Acasă Externe Viktor Orban a ajuns la Moscova şi a fost primit de Putin, la Kremlin. ”Nu poți face pace dintr-un fotoliu confortabil”, indignare la Bruxelles

Viktor Orban a ajuns la Moscova şi a fost primit de Putin, la Kremlin. ”Nu poți face pace dintr-un fotoliu confortabil”, indignare la Bruxelles

0
0
79

Premierul Viktor Orban a ajuns la Moscova şi a fost primit de dictatorul Putin, la Kremlin. ”Nu poți face pace dintr-un fotoliu confortabil”.

Vladimir Putin: ”Îmi dau seama că de data aceasta aţi venit nu numai în calitate de partener de lungă durată, ci şi în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene”. Val de indignare la Bruxelles.

Premierul Viktor Orban a publicat vineri pe X o fotografie din care se vede că este pe aeroportul din Moscova, însoţită de mesajul: ”Misiunea de pace continuă. A doua oprire, la Moscova”. La Budapesta, secretarul său de presă a confirmat că se va întâlni cu Vladimir Putin, iar presa oficială rusă a publicat ulterior imagini de la întâlnirea cu liderul de la Kremlin.

Kremlinul a publicat pe site transcrierea unui fragment de la începutul discuţiei lui Viktor Orban cu Vladimir Putin, din care reiese că liderul rus a menţionat că prim-ministrul Ungariei a venit la Moscova şi în calitate de preşedinte al Consiliului UE.

La rândul său, premierul Orban i-a spus lui Putin că în curând probabil Ungaria va fi singura ţară din Europa care va putea vorbi ”cu toată lumea”, adică şi cu Moscova, şi cu Kievul şi ar dori să profite de această ocazie pentru a cunoaşte poziţia Rusiei cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa.

Kremlinul găzduieşte discuţii între Vladimir Putin şi premierul ungar Viktor Orban, care a sosit în Rusia într-o vizită de lucru, arată comunicatul Kremlinului, care precizează că din partea rusă, la întâlnire au participat şi consilierul prezidenţial Iuri Uşakov, consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, precum şi ministrul de externe Serghei Lavrov.

Kremlinul redă apoi transcriere primului schimb de declaraţii între Vladimir Putin şi Viktor Orban:

Vladimir Putin: Stimate domnule prim-ministru! Dragi colegi!

Bine aţi venit la Moscova, în Rusia.

Îmi dau seama că de data aceasta aţi venit nu numai în calitate de partener de lungă durată, ci şi în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene. Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relaţiilor bilaterale în această situaţie dificilă şi, desigur, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la cea din direcţia Ucrainei.

Ştiu că foarte recent, cred că pe 2 iulie, aţi fost la Kiev şi aţi venit aici pentru a discuta toate nuanţele situaţiei de la Kiev, din perspectiva ucraineană. Sunt la dispoziţia dumneavoastră.

Probabil sunteţi la curent cu discursul pe care l-am ţinut recent la Moscova în faţa conducerii Ministerului de Externe. Acolo au fost prezentate poziţiile noastre cu privire la o posibilă soluţionare paşnică. Şi, bineînţeles, sunt gata să discut acest lucru cu dumneavoastră şi să vă vorbesc despre unele dintre nuanţe. Sper că mă veţi familiariza cu poziţia dumneavoastră şi cu cea a partenerilor europeni.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, din păcate, avem o scădere mare a cifrei de afaceri comerciale, 35 % sau mai mult. Dar, în general, există multe lucruri la care să lucrăm. Avem proiecte solide în derulare.

În orice caz, suntem foarte încântaţi să vă vedem şi avem multe de discutat.

Bine aţi venit, domnule prim-ministru.

Viktor Orban (în traducere): Stimate domnule preşedinte!

Vă mulţumesc că m-aţi primit astăzi. Aceasta nu este prima noastră întâlnire din ultimul deceniu, este deja a unsprezecea. Dar aceasta este mai specială decât cele anterioare. După cum aţi menţionat deja, Ungaria deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie.

Înainte de ultima noastră reuniune, aceasta a fost înainte de război, în februarie 2022. Acesta este exact ceea ce diferenţiază aceste două întâlniri dintre noi.

Vă sunt foarte recunoscător pentru faptul că, chiar şi în circumstanţe atât de dificile, aţi fost de acord să mă primiţi. Trebuie să vă spun că numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi ale conflictului scade rapid. În curând, Ungaria va fi probabil singura ţară din Europa care va putea vorbi cu toată lumea. Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. De asemenea, aş dori să vă cunosc poziţia cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa.

Vă mulţumesc.

Orban a declarat că a sosit la Moscova pentru a-şi continua „misiunea de pace”, punctează TASS, care menţionează că Ungaria deţine preşedinţia Consiliului UE pentru următoarele şase luni, iar marţi, premierul ungar a vizitat Kievul în calitate de lider al acestei ţări, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Guvernul ungar a declarat în repetate rânduri necesitatea de a menţine deschise canalele de comunicare cu Rusia, inclusiv pentru a căuta modalităţi de soluţionare a crizei ucrainene. Cu toate acestea, în contextul discuţiilor de vineri de la Kremlin, Orban a precizat că a sosit în calitate personală, fără a reprezenta UE, punctează TASS.

Prim-ministrul ungar urmează să participe vineri la summitul Organizaţiei Statelor Turcice de la Baku, ceea ce îi permite să facă o escală şi la Moscova, menţionează TASS.

Anterior, agenţia rusă relatase, citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, că premierul ungar intenţionează să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin modalităţile de soluţionare a conflictului din Ucraina. „Ca parte a misiunii sale de menţinere a păcii, prim-ministrul Viktor Orban a sosit la Moscova. Şeful guvernului se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin”, a declarat Havasi într-un mesaj prin e-mail, ca răspuns la întrebarea unui corespondent TASS.

Vorbind vineri în cadrul emisiunii matinale a postului de radio Kossuth, Orban declarase că doreşte să convingă părţile implicate în conflict – Ucraina şi Rusia – să colaboreze „pentru a parcurge un drum lung care se poate încheia cu o încetare a focului şi discuţii de pace”.

Prim-ministrul a mai spus că pacea în Ucraina „nu va veni de la sine”. „Pacea va veni atunci când cineva o va face. Este necesar să se ia măsuri. Ungaria nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru acest lucru, nu avem mandatul sau greutatea politică internaţională adecvată pentru a face acest lucru, (…) dar putem fi un instrument bun în mâinile lui Dumnezeu, putem fi un instrument bun în mâinile oamenilor care doresc pacea”, a declarat Orban la Radio Kossuth, citat de TASS.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Cum au reacţionat Zelenski și liderii europeni, după anunțul lui Joe Biden de retragere din cursa prezidențială pentru Casa Albă

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cum au reacţionat Zelenski și lideri…