Acasă Justiție Elena Udrea rămâne după gratii, Instanța Supremă a respins și ultima cale de atac

Elena Udrea rămâne după gratii, Instanța Supremă a respins și ultima cale de atac

0
67

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins, vineri, excepția de constituționalitate formulată de Elena Udrea, precum și apelurile împotriva deciziei penale pronunțată în Completul de 5 judecători. Aceasta era ultima cale prin care fostul ministru a încercat să fie eliberat.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, vineri, o nouă încercare a Elenei Udrea de a fi eliberată din închisoare.

Potrivit deciziei pronunțate vineri, s-au respins ca inadmisibile cererile de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 432 alin. (1) şi (4) din Codul de procedură penală, formulate de către Liberiu Tudor Breazu şi Elena Gabriela Udrea.

Instanța obligă contestatorii la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Această decizie este cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare.

O altă decizie a magistraților Curții Supreme este de respingere, ca inadmisibile, a apelurilor declarate de Liberiu Tudor Breazu, Rudel Obreja şi Elena Gabriela Udrea împotriva deciziei penale nr. 41 din data de 7 aprilie 2022, pronunţată de Completul de 5 Judecători Penal.

Apelanţii sunt obligați la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Decizia pronunțată vineri în acest dosar este definitivă.

Elena Udrea este în Penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de șase ani primită în dosarul ”Gala Bute”. Sentinţa de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare. Fostul ministru a ajuns în închisoare pe 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, apoi în Bulgaria.

La începutul acestei săptămâni, avocaţii Elenei Udrea au formulat o cale de atac mai puţin obişnuită, respectiv un apel împotriva contestaţiei în anulare, însă DNA susţine că această cale de atac nu este prevăzută de legea penală. Vineri, magistraţii au respins ca inadmisibil apelul Elenei Udrea.

De asemenea, judecătorii au respins şi o cerere a Elenei Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la mai multe articole din Codul de procedură penală, potrivit Agerpres. De menționat că Elena Udrea mai are pe rolul Instanţei supreme o ultimă cale de atac împotriva sentinţei de condamnare, respectiv un recurs în casaţie, care se va discuta pe data de 26 septembrie.

Elena Udrea a transmis un mesaj în contextul în care Cristian Cioacă, fostul polițist acuzat de uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, dispărută acum 15 ani, a ieșit din închisoare, pentru 24 de ore.

Nu am ceva împotriva permisiei lui Cioacă, este dreptul său legal, am o problemă însă cu modul în care principiul menținerii legăturii cu familia este legiferat la noi”, și-a început astfel Elena Udrea mesajul transmis pe contul de Facebook.

Legislația privind executarea pedepselor cu închisoarea este nu doar total ineficiență, România având unul dintre cele mai mari grade de recidivă din Europa, ci și anacronică, ilogică, aberantă, în anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevărate drame umane, drame care nu aduc niciun beneficiu societății, doar distrug vieți. La cum am spus deja, legea actuală nu face nici o diferența între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii și o mamă condamnată pentru furt din magazine ori abuz în serviciu, eventual cu un copil mic sau mai mulți. Nu doar că în ambele cazuri vizitele se pot primi doar în condițiile în care se folosește un “dispozitiv de protecție” un geam care ajunge să separe pe mama de copilul ei, dar și în cea ce privește dreptul de a menține contactul cu familia al deținuților, tratamentul este identic. Adică, posibilitatea de a ieși din penitenciar pentru a te întâlni cu familia este același și pentru un bărbat care merge să bea o bere cu rudele sale ca și pentru o mamă care ar vrea să îi fie alături copilului sau când este ziua lui de naștere, când merge în prima zi la grădiniță sau la școală, când are un examen important, sau când are nevoie de alinarea mamei, pur și simplu.

Păstrarea și consolidarea relațiilor cu familia evident sunt importante pentru fiecare persoană care se află în închisoare. Dar cu atât mai mult trebuie ocrotită și susținută relația unui copil cu mama sa, când aceasta este obligată să lipsească o perioadă de timp de lângă copil”, a precizat Elena Udrea.

Legislația noastră nu are în vedere, în nici unul din aspectele pe care le tratează, situația copiilor al căror mame sunt în detenție. La fel, categoria de deținuți, mame, mame de copii mici, nu există în viziunea legiuitorului nostru. Asta arată lipsa de înțelegere a rolului pedepselor raportat la societate, a nevoii de a sprijini dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, evitând pe cât este posibil dobândirea de către aceștia a unui comportament de risc, în condițiile în care este demonstrat cu studii recente, ultimul realizat anul acesta în Statele Unite, că copii ale căror mame sunt în detenție rămân cu trauma pentru restul vieții și un procent important dintre aceștia ajung să încalce legea ei înșiși”, a conchis Elena Udrea.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Sentință definitivă în Dosarul Caracal, Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Judecătorii de la Tribunalul Olt au dat astăzi sentința definitivă în Dosarul Caracal, dup…