Acasă Externe După ce o dădeau ca certitudine, cu termen de intrare în vigoare, SUA suspendă pe termen nedeterminat programul Visa Waiver pentru România

După ce o dădeau ca certitudine, cu termen de intrare în vigoare, SUA suspendă pe termen nedeterminat programul Visa Waiver pentru România

0
0
20

După ce o dădeau ca certitudine, cu termen de intrare în vigoare, SUA suspendă pe termen nedeterminat programul Visa Waiver pentru România.

Guvernul american a anunțat revizuirea desemnării României în programul Visa Waiver pentru a asigura ”respectarea cerințelor stricte de securitate” impuse de program. În timpul acestei revizuiri, SUA suspendă punerea în aplicare a Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români, a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS).

Statele Unite anunță oficial că ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în SUA este revizuită. Potrivit unui comunicat al Homeland Security, publicat marți, ”Statele Unite întrerup implementarea Sistemului electronic de autorizare a călătoriei (ESTA) pentru cetățenii români” pe perioada în care programul Visa Waiver este revizuit. Departamentul nu transmite și o dată posibilă la care România ar putea fi acceptată în program. Inițial, românii ar fi trebuit să călătorească în SUA fără vize din 31 martie.

”Guvernul Statelor Unite revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP) pentru a asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale VWP. În timpul acestei proceduri, Statele Unite suspendă implementarea Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români. Această pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite vor finaliza revizuirea. Românii care doresc să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe termen scurt trebuie să solicite în continuare viza de neimigrant (”B”) corespunzătoare la o ambasadă sau consulat al Statelor Unite”, transmite Department of Homeland Security.

Programul Visa Waiver (VWP), administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în consultare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor țărilor desemnate să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism pentru sejururi de până la 90 de zile fără viză. De la înființarea sa în 1986, Programul Visa Waiver a evoluat într-un parteneriat cuprinzător de securitate cu mulți dintre cei mai apropiați aliați ai Americii. VWP utilizează o abordare bazată pe riscuri pentru a detecta și a preveni teroriștii, criminalii și alți actori rău intenționați să călătorească în Statele Unite.

Începând cu data de 31 martie, românii ar fi trebuit să călătorească fără vize în Statele Unite. Reevaluarea vine în contextul în care liderul de la Casa Albă vrea să întărească granițele Statelor Unite și să combată imigrația.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, că amânarea programului Visa Waiver în cazul României este legată de ”implementarea unor chestiuni tehnice”. Prim-ministrul a făcut apel la cei care ”speculează politic” să se abțină și să nu se mai joace cu interesele țării noastre.

Reacția MAE, la anunțul Statelor Unite

”Ca urmare a anunțului Departamentului pentru Securitate internă al SUA (DHS), conform căruia implementarea programului Visa Waiver pentru România este în curs de evaluare, Ministerul Afacerilor Externe a modificat, pe pagina web, secțiunea Condiții de călătorie pentru Statele Unite ale Americii. (https://www.mae.ro/travel-conditions/3749).

Modificările reflectă prelungirea perioadei de evaluare pentru aplicarea efectivă a programului Visa Waiver pentru cetățenii români și a perioadei de operaționalizare a Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA).

Autoritățile române rămân în strânsă coordonare cu autoritățile americane pentru a se asigura că Programul Visa Waiver va fi implementat cât mai rapid”, transmite MAE.

Ciolacu: ”Este o măsură strict tehnică”

Premierul Marcel Ciolacu a recționat, marți, la anunțul Departamentului de Securitate Internă al SUA privind revizuirea programului Visa Waiver. ”Sunt convins că revizuirea (…) este o măsură strict tehnică”, spune Ciolacu. Premierul speră ca amânarea ”să fie de scurtă durată”.

”Sunt convins că revizuirea includerii României în programul Visa Waiver este o măsură strict tehnică, parte a unui proces de reevaluare globală a riscurilor la adresa securității SUA.

Nu există în acest moment vreo legătură concretă cu pașii comuni efectuați până acum de România și Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver. Am îndeplinit toate criteriile și ne-am câștigat pe merit locul în acest program.

Înțeleg contextul reorientării generale a politicii administraţiei Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigraţiei şi întărirea graniţelor SUA. Vom sprijini acest efort așa cum face un partener adevărat.

Vom profita de această amânare – care sperăm să fie de scurtă durată -pentru a lucra alături de partenerii americani pentru clarificarea tuturor aspectelor care generează preocupări pentru administrația SUA și, în același timp, să rămânem fermi în susținerea statutului țării noastre de furnizor și garant de securitate”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Programul de scutire de vize (VWP), administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în consultare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor din țările desemnate să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză. În schimb, țările respective trebuie să permită cetățenilor și resortisanților SUA să călătorească în țările lor pentru o perioadă similară de timp fără viză, în scopuri de afaceri sau turistice.

De la înființarea sa în 1986, VWP a evoluat într-un parteneriat de securitate cuprinzător cu mulți dintre cei mai apropiați aliați ai Americii. Programul Visa Waiver utilizează o abordare pe mai multe niveluri, bazată pe riscuri, pentru a detecta și a împiedica teroriștii, infractorii și alți actori de rea credință să călătorească în Statele Unite, precizează sursa citată.

Participarea la VWP impune țărilor să intensifice cooperarea cu Statele Unite în domeniul combaterii terorismului, al aplicării legii și al imigrației. Această cooperare – adesea dublată de îmbunătățiri semnificative ale capacităților, sistemelor și proceselor proprii ale țărilor pentru a îndeplini cerințele programului – are ca rezultat o securitate mult sporită atât pentru Statele Unite, cât și pentru țara participantă la VWP.

Abordarea DHS include evaluări periodice ale riscurilor la nivel național privind impactul participării fiecărei țări participante la programul VWP asupra intereselor de securitate națională și de aplicare a legii din SUA, inclusiv asupra intereselor de aplicare a legii în materie de imigrație. Persoanele eligibile care utilizează VWP pentru a călători în Statele Unite sunt supuse unui control amănunțit înainte de plecarea lor în Statele Unite, la sosirea în punctele de intrare din SUA și în timpul oricărei călătorii aeriene ulterioare în Statele Unite. DHS consolidează continuu VWP pentru a îmbunătăți atât securitatea, cât și prosperitatea poporului american, se mai arată în comunicatul DHS.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Începe lupta pentru putere la Vatican, Administrația Trump vrea să-și impună propriul Papă, Raymond Burke, un cardinal ultra conservator

Facebook 250 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Începe lupta pentru putere la Vati…