Acasă Justiție Fostul ministru, Gabriel Oprea, achitat în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, decizia nu este definitivă, în toamnă, fapta se prescrie

Fostul ministru, Gabriel Oprea, achitat în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, decizia nu este definitivă, în toamnă, fapta se prescrie

0
108

Fostul ministru al Apărării Naționale și de Interne, Gabriel Oprea, a fost achitat în primă instanță în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, în care a fost urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Tribunalul Bucureşti a decis luni achitarea fostului ministru de interne Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morții lui Bogdan Gigină. Singurul condamnat în acest proces a fost Petre Mazilu, administratorul firmei care n-a semnalizat groapa, 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Sentința, care nu e una definitivă, vine după 7 ani de la accidentul în care tânărul polițist şi-a pierdut viața. Fapta de care e acuzat Gabriel Oprea se va prescrie în toamna acestui an, spun surse judiciare.

Însă instanța a condamnat General MPM Impex SRL, societatea care executa lucrarea din zonă și nu a semnalizat corespunzător groapa din asfalt în care a căzut polițistul cu motocicleta, la amendă penală de 330.000 lei, și pe administratorul societății, Mazilu Petre, la 2 ani și 8 luni cu suspendare sub supraveghere.

Părinții lui Bogdan Gigină vor primi daune morale în valoare de 100.000 de euro, în timp ce fosta soție va primi 250.000 de euro.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea.

Anchetatorii au arătat că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie.

Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare au determinat concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii au mai susţinut că Gabriel Oprea este cel care a impus – folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor – ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care ar fi contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

Bogdan Gigină a murit în octombrie 2015, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti. Procurorii DNA spuneau în 2018 că vina pentru acest accident o poartă fostul vicepremier Gabriel Oprea şi administratorul firmei care a săpat groapa şi nu a semnalizat-o bine.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea. Anchetatorii arată că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie. Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii au mai spus că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu și alți 4 angajați ai Primăriei Timișoara, ”suspecți” într-un dosar DNA, care vizează o șmenăreală imobiliară

Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu, a fost audiat la DNA. Fostul primar al Timișoarei, es…