Acasă Externe Revoltă cu violențe la Paris, se cere demisia președintelui Macron și abrogarea legii pensiilor, Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene

Revoltă cu violențe la Paris, se cere demisia președintelui Macron și abrogarea legii pensiilor, Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene

0
231

Proteste violente în Paris şi mai multe oraşe din Franţa după ce guvernul a decis reformarea sistemului de pensii. Guvernul de la Paris a invocat articolul 49.3 din Constituția franceză și și-a asumat răspunderea pentru controversata reformă a pensiilor. Revoltaţi, francezii au ieşit în stradă şi protestează violent.

Forţele de ordine au intervenit joi seara la Paris, nu departe de parlament, în Place de la Concorde, unde mii de manifestanţi s-au adunat pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, relatează AFP.

Potrivit prefecturii poliţiei din Paris, forţele de ordine au acţionat, în special cu tunuri cu apă, după o încercare de apropiere de situl Obeliscului Luxor, din centrul Place de la Concorde.

Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de persoane care s-au adunat spontan, joi seara, în Place de la Concorde din Paris, pentru a protesta faţă de reforma pensiilor, după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a anunţat că îşi va asuma răspunderea şi nu va mai trece legea prin parlament, relatează BBC. Protestele, izbucnite şi în alte oraşe din Franţa, au degenerat în violenţe, devastarea magazinelor şi chiar a unei bănci.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi a folosit forţa în încercarea de a dispersa mulţimea, în timp ce unii protestatari au aruncat cu pietre de pavaj. Reuters estimează că în jur de 7.000 de persoane au venit în Place de la Concorde, piaţa care este situată chiar în faţa Parlamentului.

Şiruri de poliţişti cu scuturi şi bastoanele scoase au avansat spre piaţă, iar tunurile cu apă au fost folosite după ce un foc a fost aprins în mijlocul pieţei.

După câteva ore de confruntări, majoritatea protestatarilor din Place de la Concorde au fost evacuaţi de către CRS – brigada de intervenţii a poliţiei franceze -, însă unii protestatari au continuat să rămână şi să opună rezistenţă, aruncând cu pietre şi petarde şi provocând incendii pentru a bloca străzile. Poliţia a anunţat că a făcut 73 de arestări, dar bilanţul este provizoriu şi probabil va creşte..

Poliţia a urmărit un grup de aproximativ o sută de demonstranţi, care răscoleau chiar în centrul capitalei toate gunoaiele strânse pe străzi în grămezi din cauza grevei gunoierilor. ”Paris, ridică-te!” strigau demonstranţii. Turiştii, relatează Le Figaro, au fost speriaţi de ceea ce se întâmplă şi au încercat să se pună la adăpost.

În alte câteva oraşe franceze, inclusiv la Marsilia, au avut loc, de asemenea, proteste spontane şi violenţe, iar poliţia a intervenit în forţă. În Nantes, era atât de mult gaz lacrimogen pe străzi, încât oamenii s-au refugiat în baruri.

În Marsilia, Le Figaro relatează că protestatarii au spart geamul unei bănci, iar magazinele au fost vandalizate şi jefuite.

Pagubele au fost provocate în special de grupuri de tineri, uneori cu măşti, care strigau „Jos statul, poliţiştii şi patronii„, „La naiba cu burghezia” sau „Vom arunca totul în aer„, „Să dăm foc la tot„, „Marsilia ,în picioare, ridică-te!” Manifestanţii au dat foc la pubele sau containere de gunoi şi au improvizat baricade înainte de a fi dispersaţi de forţele de ordine cu gaze lacrimogene.

Scene de haos au avut loc şi la Lyon, unde Primăria a fost atacată cu pietre de o mulţume scăpată de sub control.

Cel puţin 1.000 de persoane au protestat şi în oraşul Amiens din nordul ţării, în timp ce la Dijon au fost raportate, de asemenea, ciocniri între poliţie şi protestatari.

O adunare sălbatică de 700 de tineri, dintre care o sută de ultraşi, provoacă în prezent pagube în oraşul” Rennes, a anunţat în cursul serii prefectura din Ille-et-Vilaine. În jurul orei 19.00, câteva sute de tineri s-au adunat în Place Sainte-Anne, în centrul istoric, şi au început să dea foc. Poliţia a încercat să le stingă şi a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Manifestanţii erau extrem de mobili şi au provocat mai multe incendii, au deteriorat mobilierul stradal şi un hotel şi au folosit artificii. „Ferestrele primăriei au fost deteriorate„, a precizat prefectura, adăugând că în jurul orei 21.00 cinci persoane au fost arestate „pentru aruncarea de obiecte şi violenţă”.

Pe de altă parte, sindicatele franceze au făcut apel la o nouă zi de greve şi acţiuni împotriva reformei care să aibă loc joia viitoare, pe 23 martie.

Folosirea de către guvern a posibilităţii pe care i-o dă Constituţia de a-şi asuma răspunderea şi de a nu mai trece legea prin parlament – aşa-numita procedură 49.3 este posibil să înfurie şi mai mult sindicatele, protestatarii şi partidele de opoziţie de stânga, care spun că revizuirea pensiilor este nedreaptă şi inutilă.

Sondajele de opinie arată că marea majoritate a alegătorilor se opun reformei pensiilor, la fel şi sindicatele, care spun că există alte modalităţi de echilibrare a sistemului de pensii, inclusiv impozitarea mai mare a celor bogaţi.

Proiectul susținut de cabinetul premierului Elisabeth Borne în pofida valurilor de proteste masive prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani în mod gradual, până în 2030.

Executivul nu a dorit să riște un vot final negativ în Adunarea Națională, în condițiile în care proiectul fusese deja aprobat, în această dimineață, fără emoții, de Senatul francez.

Responsabilii guvernamentali de la Paris știu că, prin decizia de a invoca articolul 49.3 al Constituției, se vor confrunta, din nou, cu furia protestatarilor din stradă, care se opun majorării vârstei de pensionare.

Mitingurile și marșurile de protest convocate de sindicate cu scopul de a opri această lege au fost marcate de numeroase momente violente, la Paris și în alte orașe din Franța.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Franța progresistului Macron, cuprinsă de violențe, indignare, fum și flăcările protestelor: „Un miros rău sufocă Parisul”

Francezii au ieșit din nou în număr mare în mai multe orașe din Franța, ca să protesteze c…