Acasă Justiție Ministrul Justiției Predoiu, știe din ”surse neoficiale”, că soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost achitat, deși decizia definitivă este așteptată în februarie

Ministrul Justiției Predoiu, știe din ”surse neoficiale”, că soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost achitat, deși decizia definitivă este așteptată în februarie

1
397

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat, într-un interviu pentru Europa FM, că Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT Giorgiana Hosu, a fost achitat, deși o decizie definitivă în cazul acestuia ar urma să fie pronunțată de instanță în 7 februarie. În prima instanță, Dan Hosu a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare, în septembrie 2020, iar în aceeași zi Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT.

Cătălin Predoiu a fost întrebat, într-un interviu pentru Europa FM, dacă este mulțumit de activitatea șefilor parchetelor, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul său a fost condamnat.

Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”, a răspuns Cătălin Predoiu.

Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT, nu are însă o decizie definitivă a instanței, după ce Tribunalul București l-a condamnat în 2020 la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție. Curtea de Apel București ar urma să pronunțe o hotărâre definitivă în 7 februarie, după nenumărate amânări, conform portalului instanțelor de judecată.

Condamnarea lui Dan Hosu și demisia Giorgianei Hosu. Între timp, ea s-a pensionat la 48 de ani

În 24 septembrie 2020, Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție în care este judecat. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul București, nefiind definitivă.

Conform minutei instanței, magistrații au dispus în cazul lui Dan Hosu 2 ani și 6 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și 1 an și 6 luni pentru infracțiunea de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

El a fost achitat pentru infracțiunile de trafic de influență și de dare de mită. Instanța a dispus contopirea pedepselor principale, urmând ca în final să execute 3 ani de închisoare cu suspendare.

Giorgiana Hosu a fost numită în funcția de procuror-șef al DIICOT în februarie 2020, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Postul rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal.

Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT după ce soțul acesteia a fost condamnat în dosarul “Carpatica Asig”, pentru infracţiunile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

După demisia de la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General.

În iulie 2021, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, la 48 de ani.

Ministrul Cătălin Predoiu și-a asumat eroarea într-un comunicat de presă, spunând că ”eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale”. El și-a cerut scuze și a invocat ”surse neoficiale” care i-ar fi livrat această informație, fără să le numească.

În data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii ”Piața Victoriei”, difuzată de postul ”Europa FM”, am făcut o afirmație eronată pe care doresc să o corectez, de asemenea, public.

În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat.

Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale.

Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale.

Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea.

Cătălin Drulă și fostul ministru Stelian Ion au cerut joi demisia sau demiterea ministrului Cătălin Predoiu (PNL) după ce acesta a spus înaintea sentinței oficiale că Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, a fost achitat. Predoiu și-a cerut scuze ulterior și a spus că a fost indus în eroare de ”surse neoficiale”, fără a spune cine sunt aceste surse.

”Epoca Adrian Năstase II, varianta PNL/Iohannis, 2023. Ministrul Justiției, Predoiu, anunță public, că are pe “surse neoficiale”, soluția unui dosar penal care are termen de pronunțare în februarie. Noul Rodica Stănoiu (ministra Justiției lui Năstase) ne anunță senin că inculpatul va fi achitat în apel după ce în primă instanță fusese condamnat la închisoare.

Ministrul de Interne, Bode, își amenință adversarii din politică cu dosare la comandă și își terorizează chiar proprii colegi de partid”, a scris președintele USR joi pe Facebook.

La rândul său, fostul ministru USR Stelian Ion spune despre gafa ministrului liberal că ”ori Predoiu a dat indicații prețioase magistraților, ori cineva l-a asigurat că soluția va fi una de achitare”.

