Acasă Justiție Ministrul Energiei, infamul Virgil Popescu, audiat azi de DNA în dosarul achizițiilor de măşti, în care este implicat și Victor Piţurcă

Ministrul Energiei, infamul Virgil Popescu, audiat azi de DNA în dosarul achizițiilor de măşti, în care este implicat și Victor Piţurcă

0
193

Ministrul Energiei, infamul ”liberal” Virgil Popescu, a dat astăzi declaraţii în faţa procurorilor DNA, în calitate de martor. Este vorba despre dosarul Romarm, cel în care se anchetează achizițiile de măști pentru Ministerul Apărării, în pandemie. În această cauză sunt cercetate firme controlate de Victor Pițurcă și fiul său, Alexandru dar şi directorul general al companiei Romarm, Gabriel Ţuţu.

Potrivit procurorilor DNA, infracţiunile din acest dosar s-ar fi petrecut în perioada martie 2020 şi septembrie 2021. Virgil Popescu a fost la conducerea Ministrului Economiei în perioada noiembrie 2019, decembrie 2020.

În acest dosar, Virgil Popescu ar avea calitatea de martor, iar procurorii vor să afle dacă acesta ar fi ştiut despre achiziţiile de utilaje neconforme pe care le-ar fi făcut Gabriel Ţuţu. Acestea au adus un prejudiciu la bugetul de stat de peste 8,5 milioane de lei.

Şi Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, a explicat că ar fi început demersul pentru demiterea lui Gabriel Ţuţu de la conducerea Romarm, însă demersul a fost oprit ulterior de Virgil Popescu, în momentul în care a venit la conducerea ministerului Economiei.

Potrivit aceloraşi surse, el a fost audiat în dosarul în care sunt cercetaţi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, fiul acestuia, Alexandru Piţurcă, şi director general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, în legătură cu achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)„, arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

„În schimbul acestor ‘servicii’, suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

DNA mai susţine că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina să încredinţeze, direct şi fără proceduri publice, contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusul.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu și alți 4 angajați ai Primăriei Timișoara, ”suspecți” într-un dosar DNA, care vizează o șmenăreală imobiliară

Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu, a fost audiat la DNA. Fostul primar al Timișoarei, es…