Acasă Externe Pro rusul Recep Tayyip Erdogan și pro occidentalul Kemal Kilicdaroglu, în turul doi al alegerilor din Turcia

Pro rusul Recep Tayyip Erdogan și pro occidentalul Kemal Kilicdaroglu, în turul doi al alegerilor din Turcia

0
61

După ce Erdogan era dat la închiderea urnelor, cu 60%, turcii merg în turul doi. După numărarea a 93% din voturi: Erdogan – 49,52%, Kilicdaroglu – 44,9%. Opoziția dă alte rezultate: ”Conducem”. Aproape 88% din turci au votat, prezența la urne fiind obligatorie.

Turcii au mers duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Niciunul din principalii doi rivali, președintele în funcție Recep Tayyip Erdogan (AKP, 70 de ani) și candidatul opoziției unite, Kemal Kilicddaroglu (CHP, 75 de ani) nu au reușit să obțină 50% din voturi, conform informațiilor furnizate de agenția de stat Anadolu, astfel că electoratul va fi chemat la vot din nou în turul doi.

Prezența la vot a fost masivă, de 88%, dar de subliniat că în Turcia prezența la vot este obligatorie prin lege. Pe parcursul desfășurării scrutinului nu s-au înregistrat incidente majore, însă în timpul numărătorii voturilor au apărut tensiuni în tabăra Erdogan. Președintele a ieșit de mai multe ori să ceară observatorilor vigilență la urne, în timp ce Kilicdaroglu a publicat un singur cuvânt pe Facebook: ”Conducem”.

Agențiile de știri din Turcia au prezentat rezultate diferite ale alegerilor pe tot parcursul numărării voturilor: Agenția de stat Anadolu arăta un avans de aproape 10% pentru Erdogan, în timp ce Anka, apropiată de opoziție, îi prezenta la egalitate, cu 47%. Ambele tabere s-au acuzat de manipulare. În alegerile anterioare, agenția Anadolu a fost acuzată că l-a favorizat pe Erdoğan și partidul său AKP.

Alegerile sunt de cotitură nu numai pentru viitorul Turciei, ci și pentru întreaga UE, mai ales prin prisma în care cursul negocierilor de aderare se poate schimba semnificativ dacă Erdogan va fi învins. Și pentru România, alegerile au impact important, în special în cheia istoriei comune de secole a celor două popoare, cât mai ales în cheie economică, Ankara fiind cel mai important partener non-UE al Bucureștiului. Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripţii electorale din Turcia sunt aşteptaţi din nou la urne.

Se rescrie o nouă pagină în istoria lumii. ”Domnia” lui Recep Tayyip Erdogan s-a clătinat de-a binelea după ani întregi în care Turcia a fost în criză, dar și după cutremurele care au devastat țara și au făcut zeci de mii de victime. Președintele turc se află la putere de 20 de ani, însă mandatul lui este pus în pericol.

Turcii au votat, duminică, în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria de 100 de ani a Turciei moderne. Soarta poporului turc poate să se schimbe radical, după 20 de ani în care Tayyip Erdogan este la putere. Numărătoarea voturilor prezidențiale s-a desfășurat ore bune, iar primele rezultate au apărut deja în presa turcă. Alegerile din Turcia sunt foarte importante în aceste momente, reprezentând o șansă imensă ca Erdogan să-și piardă puterea în stat după două decenii.

Noul președinte al Turciei va fi ales în al doilea tur. Diferența dintre Erdogan și Kilicdaroglu este de circa 5 procente: primul a obținut 49,59%, iar al doilea – 44,67%. Cursa a fost foarte strânsă. Alegerile vor continua cu turul doi în data de 28 mai.

La scurt timp după rezultatele parțiale, Kemal Kilicdaroglu a postat un mesaj pe Twitter, în care le cere observatorilor și oficialilor electorali să rămână în secțiile de votare și să fie cu ochii în patru.

Această ficțiune, care a început cu 60 la sută, a scăzut acum sub 50 la sută. Observatorii și oficialii electorali nu trebuie să plece deloc din post. Nu vom dormi în această seară, eu și oamenii mei. Vă avertizăm, YSK (n. red. – biroul electoral din Turcia), trebuie să faceți publice datele din provincii”, a scris Kemal Kilicdaroglu, într-un mesaj pe Twitter.

Recep Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a votat la Istanbul, apoi s-a întors în capitala Turciei, Ankara. Politicianul a ținut să transmită și un mesaj. ”Ne rugăm lui Dumnezeu pentru un viitor mai bun pentru ţara noastră, pentru naţiune şi pentru democraţia turcă”, a spus Erdogan.

Pe de altă parte, Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a votat la Ankara. După ce și-a exprimat alegerea, politicianul a ieşit din secţia de vot în aplauzele mulţimii ”Ofer cea mai sinceră dragoste şi respect tuturor cetăţenilor mei care merg la urne şi votează. Tuturor ne lipseşte atât de mult democraţia”, le-a spus acesta reporterilor.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei, Katalin Novák a postat pe Facebook un clip cu imnul secuiesc și mesaje provocatoare

Prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei, Katalin Novák a postat pe…