Acasă Alegeri Trump anunţă că-şi va recunoaşte înfrângerea dacă ”alegerile sunt corecte” dar agită spectrul ”fraudelor electorale”, apar primele rezultate pe coasta de est

Trump anunţă că-şi va recunoaşte înfrângerea dacă ”alegerile sunt corecte” dar agită spectrul ”fraudelor electorale”, apar primele rezultate pe coasta de est

0
0
8

Peste 240 de milioane de americani sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte – republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris, care poate deveni prima femeie aleasă să dețină cea mai importantă funcție din SUA. Alegerile, urmărite de întreaga lume, sunt extrem de strânse, arată sondajele. Niciunul dintre cei doi candidați nu este cotizat cu vreun avans, ci merg umăr la umăr. Cursa se va decide astfel în șapte state cheie, însă rezultatele pot fi aflate abia după câteva zile. Digi 24 se află în Washington D.C, de unde jurnaliștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu transmit toate informații cruciale despre acest scrutin.

Milioane de americani își exercită dreptul la vot pentru a-și alege președintele, membrii Congresului și reprezentanții locali. Pentru președinția SUA, principalii candidați sunt Kamala Harris și Donald Trump. DC News vă oferă în timp real rezultatele alegerilor, pe măsură ce urnele se vor închide.

Autorităţile din acest stat nord-estic, fără îndoială cel mai disputat din duelul dintre Kamala Harris şi Donald Trump, nu au raportat până acum nicio formă de fraudă în oraş.

Alegeri SUA 2024. Ore cruciale pentru viitorul Americii și al lumii. Kamala Harris sau Donald Trump? Când vom afla răspunsul, cine are șanse mai mari să câștige
Scrutinul prezidențial din SUA aduce marți, 5 noiembrie, ore cruciale pentru viitorul Americii și al lumii. Odată cu deschiderea primelor secții de vot, toată planeta așteaptă răspunsul la ”întrebarea anului”: Kamala Harris sau Donald Trump? Lupta pentru Casa Albă pare mai strânsă ca niciodată, însă există opinii potrivit cărora unul dintre candidați are cele mai mari șanse să câștige.

Este ziua alegerilor în Statele Unite, iar Donald Trump şi Kamala Harris se luptă pentru a deveni următorul preşedinte într-o cursă extrem de strânsă, care este posibil să fie diferenţiată de câteva mii de voturi, relatează BBC.

Kamala Harris a vorbit la sediul Comitetul Național Democrat. Aceasta a mulțumit celor ce fac apeluri telefonice pentru campania ei și i-a încurajat pe susținători să iasă la vot.

Aceasta chiar a vorbit la telefon cu un votant, pe care l-a rugat să iasă la vot.

”Sunt bine”, se putea auzi Harris spunând unui apelant la telefon. ”Voiam doar să te sun să văd ce faci și să mă asigur că știi unde poți merge să votezi astăzi, dacă nu ai făcut-o deja.”

Trump anunţă că-şi va recunoaşte înfrângerea dacă ”alegerile sunt corecte” şi agită spectrul fraudelor electorale. Harris ţinteşte grupuri de alegători-cheie în interviuri de ultim moment la radio.

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump declară marţi că este pregătit să-şi recunoască înfrângerea de către Kamala Harris dacă ”alegerile sunt corecte”, însă agită spectrul fraudelor electorale. Donald Trump, care a votat la Palm Beach, în Florida, a refuzat să spună cum a votat cu privire la un proiect de lege privind avortul în acest stat. Contracandidata sa Kamala Harris ţinteşte marţi, în ziua alegerilor, în interviuri la radio, anumite grupuri de alegători-cheie, relatează The Associated Press.

”Dacă pierd nişte alegeri, dacă alegerile au fost corecte, eu voi fi primul care să o recunoască. Până acum, cred că a fost echitabil”, a declarat, după ce a votat la Palm Beach, în Florida, candidatul la fotoliul de la Casa Albă.

Kamala Harris a vorbit, marţi, despre imigraţie şi reducerea disensiunilor politice la emisiunea ”The Big K Morning Show” a lui Larry Richert la postul NewsRadio KDKA din Pittsburgh.

La altă emisiune, ”Big Tigger Morning Show”, la postul V-103, în Atlanta, ea a vorbit despre impactul politicilor sale asupra bărbaţilor afroamericani şi despre implicaţiile istorice ale scrutinului.

