Acasă Externe Progresista Maia Sandu, este noul preşedinte al Republicii Moldova

Progresista Maia Sandu, este noul preşedinte al Republicii Moldova

0
0
388

Globalismul progresisto șoroșist câștigă teren și peste Prut, astfel Maia Sandu, este noul preşedinte al Republicii Moldova, cu 100% din voturi numărate, Dodon a suferit o înfrângere zdrobitoare.

Progresista Maia Sandu, candidatul pro-european de la Chişinău, este noul preşedinte al Republicii Moldova, după numărarea tuturor voturilor din secţiile de pe teritoriul ţării şi a celor din diaspora. Igor Dodon, spulberat de votul de peste hotare.

După numărarea a 100% din voturi: Maia Sandu – 943.486 voturi (57,75%); Igor Dodon – 690.139 (42,25%) În diaspora, din 262.103 de voturi, Maia Sandu a obţinut 92,94%, în timp ce Igor Dodoan a rămas cu voturile a doar 7,06% din cetăţenii moldoveni de peste hotare.

Candidatul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, 48 de ani, se pregăteşte să devină prima femeie preşedinte din Europa de Est după ce a înregistrat un scor decisiv în cadrul alegerilor prezidenţiale de duminică.

În timp ce preşedintele Partidului Popular European Donald Tusk l-a felicitat pe viitorul lider al Republicii Moldova, Kremlinul şi-a conturat tot mai clar preferinţele în ceea ce priveşte situaţia din fostul stat sovietic. Înainte de alegeri, şeful serviciului de informaţii externe din Rusia, Serghei Narîşkin, a declarat că Statele Unite ar pregăti un ”scenariu revoluţionar” în Moldova, scrie Financial Times.

Sondajele de dinainte de alegeri indicau o cursă cât se poate de strânsă, însă Maia Sandu a câştigat un procent impresionant de voturi, alimentat de cetăţenii care locuiesc peste hotare, care s-au mobilizat masiv pentru fostul economist al Băncii Mondiale. De asemenea, datele preliminare sugerează că Maia Sandu a câştigat peste 940.000 de voturi, mai mult decât orice alt candidat din istoria alegerilor prezidenţiale din Moldova.

Rezultatele indică o revenire remarcabilă pentru candidatul opoziţiei, care a ocupat funcţia de premier între iunie şi noiembrie 2019, după ce partidul pe care îl reprezintă – ACUM – a format o alianţă improbabilă cu socialiştii lui Igor Dodon pentru a-l scoate din peisaj pe oligarhul Vladimir Plahtoniuc.

De vreme ce socialiştii controlează în continuare Parlamentul, analiştii se aşteaptă ca viitorul preşedinte să ceară organizarea alegerilor anticipate şi să obţină majoritatea de care are nevoie pentru a-şi continua reformele.

Printr-un mesaj postat pe Twitter, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a salutat victoria Maiei Sandu in alegerile prezidentiale din Republica Moldova.

O felicit pe @sandumaiamd pentru castigarea alegerilor prezidentiale din #RepublicaMoldova! Cetatenii au ales continuarea drumului european si democratic, un drum al progresului! Romania va ramane alaturi de Rep. Moldova in eforturile reale de modernizare, democratizare si apropiere de UE„, a transmis Klaus Iohannis.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Joe Biden critică mandatul de arestare împotriva premierului Netanyahu și reafirmă sprijinul ”necondiționat” pentru Israel: ”Este scandalos”

Facebook 12 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Preşedintele american Joe Biden, a …