Acasă Externe Republica Moldova, amenințată de la Moscova cu repetarea scenariului ucrainean: ”Maia Sandu riscă să repete politica sinucigaşă a lui Zelenski”

Republica Moldova, amenințată de la Moscova cu repetarea scenariului ucrainean: ”Maia Sandu riscă să repete politica sinucigaşă a lui Zelenski”

0
29

Regimul de la Moscova, amenință din nou Chișinăul cu ”repetarea scenariului ucrainean”, scrie deschide.md, care îl citează pe senatorul rus Andrei Klimov. Potrivit acestuia, președinta Republicii Moldova riscă să repete ”politica sinucigașă” a liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

Declarațiile senatorului rus Andrei Klimov vin ca reacție la declarațiile președintelui Maia Sandu cu privire la o eventuală renunțare la neutralitate și apropiere de NATO.

Senatorul rus Andrei Klimov avertizează Chişinăul că riscă ”repetarea scenariului ucrainean” comentând interviul pe care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a acordat zilele trecute publicaţiei POLITICO în care afirma că odată cu invazia rusă din Ucraina în ţara sa a intervenit o ”discuţie serioasă” despre o eventuală renunţare la neutralitatea înscrisă în Constituţie.

Totodată, el s-a întrebat retoric dacă Maia Sandu vrea să facă din Republica Moldova o provincie a României, pe care a numit-o ”cea mai înapoiată țară din NATO”.

La final, Klimov a notat că ”problemele” Ucrainei au început după ”lovitura de stat” pro-occidentală din 2014, urmată de renunțarea la neutralitate și de cursul de integrare în blocul militar ”anti-rus” NATO.

Reacția de la Moscova a venit după ce președintele Maia Sandu a declarat că, în contextul războiului din Ucraina, la Chişinău are loc o ”discuţie serioasă” despre oportunitatea de a renunţa la neutralitatea înscrisă în Constituţie şi de a adera la ”o alianţă militară mai largă”, potrivit unui interviu acordat Politico. Maia Sandu s-a ferit să numească o alianţă militară anume, însă publicaţia a titrat sub semnul întrebării: ”E timpul pentru o aderare la NATO?”.

La Chişinău, pe fundalul conflictului ucrainean, se analizează dacă se va renunţa la statutul de neutralitate consacrat prin Constituţie în favoarea aderării la o „alianţă mai mare”, după cum a răspuns preşedintele moldovean M. Sandu la o întrebare adresată de Politico. Sandu a fost întrebată de Politico despre disponibilitatea sa de a adera la NATO”, arată senatorul rus Andrei Klimov într-un comentariu postat pe contul său de Telegram.

Doamna are 50 de ani. Aşa că a trăit în URSS până la 20 de ani. Ea ar trebui să cunoască istoria noastră comună şi să ştie că nu este necesar să încredinţeze Occidentului destinul poporului”, afirmă senatorul rus, înainte de a se lansa în zugrăvirea unui tablou apocaliptic al urmării ”acaparării” Ucrainei de către NATO:

Acei membri pro-americani ai NATO tocmai acum au nevoie de mai multă carne de tun pentru a lupta cu Rusia pe câmpul de luptă. Populaţia ucraineană, mulţumită lui Biden şi colegilor săi europeni, se reduce pe zi ce trece. Numărul acestora pe teritoriile aflate sub controlul regimului marionetă de la Kiev este deja de aproape două ori mai mic decât în URSS. Pierderile totale, milioane de oameni, sunt de multe ori (!) mai mari, de altfel, decât întreaga populaţie a Moldovei. Iar economia şi sfera socială a celei mai dezvoltate republici din URSS – Ucraina – se află acum în ruină datorită executorilor săi pro-NATO”, scrie senatorul Andrei Klimov.

Doamna Sandu este atât de indiferentă faţă de moldoveni şi atât de dependentă de Washington, de servitorii săi europeni, încât este gata să repete politica sinucigaşă a unor trădători de ţară din Ucraina vecină, precum Poroşenko şi Zelenski?!”, se întreabă senatorul.

Conştient că declaraţiile sale vor avea ecou la Chişinău, el se adresează direct cetăţenilor Republicii Moldova – pe care o numeşte ”ţară vecină” – şi le oferă perspectiva ca ţara lor să devină ”provincie a României”, despre care spune că este unul dintre ”cele mai înapoiate” state NATO:

Nu este timpul, dragi cetăţeni ai ţării vecine, să trageţi propriile concluzii cu privire la gândurile actualilor voştri şefi de a transforma teritoriile moldoveneşti într-un alt teatru de operaţiuni militare NATO? Sau poate că scopul lui Sandu & comp este de a transforma Moldova, încă neutră şi formal independentă, într-o provincie a României din NATO (poate, unul dintre cele mai înapoiate state membre NATO)?” – scrie senatorul.

În încheiere, el ameninţă voalat Chişinăul arătând, recurgând tot la exemplul Ucrainei, ce se întâmplă dacă preferă o direcţie pro-occidentală: ”Apropo: problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (2014), urmată de respingerea neutralităţii constituţionale „neindependente” care exista până atunci şi de anunţul oficial al politicii Kievului de aderare la blocul militar anti-rusesc NATO”.

Nu este pentru prima oară când Andrei Klimov, membru în Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, ”se ocupă” de ameninţarea Republicii Moldova.

Nazismul şi neonazismul înfloresc nu numai în Ucraina, iar subiectul denazificării nu se limitează la teritoriul acestei ţări”, declara senatorul în mai anul trecut, când se afla la conducerea unei comisii termporare înfiinţate în Consiliul Federaţiei ”pentru protecţia suveranităţii statului şi prevenirea amestecului în afacerile interne ale Federaţiei Ruse”.

El sublinia atunci că ”denazificarea” se poate realiza prin diverse metode, nu numai cu ajutorul unei ”operaţiuni militare”.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

După ce legea minorităților a fost promulgată de Zelenski, ”drepturile minorităților”, incluse în Declarația comună de la Kiev, la summitul UE-Ucraina

După ce legea minorităților a fost promulgată de Zelenski, ”drepturile minorităților”, inc…