Acasă Externe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, batista pe țambal după incidentul cu rachete din Polonia: „Vreau să fiu foarte clar, nu este vina Ucrainei”

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, batista pe țambal după incidentul cu rachete din Polonia: „Vreau să fiu foarte clar, nu este vina Ucrainei”

0
50

Secretarul General al NATO, după incidentul cu rachetă din Polonia: „Vreau să fiu foarte clar. Nu este vina Ucrainei!” O reuniune de urgență a ambasadorilor statelor NATO a fost convocată de Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg.

Întrunirea a fost convocată ca urmare a incidentului de marți noaptea, în care o rachetă a lovit teritoriul polonez și a ucis două persoane.

Autoritățile poloneze au comunicat că este vorba de o rachetă de fabricație rusească.

Ulterior, surse oficiale americane citate de presa internațională au arătat că evaluarea serviciilor de informații din SUA indică faptul că racheta a fost lansată de pe teritoriul ucrainean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că nu există niciun indiciu că racheta care s-a prăbușit în urmă cu o zi în Polonia ”ar fi fost rezolutul unui atac deliberat” din partea Rusiei. Potrivit acestuia, analizele preliminare indică faptul că incidentul a fost cauzat de rachete antiaeriene ucrainene lansate împotriva rachetelor rusești de croazieră.

Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean de atacurile rachetelor de croazieră rusești”, a spus el.

Să fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea atacului pe măsură ce își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a subliniat el, cerând Moscovei să oprească ”acest război lipsit de logică”.

NATO și-a ”sporit semnificativ” prezența în partea de est a Europei cu mai multe trupe și cu o putere aeriană și navală ”semnificativ de substanțială”, a declarat Stoltenberg.

El a spus că salută faptul că tot mai mulți aliați furnizează sisteme de apărare aeriană Ucrainei.

O investigație este în desfășurare, dar analiza preliminară ”sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, după o reuniune a alianței pe tema incidentului de marți din Polonia, când o rachetă a ucis două persoane.

Oficialul a subliniat, că ”nu există indicii” care să arate un atac intenționat al Rusiei asupra Poloniei, dar Moscova poartă responsabilitate pentru incident întrucât a declanșat războiul din Ucraina.

Aliații NATO ”și-au manifestat susținerea pentru Polonia și condoleanțe pentru tragedia” care a dus la pierderea a două vieți omenești. De asemenea, alianța ”își exprimă clar că va continua să susțină dreptul Ucrainei la autoapărare”, a subliniat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO și-a reiterat apelul către Moscova ”să oprească războiul lipsit de sens” și a subliniat că alianța ”va face întotdeauna tot ce este necesar pentru a proteja și apăra aliații”.

Incidentul cu Polonia demonstrează că războiul din Ucraina, ”care este responsabilitatea președintelui Vladimir Putin, continuă să creeze situații periculoase”, a insistat el.

Incidentul a avut loc într-o zi în care Ucraina a fost lovită de 100 de rachete rusești. Ele au lovit nu ținte militare, ci ținte civile și infrastructură critică, în regiunea Kiev (inclusiv capitala), Harkov, Poltava, Mikolaiv, Dnipro, Liov și Cernihiv.

Polonia vorbește de un ”incident nefericit” pe teritoriul său.

Comentariile lui Jens Stoltenberg vin după ce mai devreme în cursul zilei președintele american Joe Biden i-ar fi informat pe aliații din NATO că explozia de pe teritoriul polonez a fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, potrivit agenției Reuters.

Vorbind înaintea discursului ținut de Jens Stoltenberg, președintele polonez Andrzej Duda a declarat la rândul său miercuri după-amiaza că racheta care a aterizat în țara sa și a ucis două persoane a fost ”probabil un incident nefericit”.

Duda a mai spus în cadrul unei conferințe de presă că nu există semne ale unui atac intenționat asupra Poloniei și că racheta a fost probabil folosită de apărarea aeriană ucraineană.

Premierul Mateusz Morawiecki în schimb a afirmat că Polonia analizează în continuare posibilitatea de a lansa procedura articolului 4 al NATO, dar se pare că s-ar putea să nu fie necesar să se recurgă la această măsură.

Este foarte probabil ca racheta, care a fost de fabricație rusă, să fi fost folosită de apărarea aeriană ucraineană, a adăugat el.

Nu există motive să credem că incidentul cu rachetă a fost un atac intenționat, a spus Duda, sau că racheta a fost lansată de partea rusă.

Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost vorba de o rachetă S-300 de fabricație rusească. Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă lansată de partea rusă. Există multe indicii că a fost o rachetă de apărare aeriană, care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez. Suntem în contact direct cu aliații noștri din NATO. Subliniez – nu avem nicio dovadă circumstanțială care să ne permită să concluzionăm că a fost un atac asupra Poloniei”, a afirmat Duda.

El le-a cerut locuitorilor din estul Poloniei să nu fie ”îngrijorați de prezența sporită a serviciilor și a armatei”. ”Vă rugăm să vă păstrați calmul, siguranța noastră este asigurată”, a mai spus el.

Anterior, Andrzej Duda a declarat că nu sunt dovezi concludente cu privire la cine a lansat această rachetă.

Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusească, dar totul este încă sub investigație în acest moment. Vreau să asigur pe toată lumea că lucrăm într-un mod foarte calm, foarte atent, nu luăm decizii pripite și rog pe toată lumea să rămână calmă. Soldații polonezi sunt la fața locului, avem sprijinul aliaților și toate angajamentele față de noi sunt în vigoare. Până în acest punct, putem spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un incident izolat. Nimic nu indică faptul că vor urma și altele„, a declarat președintele polonez.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Comisia Europeană consideră că, Ungaria nu a progresat suficient în privinţa reformelor şi propune suspendarea a 7,5 miliarde euro din PNRR

Comisia Europeană consideră că, Ungaria nu a progresat suficient în privinţa reformelor şi…