Acasă Justiție ÎCCJ a respins cererea Elenei Udrea de a-i fi suspendată pedeapsa cu închisoare în dosarul ”Gala Bute”

ÎCCJ a respins cererea Elenei Udrea de a-i fi suspendată pedeapsa cu închisoare în dosarul ”Gala Bute”

0
60

Judecătorii ICCJ au decis: ”Elena Udrea rămâne în închisoare pentru a executa sentința de 6 ani de închisoare din dosarul Gala Bute”.

Decizia a fost luată în urmă cu scurt timp de magistrații de la Instanța Supremă.

Este ese decizia momentului în completul format din 5 judecători.

Aceștia au respins cererea formulată de avocații Elenei Udrea cu privire la suspendarea pedepsei de închisoare.

Vorbim despre condamnarea la cei 6 ani de închisoare cu executare primită de Elena Udrea în dosarul Gala Bute, unde este acuzată de luare de mită și abuz în serviciu.

De asemenea, respinsă a fost și cererea cu privire la sesizările către CFR și CJUE pe care le-au făcut în același termen avocații Elenei Udrea.

Cererea cu privire la suspendare pedepsei de executare a fost respinsă de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Asta înseamnă că Elena Udrea va rămâne în continuare închisă în Penitenciarul Târgșor.

Respinge cererea formulată de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019 pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017. II. Ia act de retragerea cererilor de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulate de aceeași recurentă condamnată. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 iunie 2022”, potrivit minutei instanței de judecată.

A fost ultima șansă a Elenei Udrea de a scăpa de condamnarea la închisoare, de șase ani cu executare, în dosarul ”Gala Bute”. Măsura excepțională, respectiv recursul în casație, avea ca scop suspendarea executării pedepsei și rejudecarea în acest dosar. Completul de cinci judecători de la ÎCCJ i-a respins, conform Antena 3, această solicitare a Elenei Udrea.

Prin această cale extraordinară de atac, Elena Udrea cerea eliberarea din închisoare, ea fiind condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”.

Hotărârea a tot fost amânată în acest proces. Elena Udrea chiar încerca să tergiverseze extrădarea din Bulgaria în așteptarea acestei decizii, care, iată, este una defavorabilă fostului ministru.

Iată ce mesaj scria Elena Udrea, legat de această decizie, înainte de penultima amânare:

Cine se teme de rejudecarea Galei Bute? Am citit motivarea halucinantei Decizii a ÎCCJ prin care DOAR MIE, dintre toate cazurile similare, mi s-a respins dreptul a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute, și sunt uluită de argumentele pe care cei 4 judecători le aduc pentru respingerea contestației mele în anulare. Dacă această motivare ar fi fost făcută de judecători de la cea mai mică judecătorie din țară, poate cineva le găsea o scuză. Dar ea este asumată de judecători de la cea mai înaltă instanță din România, Înalta Curte de Casație și Justiție, și, chiar de către niște judecători pe care eu îi consider dintre cei profesioniști!”, a scris Elena Udrea.

Ea a mai scris pe Facebook: ”Cei 4 au considerat că 6 ani nu sunt de ajuns să se rejudece apelul în Gala Bute, invocând astfel riscul de prescripție despre care vorbește decizia CJUE din decembrie 2021. Apelul inițial a fost judecat în 8 luni!!! Tot procesul a durat 3 ani, cu tot cu urmărirea penală. Cum să spui că nu ți-ar ajunge 6 ani să rejudeci apelul? Apoi, timpul necesar judecării este în mana judecătorilor, ei pot decide cât de repede se judecă un dosar și ar putea rejudeca un apel și în 6 luni, și în 3 luni. 2) Au spus că există riscul ca, după atâta timp, martorii să nu își mai amintească faptele! Pai legea prevede prescripție de 15 ani, chiar și de 20 de ani la abuzul în serviciu! Asta înseamnă că legea are în vedere faptul că un proces poate dura atât, fără probleme de administrare de probe. Teoria judecătorilor este bună să fie predată celor care vor ca prescripția să nu existe, eventual! Dar nu funcționează în contextul legii existente și nu a fost un argument care să îi oprească pe acești judecători să redeschidă toate celelalte dosare care acum se rejudecă. Mai degrabă cred că temerea lor este că, nemaifiind amenințați cu arestarea astăzi, cei trei denunțători din dosar, Nastasia, Lungu, Topoliceanu, ar putea să își retragă denunțurile mincinoase”.

Elena Udrea a ajuns în 16 iunie, în România, la câteva zile după ce autoritățile bulgare au decis extrădarea sa. Elena Udrea s-a aflat în custodia autorităților bulgare, după ce fostul ministru a fost prins în 7 aprilie, la granița dintre Bulgaria și Grecia. Udrea a plecat din România în ziua când a fost condamnată în dosarul ”Gala Bute”.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Sabotare? Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, urmează să fie chemat la DNA, în calitate de martor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar fi chemat la DNA, în calitate de martor, anunță Dig…