Comunicatul lui Cătălin Drulă:

Epoca Adrian Năstase II, varianta PNL/Iohannis, 2023.
Ministrul Justiției, Predoiu, anunță public, că are pe “surse neoficiale”, soluția unui dosar penal care are termen de pronunțare în februarie. Noul Rodica Stănoiu (ministra Justiției lui Năstase) ne anunță senin că inculpatul va fi achitat în apel după ce în primă instanță fusese condamnat la închisoare.
Ministrul de Interne, Bode, își amenință adversarii din politică cu dosare la comandă și își terorizează chiar proprii colegi de partid.
Același Predoiu îi arată discret pisica procurorului-șef european, Laura Codruța Kövesi, cu un dosar care trenează de 4 ani.
Președintele lor Klaus Iohannis tace mâlc. Băieții lucrează pentru liniștea lui de după ieșirea din mandat.
Am mai văzut astfel de derapaje. Sunt semnalul disperării și al pierderii puterii. A trecut România și peste Năstase, și peste Dragnea. Va fi uitat în infamie și Iohannis, peste puțin timp.
PNL/Iohannis a devenit o amenințare pentru România, ducând agenda Dragnea mai departe și mai sofisticat decât își închipuia oricine.
Încet-încet iese la iveală tot putregaiul acestei guvernări “a stabilității”.
Românii trebuie să știe că SE POATE și altfel. Și vom lupta pentru asta până la ultima picătură de energie!
Nu lăsăm țara pe mâna hahalerelor iohanniste!

Comunicatul lui Stelian Ion:

Ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă într-un interviu recent că soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost deja achitat, desi procesul nu a fost încă finalizat.
Există două explicații: ori Predoiu a dat indicații prețioase magistraților, ori cineva l-a asigurat că soluția va fi una de achitare. Explicațiile sale ulterioare cum că nu a verificat informația nu îl absolvă de vină. Evident că este o eroare, dosarul nu este soluționat definitiv, dar e o eroare care arată ca Predoiu este sigur ca dl. Hosu va fi achitat și că a asimilat împrejurarea asta ca pe un fapt deja petrecut.
Oricum ar fi, ca ministrul Justiției să devină purtătorul de cuvânt al unei familii cu probleme penale, este inacceptabil într-un stat de drept. „Am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia cu adevărat de onoare pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”, a spus Predoiu, spălând onoarea protejatei sale.
Predoiu mai ținut să apere, cu aceeași ocazie, și onoarea fostei secții speciale, SIIJ, pe care a transformat-o într-o rețea națională. Deși există deja mai multe decizii ale Înaltei Curți care obligau procurorii să finalizeze dosarul deschis de SIIJ pe numele Laurei Codruța Kovesi, pentru că au trecut mai mult de 4 ani de când a început hărțuirea fostei șefe a DNA, Cătălin Predoiu sugerează că o decizie nu trebuie respectată chiar în litera și spiritul ei: „hotărârea trebuie dusă la îndeplinire cât mai rapid cu putință, dar nu cu prețul sacrificării calității actului procesual”.
Cu alte cuvinte, să se grăbească procurorii, dar nu prea tare. Ca și cum patru ani nu le-ar fi fost suficienți pentru a-și forma o opinie în acest caz. Le-ar trebui vreo 10-15 ani să se dumirească. În loc să ceară ca dosarele să nu mai zacă cu anii prin sertarele procurorilor, ministrul Justiției trimite un semnal cât se poate de prost.
Întrebarea legitimă care se ridică este: avem deja dovada că Predoiu nu a desființat SIIJ, ci a transformat-o într-o rețea asemănătoare cu SIIJ, pentru a avea pârghii de presiune asupra magistraților? Pare că da. Acești indivizi își închipuie că prin astfel de presiuni pot tăia avântul procurorilor europeni în România. Am convingerea că și Iohannis, și Predoiu se înșeală când își fac astfel de socoteli. Dar simplul fapt ca recurg la astfel de gesturi, chiar voalate, este deja prea mult, incalificabil, de gravitate extremă și trebuie să conducă imediat la demisia sau demiterea ministrului Predoiu.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Potrivit articolului 613 din noul Cod Civil, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim 2 metri de linia de hotar

La ce distanță față de proprietatea vecinilor poți planta un copac. Mulți români ajung în …