La emisiunea ”Bigger Tigger”, ea a reluat o temă pe care a abordat-o apăsat în ultimele zile ale campaniei, şi anume că vrea să învingă pentru a-i ajuta pe americanii obişnuiţi, în timp ce Trump vrea înapoi la Casa Albă pentru a-şi ataca inamicii.

Tim Walz, partenerul de cursă al candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, i-a îndemnat pe alegătorii din statele-cheie să voteze până la închiderea secţiilor de votare.

Candidatul la vicepreşedinţie a prezis o cursă strânsă în statul Pennsylvania, a apreciat că rezultatul ar putea fi stabilit de ”unul-două voturi pe circumscripţie”, a subliniat importanţa alegerilor de marţi şi l-a atacat pe fostul preşedinte republican Donald Trump.

”Este foarte strâns. Va trece pe aici”, a declarat el. ”Aşadar, oamenilor care-şi spun «nu ştiu, ce-am eu de-a face cu asta?», (le răspund că) totul. În primul rând votul şi capacitatea vostră de a acţiona contează”, a declarat el.

Walz şi-a reiterat convingerea că alegerile americane sunt ”cele mai sigure alegeri”, şi-a îndemnat susţinătorii să ”rămână calmi” până la anunţarea rezultatului şi să continue să bată la uşi şi să stea de vorbă cu oamenii pentru a-i determina să voteze dacă este necesar.

”Reţineţi că avem cele mai corecte, mai libere şi mai sigure alegeri. Avem o presă liberă care monitorizează alegerile pentru a ne asigura că lucrurile merg bine. Aşa că rămâneţi calmi, aşteptaţi până la sfârşit. Până atunci, am spus că atunci când ai acel sentiment de nelinişte, cel mai bun antidot la toate astea este acţiunea”, a declarat Walz.

El le-a adresat o cerere alegătorilor din acest stat-cheie.

”Acest stat ştie puţin cum e să învingi”, a declarat el. ”Ce-ar fi ca Pennsylvania să învingă pentru America?”.

Poliţia federală americană (FBI) anunţă marţi că ameninţări cu bombă în mai multe state americane provin din domenii de e-mail ruseşti şi că le consideră necredibile, relatează The Associated Press.

FBI nu precizează despre care state este vorba.

Secretarul de stat al Georgiei Brad Raffensperger a anunţat marţi că procesul electoral din acest stat a permis oprirea unor ameninţări cu bombă şi a acuzat că acestea provin din Rusia.

Oficiali din comitatul Fulton, în Georgia, au anunţat că au primit ”numeroase apeluri” şi că în urma unor ameninţări au fost închise două secţii de votare.

Donald Trump a vorbit marţi despre „zvonuri” că operaţiunile de vot din Philadelphia sunt parazitate de „fraude masive”, fără a oferi nicio dovadă pentru aceste acuzaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Există multe zvonuri privind fraude masive în Philadelphia”, a scris candidatul republican la Casa Albă despre acest bastion democrat din statul Pennsylvania.

Autorităţile din acest stat nord-estic, fără îndoială cel mai disputat din duelul dintre Kamala Harris şi Donald Trump, nu au raportat până acum nicio formă de fraudă în oraş.

Donald Trump a postat un mesaj pe Twitter prin care a cerut imperativ susținătorilor să rămână la cozile de votare.

”Republicani: Stăm bine! Stați la coadă. Nu îi lăsați să vă miște. Stați la coadă și votați!” a spus Donald Trump pe platforma X.

Poliția a arestat o persoană ce a încercat să intre în clădirea Capitoliului cu o torță și un pistol de semnalizare la 14:00 ora Washingtonului (21:00 ora României). Autoritățile spun că mirosea a combustibil, așa că au luat măsura de a anula tururile publice ale Capitoliului pentru restul zilei.

Exit-poll-ul CBS a indicat că „starea democrației” este cea mai importantă problemă pentru alegători în 2024, fiind menționată de o treime dintre respondenți ca prioritate absolută. Economia a urmat în topul preocupărilor, cu 30% dintre alegători indicând-o ca prioritate majoră, conform datelor preliminare. De asemenea, dreptul la avort și imigrația s-au numărat printre problemele semnificative, în timp ce politica externă a ocupat un loc mai puțin important.

