Acasă Externe Putin, țarul de la Kremlin, o ține langa dar o dă la întors: ”Atentatul de la Moscova a fost comis de islamişti radicali, care au încercat să fugă în Ucraina”

Putin, țarul de la Kremlin, o ține langa dar o dă la întors: ”Atentatul de la Moscova a fost comis de islamişti radicali, care au încercat să fugă în Ucraina”

0
0
126

Chiar și după ce Ambasadorul Belarusului, Dmitry Krutoy îl contrazicea, Vladimir Putin, țarul de la Kremlin, o ține langa cu Ucraina dar o dă la întors cu atentatorii: ”Atentatul de la Moscova a fost comis de islamişti radicali care au încercat să fugă în Ucraina”.

După ce îi arată ca fiind ”islamiști”, Putin vine și se contrazice: ”Naziştii, se ştie, nu au evitat niciodată să folosească cele mai murdare metode”.

Într-o declarație făcută luni, președintele rus Vladimir Putin a acuzat „islamiștii radicali” de comiterea atentatului terorist de vineri, care a avut loc la o sală de concerte de lângă Moscova. Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat responsabilitatea pentru acest act violent, însă Putin a adaugat și Ucraina în ecuație, spunând că cei responsabili de atacul de la Crocus City Hall Moscova au încercat să fugă în statul cu care Kremlinul se află în război.

„Ştim că (această) crimă a fost comisă de islamişti radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole”, a declarat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale, menţionând această legătură pentru prima dată, la trei zile după ce Statul Islamic a revendicat atacul.

„Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul”, a adăugat dictatorul de la Kremlin.

Liderul de la Kremlin a repetat apoi că atacatorii, după atentatul care s-a soldat cu cel puţin 139 de morţi, potrivit unui nou bilanţ, au încercat să fugă către teritoriul ucrainean înainte de a fi arestaţi.

„Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări”, a mai spus preşedintele rus.

La sfârşitul săptămânii trecute, Putin şi serviciile de securitate ruse (FSB) nu au menţionat implicarea jihadistă, evocând în schimb o pistă ucraineană, acuzaţie negată cu fermitate de Kiev şi Occident.

Luni seara, Putin a sugerat totuşi, încă o dată, că atacul ar putea avea o legătura cu Kievul şi susţinătorii săi.

„Imediat, se pune întrebarea, cine beneficiază de pe urma acestui (atac)? Această atrocitate poate fi un nou episod din seria încercărilor care, după 2014, luptă împotriva ţării noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev”, a mai spus el.

„Naziştii, se ştie, nu au evitat niciodată să folosească cele mai murdare şi mai inumane metode pentru a-şi atinge obiectivele”, a mai spus Putin.

Ambasadorul Belarusului în Federația Rusă, Dmitri Krutoy, a declarat că polițiștii de frontieră din Belarus au împiedicat intrarea în țară a presupușilor teroriști implicați în atentatul de la complexul Crocus din regiunea Moscova.

Prin aceasta, el a confirmat indirect că militanții se îndreptau spre Belarus și nu spre Ucraina. Declarația ambasadorului a fost publicată de publicația de stat rusă RBC.

Ambasadorul Belarusului în Rusia, Dmitry Krutoy, stat vecin și prieten, a dat asigurări că serviciile de informații din Belarus și Federația Rusă au luat legătura după atacul terorist, pentru că erau conștienți de faptul că mașina cu militanții se îndrepta spre granițele de vest ale țării.

„De fapt, sarcina principală de aseară a fost să împiedicăm teroriştii să scape peste graniţa noastră comună. Această sarcină a fost finalizată”, a spus ambasadorul.

Inițial, presa rusă a scris despre interceptarea unei mașini cu teroriști în regiunea Bryansk, la doar câțiva kilometri de granița cu Belarus. Au numit chiar un loc anume – satul Teply.

La scurt timp, serviciile speciale ruse și-au schimbat brusc declarația. Potrivit noii versiuni, reținerea teroriștilor ar fi avut loc ”în apropierea granițelor cu Ucraina”, la aproximativ 100 km de aceasta.

