Dar unde sunt acum televiziunile ahtiate după politicieni corupți și imagini tari preluate la prima mână cu pesediști scoși de DNA pe ușa din față și arătați poporului ca exemplu negativ? Dar unde e acum hashtagul zăngănitor de cătușe, dar unde e pofta președintelui în a înfiera de la pupitrul prezidențial ”penalii” și ”corupții”, unde sunt cei 66% tânguitori după dreptate, unde?
Parlamentarii PSD Petre-Florin Manole, Aida-Cristina Căruceru, Daniel Zamfir, Tudor Beatrice, Şerban Nicolae au depus un denunţ la DNA împotriva lui Nicuşor Dan cu privire la săvârşirea faptelor de: şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare de bani şi solicită începerea urmăririi penale şi trimiterea în judecată a acestuia, informează news.ro.
„În fapt, domnul Nicuşor Dan este deputat şi membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Totodată, este vicepreşedinte şi fondator al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul în care a deţinut funcţia de preşedinte în trecut. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în care a fost membru, este iniţiatoare a numeroase demersuri în instanţă îndreptate împotriva autorităţilor statului, a autorităţilor administraţiei publice locale şi a unor dezvoltatori imobiliari. În spatele acesto iniţiative aparent dezinteresate se află în realitate interesele financiare ale deputatului Nicuşor Dan, care blochează proiectele imobiliare ale mai multor investitori pentru ca ulterior să-şi retragă acţiunile, în schimbul unor sume de bani care intră în patrimoniul acestuia cu titlu de donaţie. Presiunile puse asupra investitorilor prin folosirea acestui mecanism pot fi dovedite prin urmărirea cererilor de renunţare la judecată sau la anumite capete de cerere şi a sumelor primite cu titlu de donaţie. Chiar din declaraţiile de avere ale acestuia reiese că a primit sume importante cu titlu de donaţie (ex. 100.000 lei; 76.000 lei) de la persoane fizice şi juridice„, arată denunţul făcut de parlamentarii PSD la DNA, potrivit documentului obţinut de News.ro.
Sursa citată menţionează şi de înregistrarea audio între Nicuşor Dan şi Cristian Zărescu consilier primarului Sectorului 4 despre ordinul de demolare a unei clădiri din „Orăşelul Copiilor” aparţinând omului de afaceri Mihai Mitrache, zis şi „Câine”.
„Mai mult, în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care făptuitorul intervine în favoarea unui anume Mihai Mitrache, astfel încât să nu fie demolată clădirea construită ilegal de acesta pe spaţiul verde al unui parc. În mod bizar, în acelaşi parc deţine un restaurant, preşedintele Asociaţiei Eco Civica, o asociaţie care susţine demersurile efectuate de Nicuşor Dan prin intermediul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul împotriva dezvoltatorilor imobiliari (informaţii care au apărut în presă). Din înregistrarea audio reiese intenţia făptuitorului Nicuşor Dan de a determina reprezentanţii instituţiei publice să îndeplinească anumite acte care intră în îndatoririle lor de serviciu «pe speţa asta cu clădirea», în interesul direct şi imediat al lui Mihai Mitrache. Încercările acestuia de a influenţa decizia reprezentanţilor primăriei reiese în mod evident din exprimarea acestuia: «eu cred că el are dreptate», respectiv «v-am şi dat un răspuns scris, tocmai de asta am şi întârziat, ca să citesc din nou toate legile şi astea şi eu sunt convins că el are dreptate„, mai precizează documentul.
De asemenea, sursa menţionată precizează că interlocutorul şi anume conslierul primarului Sectorului 4 confirmă traficul de influenţă comis de Nicuşor Dan.
„Interlocutorul acestuia confirmă traficul de influenţă comis de făptuitorul Nicuşor Dan. Astfe, din înregistrarea audio reiese cum interlocutorul confirmă că însăşi continuarea dialogului şi a corespondenţei scrise este urmarea directă a acestei împrejurări de fapt, respectiv a faptului că făptuitorul Nicuşor Dan «ocupă o funcţie importantă şi s-ar putea să ocupaţi o funcţie şi mai importantă», precum şi pentru că acesta a «garantat»şi a «intervenit» pentru numitul Mihai Mitrache”, potrivit denunţului făcut la DNA.
Totodată, parlamentarii PSD precizează că deputatul Nicuşor Dan nu neagă relaţia apropiată pe care o are cu afaceristul Mihai Mitrache.
