Acasă Externe Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea prin care limba română devine limba oficială în Republica Moldova

Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea prin care limba română devine limba oficială în Republica Moldova

1
52

Limba română devine limba oficială în Republica Moldova. Legea a fost adoptată. Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea prin care limba română devine limba oficială în Republica Moldova.

Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma „limba română”. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați, scrie agora.md.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran„.

După ce au aprobat proiectul de lege, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, au scandat „Bravo”.

E un vot care a întârziat„, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

La ședința Parlamentului din 2 martie, pe agendă a fost adăugată inițiativa care are menirea de modificarea sintagmei de „Limba moldovenească” în „Limba română” în toată legislația țării și mai ales, în Constituție. Subiectul s-a lăsat atunci cu îmbrânceli la tribuna centrală a Legislativului.

Incidentul a fost marcat de altercații și îmbrânceli, iar unii deputați PAS au încercat să-i împiedice pe comuniști și socialiști să blocheze tribuna.

În cele din urmă, inițiativa legislativă a fost votată de 56 de deputați din totalul de 101.

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că textul Declarației de Independență a țării, care prevede că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textul Constituției, care stipulează, la articolul 13, că limba de stat a țării este „limba moldovenească, în baza grafiei latine„.

Drept urmare, deși în Constituție a rămas scris „limba moldovenească”, s-a stabilit că această exprimare a este echivalentă cu limba română.

S-a creat, astfel, temeiul legal pentru utilizarea expresiei „limba română” nu doar în școli și în instituțiile de cercetare, ci și la nivel oficial, în instituțiile statului, inclusiv în documentele elaborate de Parlament și de Guvern.

Ciucă: ”Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statut de limbă oficială / Recunoaşterea adevărului istoric reconfirmă comunitatea de cultură şi limbă de pe cele două maluri ale Prutului.”

Premierul Nicolae Ciucă, a transmis, joi seară, că salută adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statutul de limbă oficială în Republica Moldova, iar recunoaşterea adevărului istoric şi ştiinţific reconfirmă comunitatea de cultură şi limbă de pe cele două maluri ale Prutului.

Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a legii prin care limba română primeşte statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoaşterea adevărului istoric şi ştiinţific reconfirmă comunitatea de cultură şi limbă de pe cele două maluri ale Prutului”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

Şeful Executivului a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova.

Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiţionat Republicii Moldova în parcursul european, pentru dezvoltarea economiei şi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi. Pe această cale, reiterez susţinerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi stabilitatea statului vecin.”, a mai spus premierul României, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă.

Proiectul referitor la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu ”limba română” în toată legislaţia Republicii Moldova a fost adoptat, joi, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chişinău.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Franța progresistului Macron, cuprinsă de violențe, indignare, fum și flăcările protestelor: „Un miros rău sufocă Parisul”

Francezii au ieșit din nou în număr mare în mai multe orașe din Franța, ca să protesteze c…