Mai târziu, dictatorul Vladimir Putin a repetat această versiune, susținând că Ucraina pregătea ”o fereastră” pentru trecerea atacatorilor.

Rușii nu au precizat cum ar fi putut să treacă acest grup în zona de frontieră, plină cu personal militar rus și puternic minată. Judecând după cuvintele ambasadorului Krutoy, teroriştii se îndreptau probabil nu spre Ucraina, ci spre Belarus.

Înainte de aceasta, teroriștii au parcurs aproximativ 400 de km în aceeași mașină în care au venit să comită atacul terorist și pe care forțele de securitate ruse nu l-au putut intercepta o perioadă suspect de îndelungată.

Amintim că, în seara zilei de 22 martie, un grup de militanți înarmați a pătruns în sala de concerte a Crocus și a deschis focul. În clădire se aflau mii de oameni în momentul atacului. După ce au împușcat un număr mare de spectatori și angajați ai sălii, teroriștii au declanșat un incendiu și au fugit calm de la locul atacului. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Putin, prins cu minciuna.

În tot acest timp, forțele de securitate ruse au fost inactive. Potrivit ultimelor date, peste 130 de persoane au fost ucise în atacul terorist. Cifra finală este probabil mai mare. Statul Islamic a revendicat atentatul. Cu toate acestea, Moscova insistă cu încăpățânare asupra versiunii implicării Ucrainei în atac.

Statele Unite spun că este credibilă ipoteza că gruparea Stat Islamic ar putea fi în spatele masacrului de la Moscova, după ce liderii grupării teroriste au revendicat atacul.

Între timp, au apărut înregistrări din momentul atacului de la concert, iar în materialele video pot fi văzuți spectatorii panicați care se adăpostesc în timp ce se aud împușcături și explozii.

La scurt timp după atacul de vineri, ISIS a revendicat responsabilitatea, potrivit unei postări pe Telegram a unei agenții de știri afiliate grupării teroriste.

Oficialii americani au confirmat ulterior că o ramură a ISIS, Statul Islamic-Khorasan, sau ISIS-K, ar fi responsabilă pentru atac. Experții citați de Reuters spun că ISIS-K are o problemă cu Vladimir Putin și cu Rusia, în vreme ce oficialii avertizează că gruparea ar putea ataca în curând și ținte occidentale.

ISIS-K activează în Asia Centrală și de Sud, în principal în Afganistan, dar și în Pakistan, Tadjikistan și alte țări vecine, unde urmărește instaurarea unui califat.

La începutul acestei luni, guvernul SUA a avut informații despre un atac terorist planificat la Moscova, ceea ce a determinat Departamentul de Stat să emită un avertisment public pentru americanii din Rusia, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

”De asemenea, guvernul american a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse, în conformitate cu politica sa de lungă durată privind datoria de a avertiza”, a spus Watson.

În cele din urmă, cel puțin 115 oameni au murit după ce mai mulți indivizi înarmați au luat cu asalt sala de concerte Crocus din Moscova.

Rusia nu s-a pronunțat încă pe tema revendicării ISIS.

Serviciul de securitate FSB i-a comunicat sâmbătă președintelui Vladimir Putin că 11 persoane au fost reținute în urma atacului, inclusiv patru persoane direct implicate, a anunțat Kremlinul, citat de Interfax.

Popularul canal de Telegram Baza, care frecvent obține informații din rândul autorităților ruse, scrie că patru din cei șase atacatori ar fi fost identificați, toții fiind cetățeni ai Republicii Tadjikistan.

Kievul a negat din nou sâmbătă orice legătură cu atacul mortal de vineri din apropiere de Moscova. ”Ne-am aşteptat ca versiunea oficialilor ruşi să fie pista ucraineană”, a scris consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe reţeaua de socializare X.

”Declaraţiile serviciilor speciale ruse cu privire la Ucraina sunt absolut de neconceput şi absurde. Ucraina nu are nicio legătură cu incidentul”, a mai spus el.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Cum au reacţionat Zelenski și liderii europeni, după anunțul lui Joe Biden de retragere din cursa prezidențială pentru Casa Albă

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cum au reacţionat Zelenski și lideri…