Este relevant de menționat că, începând din 2008, economia a fost principala problemă pentru alegători în fiecare alegere prezidențială din SUA. În acest an, deși economia rămâne o preocupare majoră, „starea democrației” a detronat-o, reflectând probabil anxietatea tot mai mare a cetățenilor cu privire la integritatea instituțiilor democratice americane.

Analizând preferințele alegătorilor în funcție de candidatul susținut, sondajul CBS dezvăluie diferențe semnificative între susținătorii Kamalei Harris și cei ai lui Donald Trump.

Pentru susținătorii Kamalei Harris, aproximativ 6 din 10 alegători au plasat „starea democrației” ca prioritate principală, iar dreptul la avort a fost a doua problemă majoră, fiind menționată de aproximativ 20% dintre aceștia. În mod surprinzător, doar aproximativ unul din 10 susținători ai Harris au identificat economia drept cea mai mare preocupare.

Pe de altă parte, susținătorii lui Donald Trump au prioritizat economia, jumătate dintre aceștia considerând-o cea mai importantă problemă. Imigrația s-a situat pe locul al doilea, cu unul din cinci alegători acordându-i importanță majoră, în timp ce „starea democrației” a fost menționată de puțin peste unul din 10 susținători ai fostului președinte.

Exit-poll-ul CNN relevă o percepție generală negativă asupra direcției în care se îndreaptă țara. Aproximativ trei sferturi din electoratul american consideră că situația actuală a națiunii este problematică, iar doar un sfert dintre cetățeni se declară entuziasmați sau mulțumiți de starea actuală a țării. Acest nivel ridicat de nemulțumire subliniază provocările pe care liderii politici le întâmpină în încercarea de a câștiga încrederea cetățenilor.

Potrivit datelor preliminare de la CNN, peste 4 din 10 respondenți s-au declarat nemulțumiți de situația națiunii, în timp ce aproximativ 3 din 10 sunt „furioși” pe starea de fapt. Cu toate acestea, o doză de optimism pare să persiste: mai bine de 60% dintre americani cred că „zilele de glorie” ale Americii sunt în viitor, iar doar o treime consideră că cele mai bune vremuri au trecut deja. În același timp, rata de aprobare a președintelui Joe Biden este în scădere, doar aproximativ 40% dintre cetățeni fiind mulțumiți de performanțele sale, în timp ce majoritatea își exprimă dezacordul.

Sondajul exit-poll realizat de CNN a inclus un eșantion reprezentativ de alegători, atât cei care au votat în ziua alegerilor, cât și cei care au optat pentru votul anticipat sau prin corespondență. Aceste sondaje reprezintă un instrument de valoare pentru a înțelege viziunea și preferințele electorale ale americanilor în acest an electoral crucial. Totuși, ca toate sondajele, și acestea au o marjă de eroare, fapt ce necesită interpretarea lor ca estimări și nu măsurători exacte. Rezultatele au fost realizate de Edison Research pentru National Election Pool, și includ atât interviuri față în față, cât și chestionare telefonice și online, cu o marjă de eroare de ±2 puncte procentuale pentru eșantionul complet de 16.604 respondenți.

Cum funcționează Colegiul electoral
Președintele Statelor Unite este ales printr-un proces indirect, cunoscut sub numele de Colegiul electoral (Electoral College). În acest sistem, voturile cetățenilor determină cum sunt alocate voturile electorale ale fiecărui stat. În total, există 538 de electori în Colegiul electoral, iar un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția.

Articolul 2, secțiunea 1, clauza a 2-a a Constituției Statelor Unite ale Americii desemnează numărul de electori pe care fiecare stat al Uniunii trebuie să-l aibă și modul în care fiecare legislatură statală își poate alege propriii electori.

Fiecare stat are un număr specific de electori, bazat pe numărul de reprezentanți din Congres (două locuri în Senat, plus un număr variabil de locuri în Camera Reprezentanților). Astfel, statele mai populate, cum ar fi California și Texas, au mai mulți electori, în timp ce statele mici, precum Wyoming, au doar trei electori.

