Acasă Externe Vladimir Putin, îl felicită pe Viktor Orban, pentru victoria în alegeri şi speră la o consolidare a ”parteneriatului” cu Ungaria

Vladimir Putin, îl felicită pe Viktor Orban, pentru victoria în alegeri şi speră la o consolidare a ”parteneriatului” cu Ungaria

0
136

Liderul războinic de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a felicitat luni pe premierul ungar Viktor Orban, pentru victoria sa în alegerile legislative. Președintele rus speră la o consolidare a ”parteneriatului” dintre Moscova și Budapesta, a transmis Kremlinul.

Şeful statului rus s-a declarat convins că, în ciuda unei situaţii internaţionale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale şi a parteneriatului (între Moscova şi Budapesta – n.r.) va corespunde intereselor popoarelor rus şi ungar”, a transmis preşedinţia rusă într-un comunicat, potrivit AFP și EFE.

Viktor Orban s-a declarat câştigătorul alegerilor legislative care au avut loc duminică în Ungaria şi în urma cărora a obţinut un al patrulea mandat consecutiv de premier, la o mare diferenţă de voturi faţă de opoziţie.

El a profitat de ocazie pentru a se distanţa din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziţia în privinţa războiului dus de Rusia în Ucraina.

Potrivit analiştilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat în faţa electoratului drept garantul stabilităţii în vremuri tulburi.

Putin şi Orban au de mult timp relaţii amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, şi UE şi NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a ambelor organizaţii.

La începutul lunii februarie, în plină criză ruso-occidentală care a precedat ofensiva rusă din Ucraina, Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova, afişându-şi apropierea de liderul de la Kremlin.

Premierul Ungariei, suveranist şi conservator, afişează în general o mare apropiere de Moscova în multe dosare. El a devenit, de-a lungul anilor, liderul din UE cel mai aliniat cu Kremlinul.

De exemplu, Ungaria a fost prima ţară din UE care a folosit vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, deşi acesta nu a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA).

De la începutul invaziei militare ruse din Ucraina, Orban a refuzat să livreze arme Kievului şi să ia în considerare sancţiuni care i-ar priva pe unguri de petrolul şi gazul din Rusia.

Rezultatele oficiale sosite după alegerile parlamentare de duminică din Ungaria au confirmat o victorie detașată a Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, care îi aduce acestuia o nouă supermajoritate. Liderul opoziției Peter Marki-Zay a acceptat înfrângerea, a criticat lipsa de corectitudine a scrutinului și a cerut partidelor din jurul său să rămâne unite. Una dintre surprizele scrutinului este rezultatul bun al partidului extremist Patria Noastră, care trece pragul de intrare în parlament.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Colonelul Vadim Zimin, cel care îi căra ”servieta nucleară” lui Putin, a fost găsit împușcat în cap în locuinţa sa

Încă un incident cel puțin dubios a avut loc în Rusia, Vadim Zimin, colonelul care îi căra…