Acasă Justiție CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis, România va sărbători Tratatul de la Trianon pe 4 iunie

CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis, România va sărbători Tratatul de la Trianon pe 4 iunie

1
1,015

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Votul a fost 5-4 în CCR.

În 4 iunie 1920, Marile Puteri recunoașteau Unirea Transilvaniei cu România. În Ungaria, Tratatul de la Trianon este considerat de mulți istorici drept o tragedie, în urma căreia acest stat ar fi pierdut 71 la sută din teritoriu.

Klaus Iohannis a susținut în reclamația la CCR că ”scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”. ”Instrumentul juridic prin intermediul căruia este realizat acest act de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este unul eronat, întrucât această declaraţie per se nu poate fi impusă şi/sau realizată printr-o lege, ca act juridic al Parlamentului, ci se poate realiza doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic„, a mai acuzat Klaus Iohannis.

Şeful statului contestă şi articolele ce prevăd arborarea drapelului României în această zi, subliniind că acesta nu se înscrie în norma legală existentă, şi includerea în programele Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune a unor emisiuni sau aspecte de la manifestări.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție
Comments are closed.

Vezi Și

Legea carantinării și izolării, atacată de Avocatul Poporului la CCR

Avocatul Poporului a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţi…