Acasă Justiție Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV pentru România, cu ce va fi înlocuit acest mecanism de monitorizare a reformelor din justiție

Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV pentru România, cu ce va fi înlocuit acest mecanism de monitorizare a reformelor din justiție

0
116

Comisia Europeană a anunțat marți, că România și-au îndeplinit angajamentele din MCV asumate la aderarea la Uniunea Europeană și a recomandat, după 15 ani, ridicarea acestui instrument prin care au fost monitorizate progresele din domeniul justiției. Ridicarea MCV nu e automată, mai trebuie aşteptate avizele Consiliului și Parlamentului European. Acest lucru este însă considerat o formalitate, după concluziile Comisiei Europene.

Colegiul Comisarilor s-a reunit marți la Bruxelles, având pe ordinea de zi un raport preliminar privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României, impus de la aderarea la Uniunea Europeană, în 2023. Potrivit unor surse de la Bruxelles citate de Europa FM, Comisia Europeană propune ridicarea MCV și înlocuirea cu mecanismul comun de sancționare a statelor care nu respectă statul de drept.

După ce raportul final este făcut public, acesta este trimis Consiliului UE, urmând ca propunerea fomală de ridicare a MCV, în cazul în care aceasta va exista, să fie înaintată atât Parlamentului European cât și Consiliului UE, spun sursele citate.

După ridicarea MCV, România ar urma să intre sub mecanismul ”Rule of law”, implementat recent de UE, prin care este monitorizată respectarea statului de drept în toate țările membre. Regulamentul permite Consiliului să adopte, la propunerea Comisiei, măsuri de protecție precum suspendarea plăților din bugetul Uniunii sau suspendarea aprobării unuia sau a mai multor programe finanțate din acest buget.

Astfel, mecanismul de condiționalitate, în vigoare din ianuarie 2021, permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept ce pot aduce atingere intereselor financiare ale UE. O eventuală decizie de suspendare sau o reducere de plăţi de fonduri UE trebuie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27.

Colegiul Comisarilor s-a reunit marți la Bruxelles pentru a adopta un ultim raport MCV, pozitiv de această dată. Aceleași surse din cadrul Comisiei Europene au explicat că un pas important făcut de România a fost repararea Legilor Justiției.

După ce raportul final va fi făcut public, acesta ar urma să fie trimis Consiliului UE, iar o eventuală propunere fomală de ridicare a MCV va fi înaintată atât Parlamentului European, cât și Consiliului UE.

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.

Premierul Nicolae Ciucă se declara convins, în 13 octombrie, că Bruxelles-ul va renunţa la Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV) pentru România în luna noiembrie, după adoptarea legilor justiției de către Parlament.”Avem această coordonare permanentă cu Comisia Europeană și sunt convins că odată ce vom aproba și vor fi promulgate legile Justiției putem ca în luna noiembrie să avem un raport pozitiv pentru ridicarea MCV-ului”, spunea Ciucă.

De asemenea, în 27 octombrie Ciucă afirma, după o întâlnire la Bruxelles cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că sunt ”perspective pozitive” astfel încât să fie ridicat MCV. ”În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei atât cu comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova şi, de asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a declarat premierul la finalul vizitei făcute la Bruxelles.

Vinerea trecută, Comisia de la Veneţia a emis opinia cu privire cele trei legi privind sistemul judiciar din România: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Comisia critică autoritățile române că nu i-au solicitat un aviz cu privire la cele trei acte normative, așa cum fusese anunțat de autorități și că au lăsat la latitudinea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să facă această solicitare, dar apoi au cerut ca acest aviz să fie adoptat în procedură de urgență.

Nicolae Ciucă, despre ridicarea MCV: ”România a făcut pași importanți. Sunt optimist că vom avea un raport pozitiv”.

Premierul a declarat, în ceea ce privește șansele ridicării MCV și aderarea la spațiul Schengen în luna decembrie, că autoritățile române și-au arătat deschiderea și disponibilitatea în ceea ce privește lămurirea oricărui aspect ce ține de ridicarea MCV-ului.

Nicolae Ciucă se arată optimist în ceea ce privește un raport pozitiv al Comisiei Europene pentru ridicarea MCV-ului.

La nivelul guvernului, la nivelul ministerelor de linie avem aici ministrul Afacerilor Interne, am discutat și cu ministrul Justiției, cu ministrul de externe. Au fost demersuri coordonate pentru a ne coordona și cu stafful tehnic de la Comisie pentru verificări și clarificări, fiindcă toate datele care au fost examinate de 15 ani au fost din punctul nostru de vedere îndeplinite. E vorba de un examen al consolidării democrației și statului de drept în România. Eu cred că va fi un semn de recunoaștere a faptului că țara noastră a făcut pași importanți și s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aici să discutăm doar de mecanismul general de verificare al statului de drept și sunt optimist că vom avea un raport pozitiv”, a declarat premierul Ciucă.

În ceea ce privește aderarea României în Schengen în luna decembrie, premierul a menționat că autoritățile române sunt deschise la dialog cu orice țară care are nelămuriri în ceea ce privește atingerea României a tuturor obiectivelor de aderarea. Ciucă a menționat că în urma comisiei de verificare există optimist ”în tot ceea ce înseamnă acest demers final”.

Am oferit deschidere și disponibilitate pentru a putea să lămurim tot ceea ce este necesar, astfel încât și cei care mai au anumite dubii să poată să le ridice și să poată da un vot cât se poate de deschis pentru accederea României în spațiul Schengen. În toate întâlnirile pe care le-am avut cu omologii din Uniunea Europeană și cu stafful tehnic din țările din spațiul Schengen am discutat toate aceste aspecte și progresele făcute de țara noastră, progrese care au fost demonstrate prin tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, prin tot ceea ce s-a întâmplat din februarie și până acum. Cred că prin rezultatele care au fost comunicate în urma comisiilor de verificare tehnică putem să spunem, de asemenea, că avem un optimist în tot ceea ce înseamnă acest demers final și desigur vom continua să menținem dialogul deschis cu fiecare dintre țările care doresc să lămurească anumite aspecte”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

”Mecanismul de Cooperare și Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană și confirmă că actuala coaliție de guvernare este pe drumul corect în ceea ce privește reformele și respectarea tuturor angajamentelor europene”, spune Marcel Ciolacu.

”Demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem și mai aproape de aderarea la Schengen. Acesta este al doilea și cel mai mare obiectiv pentru România!”, mai scrie liderul PSD pe Facebook.

”În pofida unor trompete politice care n-au știut decât să arunce cu noroi în permanență și să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliție de guvernare pentru a duce la bun sfârșit toate aceste lucruri care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România și pentru români”, conchide Marcel Ciolacu.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Vicepreședintele Curții de Conturi, Niculae Bădălău, reţinut 24 de ore de DNA într-un dosar de ”luare de mită şi trafic de influenţă”

Duminică, în mare grabă, ”justiția” din ”România Normală”, ne-a demonstrat că așa ”oarbă” …