Acasă Externe Sâmbătă, în Franța, au fost proteste masive, mulți francezi au ieșit în stradă, cu mesaje împotriva ambilor candidați ajunși în turul doi

Sâmbătă, în Franța, au fost proteste masive, mulți francezi au ieșit în stradă, cu mesaje împotriva ambilor candidați ajunși în turul doi

0
233

Sâmbătă, în toată Franța, au fost proteste masive, mulți francezi ieșind în stradă cu mesaje împotriva lui Emanuel Macron și Marine Le Pen.

Protestele erau așteptate sâmbătă în Franța. Oponenții candidatului de extremă-dreapta la președinție Marine Le Pen încearcă să formeze un front unit pentru a o împiedica să câștige un tur de scrutin împotriva lui Emmanuel Macron, de pe 24 aprilie.

Consider că este profund antidemocratic să protestezi faţă de rezultatul alegerilor. Cred că francezilor nu le place să vadă că alegerea lor este astfel disputată în stradă, prin demonstraţii”, a declarat Le Pen, în timpul unei vizite la Saint-Rémy-sur-Avre, în Eure-et-Loir, relatează Le Figaro.

Poliția a avertizat cu privire la posibile incidente în timp ce manifestanții s-au reunit în 30 de orașe. Aproximativ 15.000 de manifestanţi sunt aşteptaţi pe întreg teritoriul, potrivit autorităţilor.

Dacă sistemul implementează o astfel de demonizare este pentru că se teme. Această agitaţie brutală la care asistăm între cele două tururi este din nou foarte puţin respectuoasă faţă de democraţie”, a mai adăugat Le Pen.

Potrivit acesteia, ”sistemul”, simbolizat în ochii ei de Emmanuel Macron şi susţinătorii săi, ”este îngrijorat pentru că vede că poporul vrea să-şi recapete puterea”.

Le Pen, a cărei poziție este anti-imigrație și eurosceptică, a căutat în ultimii ani să-și îmbunătățească imaginea și cea a partidului său Mitingul Național. Oponenții, inclusiv Macron, au spus că programul ei este plin de minciuni și promisiuni false – o acuzație pe care Le Pen a respins-o.

Extrema dreaptă se află din nou în turul doi al alegerilor prezidențiale, întărită de un nivel de sprijin nemaivăzut până acum. Refuzam să-l vedem câștigând puterea”, a declarat Liga Franței pentru Drepturile Omului într-o declarație comună care a anunțat protestele, care a fost cosemnată de alte zeci de alte grupuri, sindicate și asociații pentru drepturile omului.

Adresându-se reporterilor în timpul unei opriri de campanie în sudul Franței, Le Pen a respins protestele planificate ca fiind nedemocratice.

Și protestatarii anti-Macron se vor aduna sâmbătă la Paris.

Macron, un centrist pro-UE, a câștigat președinția în 2017, după ce a învins-o cu ușurință pe Le Pen, când alegătorii s-au adunat în spatele lui în turul doi pentru a ține extrema dreaptă departe de putere.

Anul acesta, primul tur de scrutin a pus bazele aceleiași bătălii, dar Macron se confruntă cu o provocare mult mai grea. El este ușor înaintea sondajelor de opinie, dar înainte de primul tur de scrutin din 10 aprilie, Le Pen a exploatat cu succes furia față de costul vieții și percepția că Macron este deconectat de greutățile cotidiene. Astfel, a terminat cu 23,1% din voturi, comparativ cu 27,85% pentru Macron.Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei, Katalin Novák a postat pe Facebook un clip cu imnul secuiesc și mesaje provocatoare

Prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei, Katalin Novák a postat pe…