Acasă Justiție În loc să ancheteze achiziția de vaccinuri ”anti Covid”, Kovesi anchetează tot România şi la Parchetul European: ”Avem deja trei anchete care vizează fondurile din PNRR”

În loc să ancheteze achiziția de vaccinuri ”anti Covid”, Kovesi anchetează tot România şi la Parchetul European: ”Avem deja trei anchete care vizează fondurile din PNRR”

0
122

În loc să ancheteze achiziția de vaccinuri ”anti Covid”, ”anticorupta” Laura Codruța Kovesi, anchetează tot România şi la Parchetul European: ”Avem deja trei anchete care vizează fondurile din PNRR”.

Șefa Parchetului European (EPPO) a declarat într-un interviu că pagubele pe care Uniunea Europeana le suportă se ridică anual la 50 de miliarde de euro doar din fraudele cu TVA și a dezvăluit că instituția pe care o conduce se concentreaza foarte atent pe modul cum sunt accesate și cheltuite sumele imense din PNRR, atât în România cât și în restul țărilor din blocul comunitar.

Kovesi a abordat, în același interviu, și temele mult discutatei sale candidaturi la viitoarele alegeri prezidențial din România, dar și a cazurilor tot mai dese de condamnați români care se refugiază în Italia, țară a cărei legislație în materie de extrădare este mult mai blândă decât în alte țări ale Uniunii Europene.

Avem (n.r. Parchetul European) peste 124 de dosare în investigare. Avem investigații din toate domeniile în ceea ce privește frauda cu fonduri europene, în special am identificat fraude cu subvenții în agricultură. Avem dosare pe care le investigăm în domeniul sănătății, IT, în infrastructură, în general fraude care s-au derulat în cadrul procedurilor de achiziții publice.

Din păcate, în România nivelul de detectarea a infracțiunilor cu fraude cu TVA este relativ mic. Avem doar două dosare pe care am fost sesizați.

Dacă ne uităm la nivel european, în fiecare an, Europa pierde doar prin frauda cu TVA 50 de miliarde de euro. Este puțin de neînțeles de ce resursele Ministerelor de Finanțele și resursele în general ale administrațiilor financiare nu sunt alocate în spre a reduce această fraudă.

Este o discrepanță destul de mare. Nu este doar cazul României”, a declarat Codruța Kovesi.

Parchetul European investighează banii cheltuiți din PNRR. Kovesi: ”În România avem deja trei anchete în derulare”.

Pentru noi, toate fondurile care au fost alocate în cadrul acestui fond denumit în România PNRR este o prioritate pentru toți procurorii care lucrează în Parchetul European. Sume de bani sunt foarte mari și noi trebuie să fim convinși că aceste sume se vor cheltui în conformitate cu procedurile, într-un mod corect și transparent.

Noi am și deschis câteva anchete. În România avem deja trei anchete în derulare care vizează aceste fonduri. Cu siguranță că numărul acestor anchete nu va crește nu doar în România, dar și în celelalte state membre pentru că fondurile au început deja să fie alocate și să meargă către statele membre.

Nu suntem singurii care suntem cu ochii pe aceste fonduri pentru că și mafia și grupurile organizate se uită spre aceste fonduri și încearcă să fraudeze și să acceseze ilegal aceste fonduri.

Este o prioritate pentru noi și urmărim cu foarte mare atenție ce se întâmplă în zona cheltuirii acestor sume de bani. Este o obligație a autorităților române să se asigure că acești bani sunt cheltuiți în conformitate cu legea. Avem autorități de management, ministere, autorități care fac audit.”, a mai precizat Kovesi.

Kovesi a reiterat că nu va candida la președinție, nici după 2026 când i se va termina mandatul în fruntea Parchetului European.

Nu mă pregătesc pentru nicio candidatură. Am avut o vizită de două zile în concediu, în timpul meu liber. Cred că nu este nicio problemă dacă în timpul meu liber mă duc într-o librărie, într-o biserică sau într-o cofetărie. Este alegerea mea. Este tot alegerea mea în timpul liber cum mă îmbrac. Nu înseamnă că dacă am luat ie atunci când mă duc la biserică că candidez.

Am spus de mai multe ori că nu candidez. Nu m-am răzgândit. Singur, începând de astăzi și mâine sunt aici în calitate oficială. Vizitez colegii, vizitez biroul nostru din România. Avem 35 de birouri în 22 de state membre. Le-am vizitat aproape pe toate”, a precizat fosta șefă a DNA.

Întrebat de ce figurează în sondaje printre preferințele românilor când vine vorba despre posibilii candidați la președinție, Kovesi a subliniat că nu a cerut să fie în ”niciun sondaj”.

”Eu n-am cerut să nu fiu în niciun sondaj, dar probabil că sunt persoane care nu pot trăi fără să se gândească la mine. N-am vreo explicație”, a adăugat ea.

Kovesi, despre condamnații români fugiți în Italia

Parchetul European are obligația de a face investigații de a face rechizitorii atunci când sunt suficiente probe, de a participa în ședințe de judecată. Acesta este rostul nostru. Mai departe, celelalte obligații nu ne aparțin.

Ministerul Justiției poate să ridice această problemă. Am văzut că și domnul Predoiu a și dat o declarație în acest sens.

Cunosc ce se întâmplă în Italia din perspectiva competenței Parchetului European. Eu nu comentez ce fac alții sau atribuțiile altor instituții. Această problemă nu ține de Parchetul European”, a afirmat ea.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

CCR a decis că, abuzul în serviciu poate fi incriminat şi fără a exista un prag valoric: ”Instanţele judecătoreşti pot remedia prin interpretare”

Curtea Constituţională a admis parţial, sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi …