Acasă Justiție Deputatul USR, Claudiu Năsui, a dat cu subsemnatul la DNA, fostul ministru neomarxist al Economiei, citat ca martor în dosarul Romarm

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a dat cu subsemnatul la DNA, fostul ministru neomarxist al Economiei, citat ca martor în dosarul Romarm

0
0
505

Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economiei în guvernul Cîțu, a venit luni la DNA pentru a da declarații în dosarul de corupție de la Romarm în care sunt urmăriți penal șeful companiei, Victor Pițurcă și Alexandru Pițurcă. Dosarul are legătură cu achiziția de măști de protecție și materiale de producție în pandemia covid.

Năsui a fost convocat ca martor în calitate de fost ministru al Economiei, care are în subordine Romarm.

Neomarxistul a ”dezvăluit” cu o săptămână în urmă mai mult informații despre Romarm și șeful companiei, Gabriel Țuțu, despre care a spus că ar fi protejatul actualului ministru Virgil Popescu.

Deputatul USR Claudiu Năsui s-a prezentat, luni, 6 februarie, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta a fost convocat ca martor în calitate de fost ministru al Economiei, care are în subordine Romarm. Năsui a venit luni la DNA pentru a da declarații în dosarul de corupție de la Romarm în care sunt urmăriți penal șeful companiei, Victor Pițurcă, și Alexandru Pițurcă. Dosarul are legătură cu achiziția de măști de protecție și materiale de producție în pandemia covid.

Cât am condus ministerul economiei am demarat procedurile de schimbare a domnului Țuțu. Evident domnul în cauză a aflat și a urmat încă o campanie de presă împotriva mea. Dar asta nu mai contează. Am apucat să schimb CA-ul Romarm cu oameni extraordinari, anunțați prin comunicat de presă, nu pe șest ca acum. Ce credeți că a urmat? Emisiuni cu ”Năsui propune un bancher șef la armament”. Nu erau buni oamenii din privat care au trecut testul pieței reale. Erau buni pensionarii speciali printre care și un fost polițist din Strehaia, omul de casă al lui Virgil Popescu, care era prin mai toate companiile de stat. Puteți să vă imaginați genul de protecție masivă pe care o avea domnul Țuțu din partea sistemului (…) Iar ei mai departe cotizează oriunde trebuie ca să rămână în funcție sau ca să-și consolideze poziția. De aceea domnul Virgil Popescu a repus în funcție toți administratorii speciali din companiile de stat pe care îi dădusem eu afară și a oprit, evident, procedura de concediere a domnului Țuțu”, a scris Năsui pe Facebook anterior.

Întrebat de jurnalişti, la intrarea în sediul DNA, de ce se află încă în funcţie Gabriel Ţuţu, fostul ministru USR al economiei a răspuns: ”Eu am început procedurile de demitere şi ele au fost oprite de cei care au venit după. Uitaţi-vă cine a fost în Consiliul de Administraţie înainte şi după. Puteţi să vedeţi cine a numit oamenii în CA şi cine a susţinut directorul general în fiecare companie de stat”.

Săptămâna trecută, Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a directorului ROMARM, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Alexandru Piţurcă a fost reţinut pe 31 ianuarie, pentru 24 de ore, fiind acuzat de cumpărare de influenţă în dosarul măștilor neconforme livrate spitalelor MApN, iar pe 1 februarie instanța a decis să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Tot sub control judiciar este cercetat și Victor Pițurcă, fostul selecționer al naționalei de fotbal, dar și Gabriel Țuțu, directorul Romarm.

Victor Piţurcă şi Gabriel Ţuţu sunt acuzaţi de DNA de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, respectiv abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar legat de achiziţii în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

Tot luni, Tribunalul București judecă solicitarea lui Victor Pițurcă de ridicare a controlului judiciar.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a susținut săptămâna trecută, despre şeful Romarm, Gabriel Ţuţu, că a avut o relaţie foarte proastă cu el şi că a vrut să îl schimbe şi chiar a început procedura, dar avea un contract care era făcut în așa mod ”că era foarte greu să îl dai afară, pentru că trebuia să plăteşti multe salarii compensatorii”.

Lucurile pe care le-am descoperit cât eram ministrul Economiei, să ştiți că am depus plângeri la organele abilitate, în măsura în care am decoperit şi am avut şi dovezi să le dau mai departe”, a mai spus Năsui.

El a continuat: ”Ţuţu a rămas, deşi era dinaintea mea pus de Virgil Popescu, graţie acestui contract care este unic. Aveam peste 70 de companii în subordine, niciuna nu avea contractul pe care îl avea dl Ţuţu”, a arătat deputatul USR.

Reamintim că în urmă cu o săptămână Victor Pițurcă a fost reținut de DNA pentru cumpărare de influență, în timp ce directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a fost reținut pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual. Ulterior, Pițurcă a fost plasat sub control judiciar. Marți, în acest dosar a fost reținut și Alexandru Pițurcă.

DNA a cerut arestarea preventivă a lui Alexandru Pițurcă și a șefului Romarm, însă un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea și a decis plasarea celor doi sub control judiciar.

Acuzațiile DNA în cazul lui Victor Pițurcă și al șefului Romarm:

  • 1. Pe fondul pandemiei generate de COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.r.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
  • Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
  • 2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
  • În schimbul acestor ”servicii” Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
  • În contextul menționat mai sus, Gabriel Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.

Acuzațiile DNA în cazul lui Alexandru Pițurcă:

  • Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel (descrise în comunicatul anterior) în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.
  • De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceiași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.
  • Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție
Comments are closed.

Vezi Și

Penibil, protejata lui Vlad Voiculescu, Oana Sivache, se victimizează după ce DNA a acuzat-o de luare de mită: ”Probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureștiului”

Facebook 158 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Penibil, protejata lui Vlad Voicul…