Acasă Economie După ce coaliția de guvernare a anunțat amânarea dublării alocațiilor, Cîțu e chemat în instanță să spună unde sunt banii

După ce coaliția de guvernare a anunțat amânarea dublării alocațiilor, Cîțu e chemat în instanță să spună unde sunt banii

2
797

Cu trei săptămâni înainte de momentul dublării alocațiilor, liderii coaliției de guvernare își pasează de la unii la ceilalți răspunderea amânării creșterii. Cu opoziția care amenință că va sesiza CCR în cazul amânării creșterii alocațiilor, Florin Cîțu este obligat să ia o măsură nepopulară. Să-și asume singur că alocațiile nu se mai majorează, încă o dată, cu 20%, anul acesta.

Măsură ar trebui aplicată de la 1 iulie, dar proiectul prin care ar fi putut fi amânată creșterea este blocat în Parlament din cauza neînțelegerilor dintre PNL și USR, cei din urmă dorind să fie acordată această majorare.

Discuția a fost amânată până acum în cadrul coaliției de guvernare, urmând să fie purtată în prima ședința care va avea loc abia săptămâna viitoare.

Deci proiectul nu poate să treacă mai devreme de săptămâna viitoare prin Parlament, dar nu ajunge imediat la președinte pentru promulgare pentru că PSD intenționează să-l atace la CCR, care nu va da o decizie mai devreme de două săptămâni astfel încât legea să fie promulgată și publicată în monitorul oficial înainte de 1 iulie.

Singură soluție este ordonanță de urgență pentru că altfel alocațiile vor fi majorate cu 20% începând cu 1 iulie.

Exista o ordonanță. Vom vedea care e poziția ministerului Finanțelor. Nu a existat până acum o discuție pe acest subiect. Din punctul nostru de vedere e o inițiativă legislativă în Parlament. Ca sa putem lua o decizie vom avea o discuție în coaliție. In momentul in care s-a construit Programul de Guvernare si Bugetul erau alocările cum le cunosc și eu și așa cum le cunoașteți și dumneavoastră.”, a spus vice-premierul USR PLUS Dan Barna.

Avem bani alocati pentru plata alocatiilor aproximativ 2 miliarde de lei. In momentul de fata pentru alocatii alocam 1% din PIB. Solutiile bugetare sunt foarte limpezi. Oricine are obligatia sa spuna cele 2 miliarde de lei de unde provin. Legile pot sa fie votate si pronmulgate intr-un timp foarte scurt. Este nevoie de vointa politică.„, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Florin Citu, citat în procesul colectiv intentat de părinții nemulțumiți că nu s-au majorat alocațiile.

E mai puțin important dacă vine, ideea e să fie legal citat. Din ce am înțeles, instanța de judecată a procedat deja la citarea dânsului. Și vom avea această certitudine în ziua termenului, pe data de 10 iunie.„, e precizat Florin Pascu, avocatul părinților.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că majorarea alocațiilor pentru copii este o decizie politică ce trebuie foarte bine fundamentată pe cifre tehnice, în urma unei analize privind veniturile și cheltuielile bugetului de stat.

Această analiză va fi făcută la jumătatea lunii iulie, după şase luni de execuţie bugetară, a precizat preşedintele Senatului, Anca Dragu.

În primul rând, trebuie să avem cifrele pe masă. Majorarea acestor alocaţii costă două miliarde de lei. După şase luni de execuţie bugetară, se face de regulă analiza privind veniturile şi cheltuielile bugetului de stat şi a bugetului general consolidat. Deci ar trebui, undeva la jumătatea lunii iulie, să vedem cifrele privind bugetul”, a declarat președintele Senatului.

Anca Dragu a precizat că ar putea creşte alocările pentru masa caldă acordată elevilor, prin includerea cât mai multor şcoli în programul-pilot început în 2016:

Aş spune mai mult decât atât, că am putea creşte alocările către masa caldă. Să includem mai multe şcoli în acest program-pilot început încă din 2016. Pentru că acum avem numai 150 de şcoli în acest program. Copiii vin la şcoală şi au nevoie de această masă, au nevoie de o alimentaţie echilibrată, sănătoasă şi completă, care să le permită să studieze, să aibă activităţi sportive pe parcursul unei zile întregi. Mie mi-ar plăcea şi mi-aş dori ca într-o perioadă de timp pe termen mediu să avem toate şcolile din România în acest program.

Ştiu că sunt constrângeri, nu în primul rând financiare, ci constrângeri de spaţiu, de exemplu, poate chiar de posibilitatea de a livra hrană în anumite comunităţi, dar trebuie să avem acest obiectiv”, a mai spus Anca Dragu.

Alocațiile copiilor nu cresc de la 1 iulie, a spus luni și președintele PNL, Ludovic Orban. El a declarat că o primă tranșă, de 20%, va fi la 1 ianuarie 2022.

Orban a spus, luni, că va fi menținut angajamentul coaliției de a realiza dublarea alocațiilor conform legii.

Am stabilit să crească alocațiile. Următoarea creștere va fi de la 1 ianuarie 2022, așa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanței care a trecut de Senat și care este în dezbaterea Camerei Deputaților”, a spus președintele PNL.

Întrebat ce se va întâmpla dacă legea care prevede noul calendar va fi atacată la Curtea Constituțională, Orban a spus că s-a discutat această eventualitate.

Dacă va fi atacată la Curte, Guvernul trebuie să fie pregătit să dea OUG.”

Majorarea de la 1 ianuarie 2022 va fi de 20%, aceasta fiind prima tranșă. Următoarele patru tranșe vor fi anunțate ulterior, conform Mediafax.

De altfel, pe 3 iulie, premierul Florin Cîțu a spus că nu va accepta o nouă majorare a alocațiilor pentru copii. El preciza că dacă legea nu va fi modificată în Parlament, Guvernul va aproba o nouă ordonanță de urgență pentru a amâna creșterea alocațiilor.

La începutul anului am discutat despre o singură creștere anul acesta a alocațiilor. Dacă nu se fac amendamente în Parlament, va trebui să dăm ordonanță de urgență.”, spunea Cîțu zilele trecute.

Orban spunea la finalul lunii mai că nu există resurse pentru creșterea alocațiilor
La finalul lunii mai, președintele PNL, Ludovic Orban, declara că nu există resurse care să permită încă o creștere a alocațiilor în acest an, ci abia anul viitor, în 2022.

Au mai apărut păreri… Sunt convins că vom ajunge la o soluție. PNL și nu numai PNL, majoritatea coaliției, a hotărât o formă la Senat prin care majorarea alocațiilor s-a făcut numai de la 1 ianuarie. Ca să fim cinstiți, nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creștere a alocațiilor în acest an dacă vrem să le creștem și la anul. Ca atare, noi susținem ca formula de creștere a alocațiilor care s-a făcut de la 1 ianuarie să nu se mai facă de la 1 iulie, ci de la anul”, spunea Ludovic Orban atunci.

OUG 123/2020 prevedea dublarea alocațiilor de stat pentru copii în cinci etape.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Comisia de la Veneţia critică revocarea Avocatului Poporului, Ludovic Orban și Anca Dragu ascund documentul

Comisia de la Veneţia le-a trimis scrisori preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orba…