Peste 240 de milioane de americani sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte – republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris, care poate deveni prima femeie aleasă să dețină cea mai importantă funcție din SUA. Alegerile, urmărite de întreaga lume, sunt extrem de strânse, arată sondajele. Niciunul dintre cei doi candidați nu este cotizat cu vreun avans, ci merg umăr la umăr. Cursa se va decide astfel în șapte state cheie, însă rezultatele pot fi aflate abia după câteva zile. Digi 24 se află în Washington D.C, de unde jurnaliștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu transmit toate informații cruciale despre acest scrutin.

Milioane de americani își exercită dreptul la vot pentru a-și alege președintele, membrii Congresului și reprezentanții locali. Pentru președinția SUA, principalii candidați sunt Kamala Harris și Donald Trump. DC News vă oferă în timp real rezultatele alegerilor, pe măsură ce urnele se vor închide.

Autorităţile din acest stat nord-estic, fără îndoială cel mai disputat din duelul dintre Kamala Harris şi Donald Trump, nu au raportat până acum nicio formă de fraudă în oraş.

Alegeri SUA 2024. Ore cruciale pentru viitorul Americii și al lumii. Kamala Harris sau Donald Trump? Când vom afla răspunsul, cine are șanse mai mari să câștige
Scrutinul prezidențial din SUA aduce marți, 5 noiembrie, ore cruciale pentru viitorul Americii și al lumii. Odată cu deschiderea primelor secții de vot, toată planeta așteaptă răspunsul la ”întrebarea anului”: Kamala Harris sau Donald Trump? Lupta pentru Casa Albă pare mai strânsă ca niciodată, însă există opinii potrivit cărora unul dintre candidați are cele mai mari șanse să câștige.

Este ziua alegerilor în Statele Unite, iar Donald Trump şi Kamala Harris se luptă pentru a deveni următorul preşedinte într-o cursă extrem de strânsă, care este posibil să fie diferenţiată de câteva mii de voturi, relatează BBC.

Kamala Harris a vorbit la sediul Comitetul Național Democrat. Aceasta a mulțumit celor ce fac apeluri telefonice pentru campania ei și i-a încurajat pe susținători să iasă la vot.

Aceasta chiar a vorbit la telefon cu un votant, pe care l-a rugat să iasă la vot.

”Sunt bine”, se putea auzi Harris spunând unui apelant la telefon. „Voiam doar să te sun să văd ce faci și să mă asigur că știi unde poți merge să votezi astăzi, dacă nu ai făcut-o deja.”

Trump anunţă că-şi va recunoaşte înfrângerea dacă ”alegerile sunt corecte” şi agită spectrul fraudelor electorale. Harris ţinteşte grupuri de alegători-cheie în interviuri de ultim moment la radio.

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump declară marţi că este pregătit să-şi recunoască înfrângerea de către Kamala Harris dacă ”alegerile sunt corecte”, însă agită spectrul fraudelor electorale. Donald Trump, care a votat la Palm Beach, în Florida, a refuzat să spună cum a votat cu privire la un proiect de lege privind avortul în acest stat. Contracandidata sa Kamala Harris ţinteşte marţi, în ziua alegerilor, în interviuri la radio, anumite grupuri de alegători-cheie, relatează The Associated Press.

”Dacă pierd nişte alegeri, dacă alegerile au fost corecte, eu voi fi primul care să o recunoască. Până acum, cred că a fost echitabil”, a declarat, după ce a votat la Palm Beach, în Florida, candidatul la fotoliul de la Casa Albă.

Kamala Harris a vorbit, marţi, despre imigraţie şi reducerea disensiunilor politice la emisiunea ”The Big K Morning Show” a lui Larry Richert la postul NewsRadio KDKA din Pittsburgh.

La altă emisiune, ”Big Tigger Morning Show”, la postul V-103, în Atlanta, ea a vorbit despre impactul politicilor sale asupra bărbaţilor afroamericani şi despre implicaţiile istorice ale scrutinului.

La emisiunea ”Bigger Tigger”, ea a reluat o temă pe care a abordat-o apăsat în ultimele zile ale campaniei, şi anume că vrea să învingă pentru a-i ajuta pe americanii obişnuiţi, în timp ce Trump vrea înapoi la Casa Albă pentru a-şi ataca inamicii.

Tim Walz, partenerul de cursă al candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, i-a îndemnat pe alegătorii din statele-cheie să voteze până la închiderea secţiilor de votare.

