Acasă Externe UE răsuflă ușurată, așa cum era de așteptat, Emmanuel Macron câștigă alegerile prezidențiale din Franța, în fața lui Marine Le Penn

UE răsuflă ușurată, așa cum era de așteptat, Emmanuel Macron câștigă alegerile prezidențiale din Franța, în fața lui Marine Le Penn

0
136

Emmanuel Macron, a câștigat duminică, un nou mandat de președinte al Franței, el clasându-se, conform primelor exit-poll-uri anunțate după încheierea votului în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în fața contracandidatei Marine Le Pen, cu 58% din voturi, față de 42%.

Primele rezultate exit-poll anunțate de institutele de sondare Ifop, Elabe, Opinionway și Ipsos îl dau pe Macron câștigător cu o marjă confortabilă, de 58,2% din voturi.

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron a înfruntat-o în acest tur final al alegerilor prezidențiale pe lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a câștigat duminică un al doilea mandat la palatul Elisee – potrivit exipoll-urilor publicate duminică seara, la închiderea urnelor. Macron a câștigat, potrivit estimărilor, cu 68,2%.
Francezii au optat, astfel, pentru continuitate, într-un moment de suprapunere a mai multor crize: cea economică, la ieșirea din pandemie, cea a inflației și cea provocată de războiul din Ucraina.

Potrivit mai multor institute de sondaj franceze, rata de prezență la vot a fost la un minim istoric socotind din 1969 încoace: la ora 17,00, cu 3 ore înainte de închiderea urnelor în marile orașe, prezența la vot era de 63,2%, cu 2 procente mai mică decât la alegerile din 2017 la aceeași oră.

Ultimul președinte ales pentru al doilea mandat consecutiv a fost Jacques Chirac în 2002.

Alegerea lui Emmanuel Macron face ca Uniunea uropeană să răsufle ușurată, cunoscute fiind atât euroscepticismul lui Marie Le Pen cât și apropierea sa de Rusia și de Vladimir Putin.
În orice caz, este de așteptat ca, după alegeri, Franța să-și exprime mai detaliat poziția sa atât față de Rusia, cât și de arhitectura de securitate a UE.

Numărul mare de voturi pe care extrema dreaptă l-a obținut arată (Le Pen a câștigat aproape 42% din voturi), însă, că problema în Franța e mare, că societatea e foarte polarizată și înclinată spre opțiuni extreme:

în luna iunie urmează alegerile parlamentare, cu o agregare a extremelor de dreapta și de stânga foarte puternică. Iar Franța e a doua economie a Uniunii Europene și cea mai mare armată a blocului comunitar.

Deși în primul tur Emmanuel Macron obținuse cu câteva procente mai mult decât Marie Le Pen, soarta alegerilor a fost decisă în ultima săptămână, îndeosebi în urma confruntării dintre cei doi.

În domeniul educaţiei, cei doi candidaţi la şefia statului s-au întrecut în promisiuni care măreşte mai mult salariile profesorilor.

In privinţa pensilor, programele celor doi sunt extrem de diferite. Preşedintele Macron ar vrea să mărească treptat vârsta de pensionare, de la 62 de ani actualmente, la 64-65 de ani la orizontului anului 2030. De partea ei, Marine Le Pen a precizat că doreşte să menţină vârsta de pensionare ”undeva între 60 şi 62 de ani”.

Emmanuel Macron a acuzat-o pe Le Pen că este un „sceptic în privința climei”, aceasta din urmă răspunzând că este un „ipocrit în privința climei”.

Încercând să își lărgească baza electorală, ambii candidați și-au modificat în ultimele zile unele dintre propunerile-cheie: interzicerea purtării vălului în spațiul public nu mai este o prioritate pentru Marine Le Pen, pensionarea ar urma să fie ridicată la doar 64 de ani în loc de 65, cât propusese inițial Emmanuel Macron, care a promis, de asemenea, într-un gest către alegătorii ecologiști, un prim-ministru „direct responsabil cu planificarea ecologică”.

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria de la alegerile prezidențiale de duminică, 24 aprilie 2022.

Cele mai calde felicitări, dragă preşedinte Emmanuel Macron, pentru realegerea dumneavoastră! Încântat să lucrez în continuare cu dumneavoastră pentru Parteneriatul strategic, construcţia unei Europe puternice şi unite şi cooperarea consolidată pe Flancul Estic al NATO”, a transmis Klaus Iohannis, pe Twitter, în jurul orei 21:30.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Colonelul Vadim Zimin, cel care îi căra ”servieta nucleară” lui Putin, a fost găsit împușcat în cap în locuinţa sa

Încă un incident cel puțin dubios a avut loc în Rusia, Vadim Zimin, colonelul care îi căra…