UPDATE: Intrăm în Schengen, dar controalele la frontieră se vor menține. Acordul făcut la Budapesta.
România și Bulgaria fac pași importanți către integrarea deplină în Spațiul Schengen, însă controalele la frontierele terestre dintre cele două țări și restul statelor Schengen vor fi menținute pentru cel puțin șase luni după aderare. Decizia a fost convenită vineri, la Budapesta, în cadrul unei reuniuni la care au participat miniștrii de interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria, potrivit novinite.com.
O veste pozitivă pentru cetățenii bulgari este că, odată cu aderarea țării la Schengen, controalele la granița dintre Bulgaria și Grecia vor fi eliminate, facilitând călătoriile libere între cele două state. Surse citate de publicația bulgară ClubZ confirmă că acest aspect nu face parte din restricțiile temporare convenite.
Acordul prevede menținerea controalelor terestre între România, Bulgaria și Ungaria pentru o perioadă de șase luni, cu scopul de a preveni riscurile asociate presiunii migrației ilegale și securității interne. Aceste măsuri sunt considerate un compromis care deschide drumul către o integrare completă până în ianuarie 2025.
Bulgaria și România vor continua să colaboreze cu Austria și Ungaria pentru a securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, în special cea dintre Bulgaria și Turcia. Un contingent multinațional, format din 100 de polițiști de frontieră din cele patru țări, va fi desfășurat pentru a sprijini eforturile de control.
În plus, datele recente arată o scădere semnificativă a trecerilor ilegale ale frontierelor în 2024: 47% în Bulgaria, 53% în România și 67% în Austria, comparativ cu anul precedent. Această reducere este atribuită măsurilor de securitate sporite, inclusiv sprijinului acordat de agenția Frontex și finanțării suplimentare pentru protecția frontierelor.
O hotărâre oficială cu privire la eliminarea completă a controalelor interne la frontierele terestre dintre România, Bulgaria și restul Spațiului Schengen ar putea fi luată pe 12 decembrie, în cadrul Consiliului Afaceri Interne de la Bruxelles. Momentan, cele două țări beneficiază de ridicarea controalelor doar pentru transportul aerian și maritim.
România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale.
România aspiră de ani de zile să devină membră cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație Schengen, reușind acest deziderat doar parțial anul trecut, prin aderarea cu granițele aeriene și cele maritime. Acum, când momentul aderării complete pare că se apropie, spațiul Schengen însuși pare că nu mai este o zonă de circulație atât de liberă pe cât era – mai multe țări au reintrodus controale la granițe din diverse motive.
Tratatul Schengen permite unui stat membru să reintroducă controale la granițele sale pentru o perioadă bine delimitată de timp și doar cu motive serioase – amenințări la securitatea internă și alte riscuri provocate de evenimente execepționale.
Printre astfel de evenimente excepționale invocate, s-au numărat de-a lungul timpului atentate teroriste, criza migranților, riscuri legate de traficul de droguri sau diversele războaie din apropierea granițelor europene.
La acest moment, opt state Schengen au reintrodus complet sau parțial verificările la granițe – Austria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvergia, Slovenia și Suedia. Al nouălea, Olanda, și-a anunțat intenția de a reimpune controalele, timp de șase luni, începând de pe 9 decembrie.
Restricțiile impuse în spațiul Schengen în prezent:
- Germania a reimpus controale la toate granițele sale terestre – cu Belgia, Olanda Luxemburg, Danemarca, Polonia, Cehia, Austria, Elveția și Franța. Aceste controale sunt în vigoare din 26 septembrie 2024 până pe 15 martie 2025.
- Franța a reimpus controale la toate granițele sale terestre – cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania. Aceste controale sunt în vigoare din 1 noiembrie 2024 până pe 30 aprilie 2025.
- Italia a reimpus controalele la granița sa nordică cu Slovenia. Restricțiile sunt în vigoare din 21 octombrie 2023 și au fost prelungite până pe 18 decembrie 2024.
- La rândul său, și Slovenia a reimpus controalele la granițele sale Schengen cu Ungaria și Croația din 21 octombrie 2023. Dacă nu vor fi reînnoite, ele urmează să expire pe 21 decembrie 2024.
- Și Austria menține controalele la frontierele sale Schengen cu Ungaria și Slovenia.
- Danemarca menține restricții la granița terestră cu Germania, dar și la granițele maritime cu țara vecină de la sud.
- Suedia menține restricții la granițele sale Schengen pentru toate țările cu care are granițe.
Încă o țară suspendă Schengen terestru și impune din nou controale la granițe
Guvernul Țărilor de Jos a anunțat, luni, că va impune din nou controale la toate frontierele sale terestre începând cu data de 9 decembrie, urmând ca acestea să funcționeze vreme de șase luni de la implementare.
Anunțul a fost făcut, luni, de un purtător de cuvânt al ministrei olandeze pentru azil și migrație, Marjolein Faber, confirmând o știre anterioară a agenției olandeze de presă, ANP.
Controalele la frontierele terestre – toate cu state din spaţiul Schengen de liberă circulaţie – vor fi în vigoare timp de şase luni.
Ele fac parte din măsurile mai ample împotriva migraţiei propuse de coaliţia condusă de Partidul Libertăţii, o formațiune de extremă dreapta anti-musulman și anti-imigrație. Șeful din umbră al guvernului, Geert Wilders, face recent declarații inflamatoare la adresa migranților.
Decizia instituirii de controale la frontiere urmează după o măsură similară introdusă de ţara vecină, Germania.
Aderarea României, trâmbițată de mai multe săptămâni
De mai multe zile și săptămâni, politicienii români vorbesc de intrarea deplină a României în spațiul Schengen ca fiind o chestiune aproape rezolvată.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a anunțat, vineri, după discuţia cu Comisarul European desemnat pentru Afaceri Interne, austriacul Magnus Brunner, că am intrat în linie dreaptă în privinţa aderării complete a României la Spaţiul Schengen, el prezentând trei scenarii de lucru.
„Am intrat în linie dreaptă în privinţa aderării complete a României la Spaţiul Schengen. Am discutat despre acest proces cu Comisarul European desemnat pentru afaceri interne, austriacul Magnus Brunner”, scria europarlamentarul PSD pe Facebook, vineri.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a declarat că este ferm convins că până va pleca de la Palatul Victoria se vor rezolva problemele legate de aderarea la Schengen terestru.
„Sunt ferm convins că până la sfârşitul anului vom fi şi în, nu pot să las această restanță României, cu vizele din Statele Unite şi cu aderarea la Spaţiul Schengen şi terestru. Sunt ferm convins că până voi pleca de la Palatul Victoria ambele lucruri vor fi bifate”, a spus Ciolacu.
Pe 10 octombrie, la mai puțin de două săptămâni de la alegerile parlamentare din Austria, ministrul de interne austriac, Gerhardt Karner, spunea din nou un „Nu” apăsat României.
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, spunea Karner atunci.
Austria blochează, în prezent, admiterea deplină a Bulgariei şi a României, care de la sfârşitul lunii martie sunt membre ale „Air Schengen”. Controalele la frontierele aeriene şi maritime au fost, astfel, eliminate, dar nu şi cele terestre, considerate cele mai importante.
Actualul comisară UE pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, şi-a exprimat dorinţa de a asista la ridicarea controalelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria înainte de încheierea mandatului său.
Este de aşteptat ca aceasta să-i lase locul succesorului său desemnat, actualul ministru austriac de finanţe, Magnus Brunner, în decembrie sau ianuarie, odată cu învestirea noii Comisii Europene.