Candidatul la vicepreşedinţie a prezis o cursă strânsă în statul Pennsylvania, a apreciat că rezultatul ar putea fi stabilit de ”unul-două voturi pe circumscripţie”, a subliniat importanţa alegerilor de marţi şi l-a atacat pe fostul preşedinte republican Donald Trump.

”Este foarte strâns. Va trece pe aici”, a declarat el. ”Aşadar, oamenilor care-şi spun «nu ştiu, ce-am eu de-a face cu asta?», (le răspund că) totul. În primul rând votul şi capacitatea vostră de a acţiona contează”, a declarat el.

Walz şi-a reiterat convingerea că alegerile americane sunt ”cele mai sigure alegeri”, şi-a îndemnat susţinătorii să ”rămână calmi” până la anunţarea rezultatului şi să continue să bată la uşi şi să stea de vorbă cu oamenii pentru a-i determina să voteze dacă este necesar.

”Reţineţi că avem cele mai corecte, mai libere şi mai sigure alegeri. Avem o presă liberă care monitorizează alegerile pentru a ne asigura că lucrurile merg bine. Aşa că rămâneţi calmi, aşteptaţi până la sfârşit. Până atunci, am spus că atunci când ai acel sentiment de nelinişte, cel mai bun antidot la toate astea este acţiunea”, a declarat Walz.

El le-a adresat o cerere alegătorilor din acest stat-cheie.

”Acest stat ştie puţin cum e să învingi”, a declarat el. ”Ce-ar fi ca Pennsylvania să învingă pentru America?”.

Poliţia federală americană (FBI) anunţă marţi că ameninţări cu bombă în mai multe state americane provin din domenii de e-mail ruseşti şi că le consideră necredibile, relatează The Associated Press.

FBI nu precizează despre care state este vorba.

Secretarul de stat al Georgiei Brad Raffensperger a anunţat marţi că procesul electoral din acest stat a permis oprirea unor ameninţări cu bombă şi a acuzat că acestea provin din Rusia.

Oficiali din comitatul Fulton, în Georgia, au anunţat că au primit ”numeroase apeluri” şi că în urma unor ameninţări au fost închise două secţii de votare.

Donald Trump a vorbit marţi despre „zvonuri” că operaţiunile de vot din Philadelphia sunt parazitate de „fraude masive”, fără a oferi nicio dovadă pentru aceste acuzaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Există multe zvonuri privind fraude masive în Philadelphia”, a scris candidatul republican la Casa Albă despre acest bastion democrat din statul Pennsylvania.

Autorităţile din acest stat nord-estic, fără îndoială cel mai disputat din duelul dintre Kamala Harris şi Donald Trump, nu au raportat până acum nicio formă de fraudă în oraş.

Donald Trump a postat un mesaj pe Twitter prin care a cerut imperativ susținătorilor să rămână la cozile de votare.

”Republicani: Stăm bine! Stați la coadă. Nu îi lăsați să vă miște. Stați la coadă și votați!” a spus Donald Trump pe platforma X.

Poliția a arestat o persoană ce a încercat să intre în clădirea Capitoliului cu o torță și un pistol de semnalizare la 14:00 ora Washingtonului (21:00 ora României). Autoritățile spun că mirosea a combustibil, așa că au luat măsura de a anula tururile publice ale Capitoliului pentru restul zilei.

Exit-poll-ul CBS a indicat că „starea democrației” este cea mai importantă problemă pentru alegători în 2024, fiind menționată de o treime dintre respondenți ca prioritate absolută. Economia a urmat în topul preocupărilor, cu 30% dintre alegători indicând-o ca prioritate majoră, conform datelor preliminare. De asemenea, dreptul la avort și imigrația s-au numărat printre problemele semnificative, în timp ce politica externă a ocupat un loc mai puțin important.

Este relevant de menționat că, începând din 2008, economia a fost principala problemă pentru alegători în fiecare alegere prezidențială din SUA. În acest an, deși economia rămâne o preocupare majoră, „starea democrației” a detronat-o, reflectând probabil anxietatea tot mai mare a cetățenilor cu privire la integritatea instituțiilor democratice americane.

Analizând preferințele alegătorilor în funcție de candidatul susținut, sondajul CBS dezvăluie diferențe semnificative între susținătorii Kamalei Harris și cei ai lui Donald Trump.

