Acasă Externe Proteste violente la Belgrad după ce Președintele Vučić a anunțat reinstaurarea stării de urgență

Proteste violente la Belgrad după ce Președintele Vučić a anunțat reinstaurarea stării de urgență

1
283

După anunțarea noilor măsuri restrictive impuse de guvern, Belgradul a devenit scena unor ciocniri grave. Criticii consideră că țara asistă la începutul unei revolte împotriva conducerii președintelui Aleksandar Vučić.

Cu numai câteva ore înainte, într-o conferință de presă, președintele sârb Aleksandar Vučić anunțase că pandemia de coronavirus este din nou sub control. Marți (7 iulie 2020), 13 persoane au murit din cauza coronavirusului, un record trist în Balcani. Oficial, până în prezent au fost raportate 16.700 de infecții și 330 de decese, iar numărul de noi infecții a crescut rapid la peste 300 zilnic în ultimele săptămâni.

În timpul monologului său de o oră, Vučić a anunțat interdicții privind deplasarea persoanelor începând cu weekendul viitor, similare celor impuse ultima dată în martie și aprilie. La acea vreme, cu puține excepții, cetățenii sârbi nu aveau voie să-și părăsească apartamentele între zilele de vineri, ora 18:00 și luni, ora 5:00.

După conferința de presă a lui Vučić, mai mulți oameni s-au adunat spontan în fața parlamentului, blocând străzile din jur. Până la miezul nopții, se adunaseră până la 10.000 de manifestanți, dintre care unii păreau a fi violenți. Un grup a reușit chiar să pătrundă într-o clădire a parlamentului până când poliția a reușit să împingă înapoi intrușii.

Potrivit forțelor de securitate, peste 40 de ofițeri au fost răniți. Cinci mașini ale poliției au fost incendiate și peste 20 de persoane au fost arestate. Alți „huligani” – după cum descrie poliția sârbă cetățenii care protestează – vor fi depistați pe baza înregistrărilor video, a declarat miercuri (8.7.2020) directorul poliției, Vladimir Rebić.

Forțele de securitate au acționat cât se poate de prudent, a continuat Rebić. Însă postul de televiziune privat N1, care a relatat în direct evenimentele, a arătat cum forțele de ordine foloseau bastoanele pentru a lovi oameni care stăteau liniștiți pe o bancă. De asemenea, în imagini apar și polițiști în civil lovind în cap cu picioarele un protestatar.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Deflagrație nimicitoare în zona portuară a capitalei Libanului, Beirut

Update 1: 2700 de tone de nitrat de amoniu ar fi explodat în portul din Beiriut. Cele 2700…