Acasă Externe Uciderea lui George Floyd de către poliție, provoacă proteste masive în SUA

Uciderea lui George Floyd de către poliție, provoacă proteste masive în SUA

0
0
653

”I can’t breathe”, da, nu putea respira pentru că un călău îmbrăcat în uniformă de poliție, nu îi mai dădea voie să respire, nu îi mai dădea voie să trăiască, puntru că ”serve and protect”, nu-i așa?! Acest incident brutal, inuman, a generat indignare, revoltă și proteste nu doar în Statele Unite ci în întreaga lume!

Drama de la care a pornit revolta este cea a unui bărbat afro-american, George Floyd, care a murit după ce a fost imobilizat de un poliţist, care şi-a pus un genunchi pe gâtul lui. Oamenii vor trece cu greu, cine știe când, peste aceste momente șocante. George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit luni, iar o filmare îl arată respirând greu în timp ce un polițist alb are genunchiul pus pe gâtul lui.

Presa americană scrie că revoltele de la Minneapolis și protestele din alte orașe arată că societatea americană luptă acum în paralel cu două virusuri: noul coronavirus, și pe lângă el, rasismul de care o parte a societății americane nu pare nici capabilă, nici dornică să se despindă. Proteste au fost și în Chicago, Los Angeles și Memphis.

Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după două nopți consecutive de ciocniri violente generate de moartea unui bărbat de culoare neînarmat aflat în custodia poliției, relatează BBC.

Orașul a fost cuprins total de haos. Zone întregi s-au transformat în ruguri uriașe. Protestatarii au incendiat mașini și clădiri, în timp ce forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii, spre deosebire de prima zi de proteste, când au existat confruntări între poliție și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene.

Părți din orașul Minneapolis arată ca după război în urma protestelor violente și a ciocnirilor care au izbucnit după moartea unui bărbat afro-american în timp ce era arestat. Acuzați de decesul acestuia sunt chiar polițiștii care l-au încătușat. Cei patru ofițeri implicați în arestare au fost concediați și sunt cercetați, dar au fost lăsați în libertate.

Protestatarii nu s-au limitat la a-și striga nemulțumirile în stradă. Au incendiat clădiri, mașini și au jefuit și au vandalizat magazinele care le-au ieșit în cale.

Jurnalistul CNN Omar Jimenez a fost arestat, vineri, chiar în timp ce transmitea în direct din mijlocul protestelor din Minneapolis.

Potrivit CNN, jurnalistul a fost luat de polițiști și încătușat deși el s-a identificat clar în fața ofițerilor.

Echipajul lui Jimenez, inclusiv un producător și un operator de camere, au fost de asemenea puși în cătușe.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Conform sondajelor, Kamala Harris a câştigat dezbaterea cu Donald Trump, dar asta nu îi garantează victoria la alegerile din noiembrie

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Conform sondajelor, Kamala Harris a câ…