Acasă Incendiar Incident aviatic în Galaţi, un avion de luptă F-16 aparținând României, a început să se dezmembreze în timpul zborului

Incident aviatic în Galaţi, un avion de luptă F-16 aparținând României, a început să se dezmembreze în timpul zborului

0
945

Un incident aviatic s-a petrecut marţi, în zona aerdromului din judeţul Galaţi. Un avion de luptă F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române, a început să se dezmembreze în timpul zborului. Din fericire, aeronava a aterizat în siguranţă, iar pilotul nu a fost rănit.

Incident aviatic în judeţul Galaţi, la unul dintre poligoanele armatei. Un avion de vânătoare F-16 a pierdut mai multe piese în timpul unui zbor de antrenament. Pilotul aeronavei a cerut permisiunea de a se întoarce înapoi la bază.

Incidentul s-a petrecut în timpul unui exercițiu militar, în care piloţii simulau atacul unei ținte care se afla la sol. Avionul F-16 a lansat o bombă de antrenament către ținta de la sol, moment în care din aeronavă s-au desprins mai multe piese. Este vorba despre un rezervor de combustibil extern, dar și despre o grindă aflată pe partea dreaptă.

În momentul în care şi-a dat seama de piesele pe care le-a pierdut, pilotul a cerut să se întoarcă la bază. Menţionăm că aeronava a aterizat fără probleme, iar pilotul nu a fost rănit.

Potrvit MApN, avionul va fi folosit în continuare după ce va fi reparat.

Pilotul unei aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviație Vânătoare a Forțelor Aeriene Române a raportat un incident de zbor survenit în timpul executării unor antrenamente cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina, jud. Galaţi”, a transmis MApN într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, incidentul nu a pus în pericol viaţa pilotului sau a altor persoane, și nici integritatea aeronavei sau a altor proprietăţi şi bunuri de la sol.

Din primele informații raportate de pilot, în momentul lansării unei bombe de antrenament, s-a produs desprinderea necomandată a unui rezervor extern de combustibil şi a grinzii de acroşare triple de pe partea dreaptă a aeronavei, materiale care au căzut în zona destinată tragerilor aer-sol din poligon”, precizează sursa citată.

Conform procedurilor standard în aceste situații, pilotul aeronavei a raportat situaţia de urgenţă și a aterizat în siguranţă pe aerodromul de bază.

O comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene analizează cauzele producerii evenimentului.

Guvernul Orban aproba în 2019, un proiect de lege pentru cumpărarea a încă 5 avioane F16, care au aceeași configurație ca și cele 12 deja achiziționate, astfel încât în final să existe o capabilitate operațională aeriană pentru această escadrilă. Achiziționarea aeronavelor fusese aprobată miercuri de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), iar aeronavele vor fi cumpărate tot din Portugalia.

Șeful Cancelariei prim-ministrului Orban, Ionel Dancă, preciza că 4 avioane vor fi achiziționate în 2020 și încă unul în 2021, iar suma necesară va fi inclusă în proiectul de buget pentru anul viitor.

Bugetul total al programului era undeva la 300 milioane de euro, pe acordul bilateral cu Portugalia era undeva la 175 milioane de euro necesarul de finanțare”, declara Dancă în 2019.

Este vorba de a achiziționa încă cinci avioane F-16. În CSAT a venit Guvernul cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil. Vă reamintesc, pentru achiziții mai mari de 100 de milioane de euro este nevoie de acordul Parlamentului, de aceea procedura prevede un aviz pe proiectul de lege în CSAT și legea care va fi discutată în Parlament”, precizase șeful statului în urma ședinței CSAT. Noile avioane vor avea aceeași configurație ca și cele 12 deja achiziționate. Ministrul Apărării, Nicoale Ciucă, a cerut introducerea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi a proiectului privind achiziționarea avioanelor F16, precum și trimiterea în Parlament a proiectului de lege pentru a fi aprobat în procedură de urgență. „Solicităm aceasta deoarece am comunicat cu partea portugheză de la care se achiziționează avioanele și deja a fost o amânare de două ori a termenelor de contract. În contract sunt parte Statele Unite ale Americii și pentru că prin Statele Unite se desfășoară proiectul…„, a spus acesta.

România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, de 628 milioane euro cu TVA, care viza achiziția a 12 avioane F-16. Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în septembrie 2016, următoarele trei în decembrie 2016, iar ultimele trei în octombrie 2017.

Ultimul avion F-16 din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare a Bazei 86 Aeriene de la Borcea a intrat oficial în dotarea Forțelor Aeriene Române în Martie 2021. Aeronava este cea de-a 17-a de acest tip achiziționată de România din 2016 și până în prezent.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare către guvernul României a unui pachet de servicii de modernizare a avioanelor F-16, suport logistic şi echipamente conexe, la un cost estimat de 175,4 milioane de dolari, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii (Defence Security Cooperation Agency, DSCA).

Potrivit DSCA, Guvernul României a solicitat să achiziţioneze versiuni modernizate de avionică, software, echipamente de comunicaţii, asistenţă de navigaţie şi cockpituri pentru flotila sa de avioane Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16, împreună cu suport logistic adiţional.

În modernizarea aparatelor de zbor sunt incluse opt sisteme GPS LN-260, 19 sisteme radio multifuncţionale MIDS JTRS, sisteme AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF – sisteme avansate de „identificare prieten-inamic”), radiouri ARC-210, aplicaţii criptografice KIV-78, alte dispozitive de comunicaţii, navigaţie şi criptare sigure, software Joint Mission Planning System (JMPS), instruire de personal, piese de schimb şi reparaţii, publicaţii şi documentaţie tehnică, servicii de suport ingineresc, tehnic şi logistic ale guvernului SUA şi ale contractorului, alte elemente de logistică şi suport.

Costul total estimat este de 175,4 milioane de dolari.

Această vânzare propusă va veni în sprijinul obiectivelor de politică externă şi securitate naţională ale SUA, prin contribuţia la creşterea securităţii unui aliat din NATO în dezvoltarea şi menţinerea unei capabilităţi puternice de autoapărare, va consolida obiectivele de securitate naţională ale Statelor Unite în regiune, va creşte capabilitatea României de a face faţă unor ameninţări actuale şi viitoare prin modernizarea avioanelor sale pentru a corespunde cerinţelor de sisteme de comunicaţii criptate utilizate de forţele NATO, mai menţionează comunicatul.

Toate cele 17 avioane F-16 ale României vor trece prin programul de modernizare
Această capacitate de comunicaţii sigure va ajuta România în ce priveşte apărarea teritoriului său şi a personalului militar american staţionat acolo, arată textul citat.

Contractorul principal va fi compania Lockheed Martin Aeronautics din Fort Worth, Texas.

Nu sunt cunoscute acorduri de offset propuse în legătură cu această vânzare potenţială, se mai spune în comunicatul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Încarcă mai mult
Load More In Incendiar

Vezi Și

La aproape un an de la Incendiu iscat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iași, unitatea a fumegat din nou

La aproape un an de la ultimul incendiu, a fost alertă la Spitalul de Copii Sf. Maria din …