Pentru susținătorii Kamalei Harris, aproximativ 6 din 10 alegători au plasat „starea democrației” ca prioritate principală, iar dreptul la avort a fost a doua problemă majoră, fiind menționată de aproximativ 20% dintre aceștia. În mod surprinzător, doar aproximativ unul din 10 susținători ai Harris au identificat economia drept cea mai mare preocupare.

Pe de altă parte, susținătorii lui Donald Trump au prioritizat economia, jumătate dintre aceștia considerând-o cea mai importantă problemă. Imigrația s-a situat pe locul al doilea, cu unul din cinci alegători acordându-i importanță majoră, în timp ce „starea democrației” a fost menționată de puțin peste unul din 10 susținători ai fostului președinte.

Exit-poll-ul CNN relevă o percepție generală negativă asupra direcției în care se îndreaptă țara. Aproximativ trei sferturi din electoratul american consideră că situația actuală a națiunii este problematică, iar doar un sfert dintre cetățeni se declară entuziasmați sau mulțumiți de starea actuală a țării. Acest nivel ridicat de nemulțumire subliniază provocările pe care liderii politici le întâmpină în încercarea de a câștiga încrederea cetățenilor.

Potrivit datelor preliminare de la CNN, peste 4 din 10 respondenți s-au declarat nemulțumiți de situația națiunii, în timp ce aproximativ 3 din 10 sunt „furioși” pe starea de fapt. Cu toate acestea, o doză de optimism pare să persiste: mai bine de 60% dintre americani cred că „zilele de glorie” ale Americii sunt în viitor, iar doar o treime consideră că cele mai bune vremuri au trecut deja. În același timp, rata de aprobare a președintelui Joe Biden este în scădere, doar aproximativ 40% dintre cetățeni fiind mulțumiți de performanțele sale, în timp ce majoritatea își exprimă dezacordul.

Sondajul exit-poll realizat de CNN a inclus un eșantion reprezentativ de alegători, atât cei care au votat în ziua alegerilor, cât și cei care au optat pentru votul anticipat sau prin corespondență. Aceste sondaje reprezintă un instrument de valoare pentru a înțelege viziunea și preferințele electorale ale americanilor în acest an electoral crucial. Totuși, ca toate sondajele, și acestea au o marjă de eroare, fapt ce necesită interpretarea lor ca estimări și nu măsurători exacte. Rezultatele au fost realizate de Edison Research pentru National Election Pool, și includ atât interviuri față în față, cât și chestionare telefonice și online, cu o marjă de eroare de ±2 puncte procentuale pentru eșantionul complet de 16.604 respondenți.

Cum funcționează Colegiul electoral:

Președintele Statelor Unite este ales printr-un proces indirect, cunoscut sub numele de Colegiul electoral (Electoral College). În acest sistem, voturile cetățenilor determină cum sunt alocate voturile electorale ale fiecărui stat. În total, există 538 de electori în Colegiul electoral, iar un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția.

Articolul 2, secțiunea 1, clauza a 2-a a Constituției Statelor Unite ale Americii desemnează numărul de electori pe care fiecare stat al Uniunii trebuie să-l aibă și modul în care fiecare legislatură statală își poate alege propriii electori.

Fiecare stat are un număr specific de electori, bazat pe numărul de reprezentanți din Congres (două locuri în Senat, plus un număr variabil de locuri în Camera Reprezentanților). Astfel, statele mai populate, cum ar fi California și Texas, au mai mulți electori, în timp ce statele mici, precum Wyoming, au doar trei electori.

