Acasă Justiție Ciucă, Predoiu și comisarul Jourova, discuții despre finalizarea MCV în România: ”Justiția funcționează 100%”

Ciucă, Predoiu și comisarul Jourova, discuții despre finalizarea MCV în România: ”Justiția funcționează 100%”

0
190

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Justiţiei, în care afirmă că discuţiile cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, care au vizat şi progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), încurajează continuarea demersurile pe care autorităţile le fac pentru reformarea sistemului de justiţie.

Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii iulie, Ziua Justiţiei subliniază rolul actului de justiţie, al partenerilor instanţelor de judecată şi al tuturor oamenilor legii în consolidarea statului de drept. Discuţiile purtate recent cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, care au vizat şi progresele înregistrate de România în implementarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ne încurajează să continuăm demersurile pe care le facem pentru reformarea sistemului de justiţie. Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să demonstrăm că justiţia română funcţionează sută la sută pe principiile spaţiului de justiţie al Uniunii Europene„, a afirmat Ciucă în mesajul transmis de Guvern.

El a precizat că justiţia „în slujba cetăţeanului” şi un sistem modern, eficient, accesibil şi de calitate, adaptat nevoilor societăţii şi mediului de afaceri reprezintă obiective în care crede şi pe care echipa guvernamentală şi le-a asumat prin programul de guvernare.

Avem posibilitatea să le susţinem acum inclusiv prin proiecte care vor primi finanţare de la bugetul Uniunii Europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă„, a adăugat premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că respectul faţă de lege, adevărul, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţeanului, imparţialitatea, integritatea şi independenţa corpului judecătoresc şi a tuturor celor aflaţi în slujba legii sunt „valori care trebuie să primeze într-un sistem de justiţie adaptat transformărilor profunde petrecute în ultimele trei decenii în societatea românească”.

La mulţi ani Justiţiei române şi tuturor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu!„, a transmis premierul.

Și ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei în care afirmă că „suntem datori cu toţii să repunem justiţia română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justiţiilor europene”.

Căutarea Adevărului şi a Dreptăţii fac parte din natura umană şi constituie un implacabil destin al umanităţii. De aceea, Justitia est fundamentum regnorum şi munca pentru construcţia ‘Catedralei Justiţiei’ este nesfârşită. Rolul Justiţiei nu este doar de a dezlega pricini şi conflicte, de a lămuri acuzaţii şi apărări, ci de a reuşi să facă Dreptate„, a declarat Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, capacitatea justiţiei de a face dreptate depinde de foarte multe condiţionări, de la calitatea învăţământului juridic superior, a nivelului de pregătire a profesorilor şi absolvenţilor de Drept, până la raţionalitatea organizării instanţelor şi parchetelor şi calitatea legilor adoptate de Parlament.

De aceea, munca pentru modernizarea şi perfecţionarea Justiţiei este un fel de ‘maraton fără sfârşit’, un drum fără capăt, un ideal care se cere permanent urmărit. Îmi exprim încrederea încrederea că, în 2022, vom continua să marcăm progrese pe acest drum, pentru binele justiţiabililor, pentru binele tuturor, iar succesul va atârna de cooperarea dintre cele trei puteri constituţionale ale statului, dar şi de disponibilitatea fiecărui profesionist implicat în actul de Justiţie. Cu toţii suntem datori să repunem Justiţia română acolo unde îi este locul, în rândul întâi al justiţiilor europene. Suntem în ceasul al 12-lea pentru a ne îndeplini acest obiectiv. De acest deziderat atârnă interese fundamentale ale cetăţenilor români şi ale statului român„, mai afirmă ministrul Cătălin Predoiu, în mesajul său.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Sabotare? Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, urmează să fie chemat la DNA, în calitate de martor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar fi chemat la DNA, în calitate de martor, anunță Dig…