Acasă Infrastructură Lotul 1 din Autostrada Sibiu-Pitești care traversează Carpații prin Valea Oltului, ar putea fi deschis la finele acestui an

Lotul 1 din Autostrada Sibiu-Pitești care traversează Carpații prin Valea Oltului, ar putea fi deschis la finele acestui an

1
94

UPDATE: Conform CNAIR, recepția pentru lotul 1, Sibiu – Boița, va fi făcută pe data de 15 decembrie 2022, dacă lucrările sunt conforme și dacă se dă acordul beneficiarului, CNAIR, darea în exploatare se va întâmpla în cursul zilei de 15 decembrie. Lucrările pentru Lotul 2, vor începe în primăvara anului viitor.

Un nou segment de autostradă parte al Coridorului 4 Pan-European, ar putea fi dat în circulație la finele acestui an. Este vorba despre primii 13 kilometri de drum de mare viteză din ”Pitești – Sibiu”.

Pe 15 decembrie ar putea fi inaugurat noul segment de drum, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură. Constructorul austriac are parte de vreme bună, deci lucrările ar putea fi gata până în 2023. Astfel, tronsonul dintre Șelimbăr și Boița ar putea fi dat în folosință înainte de termenul oficial.

Chiar dacă vorbim de doar 13,17 kilometri între Șelimbăr și Boița, ciotul este foarte important pentru traficul de tranzit, scutind șoferii de aglomerația din Tălmaciu și de intersecția DN1-DN7, dar și pentru localnicii care vor scăpa în mare măsură de zgomot, poluare și de pericolul traversării drumului național”, au transmis cei de la Pro Infrastructura.

Contractul pentru Lotul 1 al Autostrăzii Pitești – Sibiu a fost semnat în aprilie 2019, pentru aproximativ 120 de milioane de euro, fără TVA, se arată pe site-ul oficial al CNAIR. Costul unui kilometru este de peste 9 milioane de euro, fără TVA. Lucrările au debutat în martie 2020 și au termen de execuție 36 de luni.

La nivel european, România este pe primul loc la numărul de morți pe drumurile publice. Printre cauze, lipsa infrastructurii rutiere necesare.

Primul lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești a ajuns la un stadiu fizic de 93% și are șanse reale de deschidere până la sfârșitul anului, a anunțat duminică ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Cei 14 kilometri dintre Sibiu și Boița unde lucrează PORR (Austria) sunt singurii kilometri de autostradă care pot fi deschiși în decembrie și s-ar adăuga celor 40 de kilometri de drum expres inaugurați în 2022 între Balș și Slatina (DEx12 Craiova – Pitești).

Cea mai importată și dificilă lucrare de artă de pe acest tronson este viaductul Tălmăcel cu o lungime de 650 metri și construit la o înălțime de aproximativ 30 de metri.

”Primii kilometri ai autostrăzii Sibiu – Pitești tot mai aproape de finalizare! Progresul fizic al lucrărilor pe șantierul Secțiunii 1 (Sibiu – Boița) a ajuns la 90%. Pe șantier se execută acum următoarele lucrări:

– așternerea asfaltului

– montarea parapetului de protecție și a împrejmuirilor

– trasarea marcajelor

– realizarea conexiunii cu Varianta de Ocolire Sibiu

– realizarea bretelor la Nodul Rutier Sibiu

– racordarea cu DN 7

– vopsirea structurilor

– montarea rosturilor de dilatare

Secțiunea 1 (Sibiu – Boița) are o lungime de 13,17 km iar pe traseul acesteia s-au construit până acum:

– 8 poduri, pasaje si viaducte, precum

– 2 noduri rutiere la intersecţia cu drumurile naţionale”, a transmis Grindeanu.

Contractul pentru proiectarea și execuția primului lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești a fost semnat în aprilie 2019 pentru 600 de milioane de lei. Lucrările au început în primăvara anului 2020 și aveau inițial termen de finalizare martie 2023, termen asumat mai apoi de Porr, pentru luna Decembrie 2022. Lotul de 13 kilometri cuprinde 27 de poduri și pasaje și două noduri rutiere.

La Boița, Autostrada se conectează cu DN 7 Valea Oltului printr-un sens giratoriu cu un diametru de aproape 50 de metri, soluție de sistematizare rutieră care a dus pentru câteva săptămâni, la formarea de cozi în zilele aglomerate. În 2028, ar urma să fie deschis circulației și Lotul 2 unde, în iulie, asocierea MAPA-CENGIZ (Turcia) a început proiectarea (18 luni proiectare și 50 de luni execuție).

Încarcă mai mult
Load More In Infrastructură

Vezi Și

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, că Lotul 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti Nord, A0 Nord, are constructor desemnat

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, că Lotul 3 al Autostrăzii de Centur…