Câți electori are fiecare stat

  • California are 54 de voturi electorale.
  • Texas are 40 de voturi electorale.
  • Florida are 30 de voturi electorale.
  • New York are 28 de voturi electorale.
  • Illinois are 19 voturi electorale.
  • Pennsylvania are 19 voturi electorale.
  • Ohio are 17 voturi electorale.
  • Georgia are 16 voturi electorale.
  • North Carolina are 16 voturi electorale.
  • Michigan are 15 voturi electorale.
  • New Jersey are 14 voturi electorale.
  • Virginia are 13 voturi electorale.
  • Washington are 12 voturi electorale.
  • Arizona are 11 voturi electorale.
  • Indiana are 11 voturi electorale.
  • Massachusetts are 11 voturi electorale.
  • Tennessee are 11 voturi electorale.
  • Colorado are 10 voturi electorale.
  • Maryland are 10 voturi electorale.
  • Minnesota are 10 voturi electorale.
  • Missouri are 10 voturi electorale.
  • Wisconsin are 10 voturi electorale.
  • Alabama are 9 voturi electorale.
  • South Carolina are voturi electorale.
  • Kentucky are 8 voturi electorale.
  • Louisiana are 8 voturi electorale.
  • Oregon are 8 voturi electorale.
  • Connecticut are 7 voturi electorale.
  • Oklahoma are 7 voturi electorale.
  • Arkansas are voturi electorale.
  • Iowa are 6 voturi electorale.
  • Kansas are voturi electorale.
  • Mississippi are 6 voturi electorale.
  • Nevada are 6 voturi electorale.
  • Utah are voturi electorale.
  • Nebraska are 5 voturi electorale.
  • New Mexico are 5 voturi electorale.
  • Hawaii are 4 voturi electorale.
  • Idaho are voturi electorale.
  • Maine are 4 voturi electorale.
  • Montana are 4 voturi electorale.
  • New Hampshire are 4 voturi electorale.
  • Rhode Island are 4 voturi electorale.
  • West Virginia are 4 voturi electorale.
  • Alaska are 3 voturi electorale.
  • Delaware are 3 voturi electorale.
  • Districtul Columbia are voturi electorale.
  • North Dakota are 3 voturi electorale.
  • South Dakota are 3 voturi electorale.
  • Vermont are 3 voturi electorale.
  • Wyoming are 3 voturi electorale.

În aproape toate statele, candidatul care câștigă majoritatea voturilor populare primește toate voturile electorale ale statului respectiv. Excepțiile sunt statele Maine și Nebraska, care alocă voturile parțial, în funcție de rezultatele din fiecare district electoral.

Au existat totuși cazuri când candidații au câștigat președinția fără a obține majoritatea voturilor la nivel național.

Votul anticipat, votul prin corespondență și votul în ziua alegerilor

Alegerile prezidențiale din SUA au loc în prima marți a lunii noiembrie. Cetățenii pot vota în diverse moduri.

Un număr tot mai mare de alegători americani votează înainte de ziua alegerilor, fie personal, la centrele de vot deschise anticipat, fie prin corespondență. În acest an, peste 82 de milioane de voturi au fost deja exprimate înainte de ziua alegerilor.

Cei care votează în persoană își exprimă votul la secțiile de votare locale. Orele de deschidere și închidere ale secțiilor variază de la stat la stat.

Votul prin corespondență a devenit o opțiune populară în rândul americanilor, dar a adus și o serie de controverse. Numărarea voturilor prin corespondență a fost îndelung dezbătută în alegerile din 2020, când candidatul republican a susținut că întârzierile și procesarea ulterioară a acestor voturi a condus la fraudă.

În 2024, sunt așteptate din nou posibile întârzieri, mai ales în statele cu populație mare și numeroase voturi exprimate prin corespondență.

Statele americane sunt împărțite, în general, în state care votează tradițional cu democrații sau republicanii, dar există câteva state unde rezultatul este imprevizibil, denumite „state indecise” sau „swing states”.

Swing-states sunt, în mod tradițional, potrivit analiștilor, Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin. Datorită structurii Colegiului electoral, rezultatul în aceste state poate determina învingătorul la nivel național.

Când vom afla rezultatele…

Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor. Unele televiziuni americane pot prognoza rapid un câștigător în statele unde rezultatele sunt previzibile, dar în statele „swing”, procesul este mai îndelungat.

Pot exista chiar și contestații și renumărări în cazuri de rezultate foarte strânse, ceea ce poate prelungi procesul final de validare a rezultatelor.

Potrivit AP News, urnele sunt așteptate să se închidă la următoarele ore (ora locală a României):

2 AM: Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont, Virginia

2:30 AM: North Carolina, Ohio, West Virginia

3:00 AM: Alabama, Connecticut, Delaware, Washington DC, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee

3:30 AM: Arkansas

4:00 AM: Arizona, Colorado, Iowa, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming,

5 AM: Montana, Nevada, Utah

6 AM: California, Idaho, Oregon, Washington

7 AM: Alaska, Hawaii

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Rusia mai pierde o ”enclavă” importantă, opoziția din Siria a preluat puterea după zeci de ani de dictatură a familiei Assad, Bashar ar fi ajuns la Moscova

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Rusia mai pierde o ”enclavă” importa…