bună, nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi privind stadiul de pregătire – în ce priveşte România se vorbeşte despre infrastructură operă de artă, de dedicarea şi înaltul profesionalism al lucrătorilor din frontierele noastre, se vorbeşte despre contribuţia extraordinară pe care România a avut-o – tocmai pentru că are planuri bine puse la punct pentru situaţii excepţionale – în ceea ce înseamnă coridoarele solidarităţii în faţa crizei din Ucraina„, a declarat Adina Vălean.

Comisia Europeană cere Consiliului să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a Bulgariei, României şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

Într-o comunicare adoptată astăzi, Comisia salută reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.

Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească„, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Este momentul să spunem Bine aţi venit!. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre. (…) Aşteptarea a fost prea mare„, a mai spus ea.

România îndeplineşte toate condiţiile tehnice să intre în Schengen. Îndeplinim aceste condiţii de mai bine de 11 ani, informează, astăzi, Siegrified Mureşan pe pagina sa de Facebook.

Acesta menţionează că sunt foarte importante concluziile misiunii pentru că ele vin să clarifice ultimele reţineri cu privire la pregătirea României de aderare la spaţiul Schengen, iar în urma concluziilor misiunii de evaluare, aceste reţineri nici nu ar trebui să mai existe.

De aceea, în baza evaluării Comisiei, cerem Consiliului Uniunii Europene să aprobe cât mai repede integrarea ţării noastre în spaţiul Schengen.

Între timp, noi lucrăm în continuare pentru a asigura unanimitatea necesară în Consiliu pentru aderarea României la spaţiul Schengen, astfel încât rezultatul să fie unul pozitiv pentru noi.

Locul României este în Schengen. Uniunea Europeană şi zona Schengen sunt mai sigure cu România în interiorul spaţiului de liberă circulaţie decât în afara lui„, mai preciează Siegrified Mureşan pe Facebook.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat astăzi despre anunţul Comisiei Europene privind aderarea României la Schengen că ştie deja care este textul acestei comunicări şi într-adevăr, rezultatul este foarte pozitiv şi evaluarea este foarte pozitivă. Este o confirmare încă o dată a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen dar este în acelaşi timp şi un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, a mai afirmat el. Aurescu a mai afirmat că omologul său suedez care l-a asigurat că Guvernul suedez susţine pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen.

Din informaţiile pe care le am, comunicarea urmează să fie publicată foarte curând, dacă nu a fost cumva deja publicată. Va fi prezentată după şedinţa colegiului comisarilor şi pot să vă spun deja, pentru că noi ştim care este textul acestei comunicări şi al raportului care va fi comunicat odată cu acest text, şi într-adevăr, rezultatul este foarte pozitiv şi evaluarea este foarte pozitivă„, a spus ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a precizat că „este o confirmare încă o dată a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen dar este în acelaşi timp şi un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, pentru că, aşa cum se va arăta în această comunicare, România îndeplineşte condiţiile necesare dar în acelaşi timp aderarea României reprezintă un plus evident pentru securitatea spaţiului Schengen„.

Sunt convins că de asemenea vor fi prezentate şi avantajele care decurg din aderarea României la spaţiul Schengen, este vorba de întărirea spaţiului de liberă circulaţie, despre avantaje evidente pentru companii, pentru transportatori, pentru stimularea investiţiilor, creşterea competitivităţii Uniunii, sunt argumente pe care şi noi le-am folosit în această perioadă„, a mai afirmat ministrul.

Despre Suedia, ministrul de Externe a afirmat că este vorba de un partid de opoziţie din Suedia, social-democrat, care a manifestat anumite rezerve.

Noi am fost în contact şi suntem în contact permanent cu guvernul suedez, am discutat inclusiv duminică şi luni, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, de mai multe ori, cu omologul meu suedez care m-a asigurat că Guvernul suedez susţine pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen„, a mai spus ministrul de Externe, precizând că se fac demersuri pe multe canale, la nivel guvernamental şi al familiei politice.

Nu este nicio schimbare de poziţie din partea guvernului suedez actual, aşa cum nici guvernul anterior suedez care era condus de partidul Social-democrat, nu a spus niciodată că are o poziţie faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Continuăm de asemenea demersurile şi pe partea olandeză„, a completat Bogdan Aurescu.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Preşedintele Austriei, îl contrazice din nou pe Nehammer, cu privire la aderarea României la Schengen: ”Nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu”

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, consideră că decizia guvernului tării sal…