„Mai mult, în mod deloc suprinzător, deputatul nu neagă relaţia extrem de apropiată cu afaceristul Mihai Mitrache în momentul în care interlocutorul său face vorbire despre apropierea dintre acesta şi Mihai Mitrache, apropiere care reie din declaraţia afaceristului cum că «vin cu fratele meu Nicuşor, că vă fac eu cu Nicuşor, că vă pune Nicuşor cu botul pe labe, că am aranjat cu Nicuşor să nu se atingă nimeni de mine de la Sectorul 4». Fără niciun dubiu, această înregistrare audio relevă o conduită infracţională, împotriva principiilor ce stau la baza exercitării demnităţilor şi funcţiilor publice cu integritate. Înregistrarea audio nu este singura dovadă a intervenţiilor făcute de domnul deputat în beneficiul numitului Mihai Mitrache. În presă au apărut dovezi ale existenţei unei cereri de inttervenţie accesorie formulată de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în dosarul lui Mitrache. În plus, Cristian Zărescu, interlocutorul făptuitorului, confirmă în cadrul unui talk-show că această intervenţie nu este izolată, în realitate existând cinci astfel de convorbiri, de cele mai multe ori iniţiate de făptuitorul Nicuşor Dan„, mai indică documentul.
Chiar asa, sa fi trecut vremurile in care cetatenii aflau de la televizor ca fac obiectul unor dosare penale la DNA? Nu de alta, dar Directia Nationala Anticoruptie zice ca nu mai spune daca deschide dosare penale unor persoane. Si asta pentru ca exista un Ghid de bune practici abia instituit. Concret, DNA refuza sa precizeze daca i-a deschis dosar penal lui Nicusor Dan, candidatul Dreptei unite formate din PNL si USR la Primaria Generala a Capitalei, pentru posibila savarsire a infractiunii de trafic de influenta prin interventia sa pe langa reprezentatii Primariei Sectorului 4 in favoarea unei persoane. Vorbim despre cazul deja cunoscut prin care Nicusor Dan a vrut sa impiedice demolarea unei constructii ridicate ilegal in Parcul Oraselul Copiilor de catre Mihai Mitrache zis Caine, intervenind, fara succes, in repetate randuri la reprezentantul Primariei Sectorului 4 Cristian Zarescu.
De altfel chiar si Nicusor Dan a recunoscut interventiile sale la Primaria Sectorului 4, insa nu a facut o problema in aceasta abordare: „Eu sunt in inregistrare, sa va explic ce rol am eu. Situatia este urmatoarea: un domn avea o proprietate pe care primarul sectorului 4 a demolat-o abuziv. Instanta de judecata a spus acest lucru. inainte ca aceasta demolare abuziva, confirmata ca abuziva de catre instanta de judecata, sa aiba loc, acest cetatean a venit la mine. Avocatul domniei sale m-a vazut in tribunal si mi-a spus ca are un abuz. Eu am luat avocatul si pe cei doi soti si ne-am dus la Avocatul Poporului, pentru ca, dupa cum stiti, daca Avocatul Poporului sau prefectul ataca un act in instanta, el este suspendat de drept”, a precizat Dan la Romania Tv luni seara 14 septembrie 2020.
Data fiind ca gravitatea faptei savarsite de un candidat la o functie publica de mare responsabilitate, Lumea Justitiei a solicitat in cursul acestei zile Directiei Nationale Anticoruptie sa ne precizeze daca in urma dezvaluirilor facute de Dana Budeanu – care a dat publicitatii una dintre cele patru inregistrari existente pana in acest moment in spatiul public (click aici pentru a citi) in care candidatul Dreptei Nicusor Dan ii solicita reprezentatului Primariei Sectorului 4, fostul jurnalist Cristian Zarescu, sa nu demoleze constructia ilegala a afaceristului Mihai Mitrache din Parcul Oraselul Copiilor – s-a sesizat din oficiu pentru posibila savarsire de catre Nicusor Dan a unor infractiuni.
Stupoare insa, in raspunsul acordat publicatiei noastre, Directia Nationala Anticoruptie refuza sa precizeze daca i-a deschis penal lui Nicusor Dan. Aceasta desi vorbim despre unul dintre candidatii la Primaria Capitalei asupra caruia planeaza suspiciunea comiterii unor infractiuni deosebit de grave, respectiv infractiunea de trafic de influenta, prevazuta la art. 291 alin. (1) din Codul penal:
„Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani„.
DNA isi motiveaza refuzul de comunicare a acestor date invocand un regulament, atentie, nu o lege, care stabileste ca “informatiile despre existenta unei plangeri sau denunt pe rolul organelor de urmarire penala referitoare la posibila savarsire a unor fapte de natura penala, precum si datele cuprinse in aceste acte de sesizare nu sunt publice”. Este vorba despre Ghidul privind bunele practici privind sistemul judiciar din Romania si mass-media, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 197 din 17 septembrie 2019, unde se precizeaza si ca, in mod exceptional, DNA poate confirma sau infirma existenta unui dosar penal doar atunci cand autorul sesizarii anunta in mod public inregistrarea acestui act la organul de urmarire penala. Pana atunci, tacere!